ZJ_osztondij

Zirzen Janka Ösztöndíjprogram - Támogatás a pedagógusképzésre első helyen jelentkezők számára a Szegedi Tudományegyetemen

Pedagógusképzésre jelentkezők számára hirdet ösztöndíjprogramot a Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Egyetem. A Zirzen Janka Ösztöndíjprogrammal a Magyarországon fellépő pedagógushiányt csökkentené a két felsőoktatási intézmény. A havi 100 000 forintos ösztöndíjprogram közvetlen kedvezményezettjei azon felvételiző diákok, akik első helyen jelentkeznek a Szegedi Tudományegyetem vagy a Gál Ferenc Egyetem valamely nappali tagozatos, szakmai gyakorlatot tartalmazó pedagógusképzésére.

A Zirzen Janka Ösztöndíjprogram fő céljai között a pedagógus pályán való elindulás támogatása és pályán tartás elősegítése, a pedagógus életpálya támogatása, egy speciális pedagógus életpályamodell létrehozása, valamint a magyarországi gyakorlóhelyeken való tanítási gyakorlat támogatása szerepel.

– A Szegedi Tudományegyetem a dél-alföldi régió meghatározó felsőoktatási intézményeként aktív szerepet vállal a térség társadalmi, gazdasági és kulturális fejlődésében. Célunk, hogy a pedagógusképzésben tanulók létszámát növeljük és támogatást nyújtsunk a pályán való elinduláshoz, a pályán maradáshoz – fogalmazott Prof. Dr. Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese. Hozzátette: a Zirzen Janka Ösztöndíjprogrammal egy speciális pedagógus életpályamodellt hoztak létre, hiszen a támogatásra az SZTE-re első helyen jelentkező középiskolások tanulmányaik megkezdését követően felmenő rendszerben, elkövetkezendő egyetemi éveik alatt, egészen a diploma megszerzéséig, folyamatosan pályázhatnak. A Szegedi Tudományegyetem a 2023/2024-es tanévben 50 hallgató számára nyújt megpályázható ösztöndíjat.

Az ösztöndíjprogramra az alábbi feltételeknek maradéktalanul megfelelő azon személy nyújthat be pályázatot, aki

  • a 2023/2024-es tanévet megelőzően nem rendelkezett pedagógusképzésben hallgatói jogviszonnyal
  • a 2023/2024-es felvételi eljárásban első helyen jelentkezett a Szegedi Tudományegyetem valamely nappali tagozatos pedagógusképzésére
  • a pályázat benyújtásakor osztatlan vagy osztott, iskolai/köznevelési szakmai gyakorlatot tartalmazó nappali pedagógusképzés keretében folytatja tanulmányait
  • igazolni tudja a Szegedi Tudományegyetemmel fennálló aktív hallgatói jogviszonyát

Pályázni szeptember 4-től, a beiratkozást követően lehet, jelenleg a pedagógusképzésre jelentkezőknek arra kell figyelniük, hogy első helyen jelöljék meg az SZTE-t. (A felvételi sorrend módosítására 2023. július 12-ig van lehetőség.)

 

A pályázati dokumentáció, melyre érdemes előre készülni:

  • beadott pályázati űrlapon megadott szükséges adatok, nyilatkozatok kitöltése
  • pályázói nyilatkozat hiánytalanul, magyar nyelven kitöltve
  • érettségi eredmények igazolása
  • tanulmányi eredmények igazolása
  • motivációs levél, magyar nyelven (max. 2000 karakter terjedelemben)
  • fogadóintézmény megjelölése

Opcionálisan benyújtandó dokumentumok:

  • a pályázó korábbi versenyeredményeit, elnyert ösztöndíjait, nyelvvizsgáit, egyéb képesítéseit alátámasztó dokumentumok, magyar nyelven

A pályázatok benyújtása kizárólag a MODULO felületen lehetséges majd, aktív hallgatói jogviszonnyal, a jelentkezési felület a felvételt nyert és beiratkozott hallgatók számára szeptember 4-én megnyílik.

 

A Zirzen Janka Ösztöndíjprogramot az SZTE Junior Akadémia koordinálja, a felmerülő kérdésekkel keressék bizalommal munkatársainkat az SZTE Junior Akadémia weboldalán!

 Sikeres pályázást kívánunk!

SZTEinfo


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


kartali_tunde_felveteliKartali Tünde - TTIK, biológia PhD

Újvidéken, szerb nyelven fejeztem be a mesterképzést. De mindig is szerettem volna az anyanyelvemen továbbtanulni, mikrobiológiával foglalkozni. Ezért jelentkeztem az SZTE Biológia Doktori Iskolájába. Szegedet mindig is szerettem. Régóta tisztában vagyok azzal is, hogy az itteni egyetem minőségi képzést biztosít, az SZTE Mikrobiológiai Tanszékéről csak jót hallottam. Ezért választottam a Szegedi Tudományegyetem doktori képzését.





Tolnai_SaraTolnai Sára - JGYPK, gyógypedagógia

A gyerekek mindig is meghatározták az életem. Édesanyám óvónő, mindig csodálattal figyeltem az ő munkáját, viszont nem akartam ugyanazt az utat bejárni. Úgy gondoltam, hogy olyan pályát szeretnék választani, amiben több kihívás van, ezért választottam a gyógypedagógiát. Tanultam Budapesten is, de nem lehet összehasonlítani a kettőt. Szerintem Szeged jóval diákközpontúbb. Véleményem szerint a Szegedi Tudományegyetem megkönnyíti diákjai életét a sokféle ösztöndíj-lehetőséggel, az ingyenes tömegközlekedéssel, és ráadásul a sikeres nyelvvizsgának az árát visszatéríti. Azt hiszem, az egyetemen eltöltött esztendők lesznek életem legszebb évei.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.