SZTE_tik

Interaktív pontkalkulátorral és még megszerezhető pluszpontokkal segíti az SZTE az idén is kiemelkedő számú jelentkezőjét a felvételi eljárásban

Az Oktatási Hivatal adatai szerint idén 8395-en jelölték meg első helyen az SZTE-t. Az agrár, az orvos- és egészségügyi, a műszaki és pedagógusképzési területekre jelentkezők száma jelentősen emelkedett.

Közzétette az Oktatási Hivatal a felvételizők adatait. Az adatokból kiderül, hogy 2024-ben 32842-en, ebből 8395-en első helyen jelentkeztek a Szegedi Tudományegyetem képzéseire. Ezzel az SZTE a harmadik legnépszerűbb hazai felsőoktatási intézmény, amely nemzetközi rangsorokban jegyzett képzéseket kínál, és a felsőoktatásban meghatározó QS rangsor szerint évek óta a legjobb magyar egyetem.

A legtöbben, 7153-an a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kart választották. Népszerű a jelentkezők körében a Természettudományi és Informatikai Kar, ide 5537-en jelentkeztek. A Juhász Gyula Pedagógusképző Karon 4316-an szeretnének tanulni. A meghirdetett 348 szak közül a legnépszerűbb a pszichológia, a programtervező informatikus, a gazdálkodási és menedzsment, a jogász és az általános orvos képzés.

A felvételi eljárás soron következő lépése az egyetemeké, melynek során elektronikus hírlevélben felveszik a kapcsolatot a jelentkezőkkel, és folyamatosan tájékoztatják őket a tudnivalókról.

A jelentkezők az interaktív pontkalkulator.szte.hu oldalon tanulmányi és érettségi eredményeik alapján már most kiszámolhatják várható pontjaikat. A pontgyűjtéshez a következő hónapokban az SZTE minden jelentkezőjének ajánlja, hogy ingyenesen végezze el a Coursera for SZTE programon belül A tanulás tanulása kurzusunkat.

A program részleteiről az egyetem felvételizőknek szóló oldalán találhatnak részletes információkat.

A jelentkezők március 25-től július 10-ig tölthetik fel a még hiányzó dokumentumaikat a felvi.hu rendszerébe, és ugyaneddig módosíthatják a megjelölt szakok sorrendjét is. A ponthatárokat várhatóan július 24-én állapítják meg, amelyek kihirdetését Szegeden idén is a Pont ott partival várják.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Nagy_GergoNagy Gergő - BTK, szlavisztika-orosz, angol

Mindig is érdekeltek a külföldi Kultúrák, szerettem nyelveket tanulni. Azért választottam a BTK szlavisztika-orosz szakirányát, mert a Szegedi Tudományegyetem híres külföldi pályázati lehetőségeiről (például Erasmus-program), ahol kamatoztathatom az itt megszerzett tudást. Tehát a gyakorlatomat akár külföldön is eltölthetem. Ráadásul az orosz mellé második évtől lehetőségem nyílt felvenni az angol minort, amit szintén hasznosnak tartok a későbbi elhelyezkedésem szempontjából. A szegedi nyelv szak középpontjában a gyakorlat-orientáltság áll, ami igen fontos, ha valaki anyanyelvi szinten szeretne egy nyelvet elsajátítani.




Balogh_LaszloBalog László - ETSZK, gyógytornász

Világ életemben az egészségügy iránt vonzódtam. Talán ezért jelentkeztem először biológia szakra, ami nem vált be. Később gyógymasszőrködéssel foglalkoztam, ott ismertem meg nagyon sok olyan embert, akik az SZTE ETSZK gyógytornász szakára járnak. Megtetszett a tudás, amit ők képviselnek, ezért eldöntöttem, hogy én is ide akarok járni. Azért a Szegedi Tudományegyetemet választottam, mert itt olyan gyakorlatorientált a gyógytornászképzés, mint sehol máshol az országban. A gólyatábor és kari bulik is nagyon jók, összességében mindennel meg vagyok elégedve.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.