SZTE magazin

Fiatalok Fóruma: 9 Nobel-díjassal találkozhatnak a diákok

A fiatalok előtt is megnyitja a magas tudomány világát a Szent-Györgyikonferencia nyilvános eseménye. A március 23-i Fiatalok Fórumán – hónapokig tartó felkészülés és a 70 pályázó több meghallgatása után – 27 középiskolás ismerkedhet meg a szegedi egyetemre érkező 9 Nobel-díjas tudóssal, majd 9 diák mutatja be egy-egy világhíres kutató életművét a rendezvény közönségének.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A régió szellemi központja

Az Alföldnek szellemi központja legyen, ez az egyetem egyik hivatása – vélte a szegedi egyetem egykori rektora, Szent-Györgyi Albert. Ez az elv volt irányadó a középiskolások pályázatának meghirdetésekor is. A dél-alföldi régió és a Vajdaság 12 iskolájából 70 diák jelentkezett. „Fontos, hogy ne csak a kutatóknak és egyetemi hallgatóknak legyen nyitott egy ilyen ritka esemény” – a fórum ötletgazdája, Végh Ágnes professzor asszony. A pályázó fiatalok saját szavaikkal mutatták be az általuk választott Nobel-díjast, megírták azt is, milyen kérdést tennének fel a világhírű tudósoknak, ha alkalmuk nyílna rá. A szóbeli meghallgatások három turnusában mindenkinek módja volt személyesen bizonyítani rátermettségét.

 

Felkészülés és főpróba

A bírálóbizottságnak nehéz feladatot jelentett a 9 Nobel-díjas diákkísérőinek a kiválasztása, hiszen mindenki jól vagy kiválóan felkészült a meghallgatásokra. Ezért nyílt rá lehetőség, hogy második és harmadik helyezetteket is jelöljenek. Az „ezüst- és bronzérmesek” részt vehetnek a konferencián: az első sorból kérdezhetnek a Nobel-díjasoktól. A felkészülés alatt szinte minden diáknak rövidítenie kell korábban megírt beszédeit, a rendezvény szoros időrendje ugyanis nem engedi meg a hosszas bemutatást, bár a felkonferáló diákoknak bőven volna mondanivalójuk. Ami esetleg kimarad a pódiumra szánt rezümékből vagy kérdésekből, azt feltehetik a hivatalos fórumon kívül is. A 9x3, vagyis összesen 27 közép-iskolás ugyanis a program előtt személyesen is beszélgethet a Nobel-díjasokkal. Az egyetemi polgárok, hallgatók számára is nyitott fórum moderátorának szerepét Krizsó Szilvia televíziós műsorvezető vállalta el.

 

Diákszemmel

Hogyan élték meg a kudarcokat? Össze lehet-e hangolni a komoly tudományos munkát és a családi életet? Honnan tudták, milyen életpályát válasszanak? Ilyen és hasonló kérdések foglalkoztatták leginkább a pályaválasztás előtt álló fiatalokat a Nobel-díjasok életével kapcsolatban. Mások tudományos megközelítésből kíváncsiskodnának. Ez nem meglepő, hiszen szinte minden jelentkező diák természettudományos érdeklődésű, egyesek orvosok szeretnének lenni, van, akit kifejezetten a választott tudós kutatási területe érdekel. Amellett, hogy megismételhetetlen élmény maradhat a fiatalok számára a márciusi konferencia, a zsűri tagjai egyetértenek abban is, hogy a diákok részvétele sokkal közvetlenebbé teszi majd a fórumot. Lehetőséget ad a világhírű díszvendégek megismerésére, munkájuk emberközelivé tételére. A március 23-i „Open Forum” céljáról Pál József rektor helyettes azt mondta: „Ne fedje misztikum a tudomány világát, lássuk az eredmények mögött rejlő küzdelmeket is.”

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01