«||»

Friss tartalom

Friss tartalom RSS

Kiemelt_Berenyiek_20170310

„Univerzális mechanizmust találtunk, amely mind a gondolkodás, mind a térbeli tájékozódás során képessé teszi az úgynevezett hely-sejteket arra, hogy megbízható kódolást tudjanak végrehajtani” – összegezte Berényi Antal, az SZTE-MTA Lendület Oszcillatorikus Neuronhálózatok Kutatócsoport vezetője a Neuron folyóiratban 2017. március 8-án megjelent publikációjuk újdonság tartalmát.

Bemutatkozó videók
Kövess minket

Facebook YouTube Linked in Google Plus

Szabadegyetem - Szeged előadások

fulop_livia

Az elmúlt évtizedekben a gyógyszeripar a kutatói társadalommal karöltve jelentős erőfeszítéseket tett az egyik legnagyobb előfordulású neurodegeneratív betegség, az Alzheimer-kór (AK) ellen alkalmazható oki terápia megtalálására.

mihalec_gabor

Egy párkapcsolatban zajló dinamikák megfigyelése, elemzése, azok kutatható rendszerbe foglalása nehéz vállalkozás. Ahány kutató, annyi következtetés. Ha pedig még arra is törekszünk, hogy a kapcsolati történésekből előrejelezzük a kapcsolat jövőbeni alakulását, akkor már-már a lehetetlent feszegetjük.

horvath_marta

Miért mesél az ember kitalált történeteket egyedülállóan a föld élőlényei között? Honnan ered erre a motivációja a világ minden kultúrájában? Az irodalmi alkotás és befogadás kérdései mindig is foglalkoztatták az embert, így számos magyarázat született a kérdésre a poétikai és esztétikai problémákról való gondolkodás történetében.

ambrus_rita

A nanotechnológia olyan alapvető tudományos és technológiai újítás, amely a tudomány és a technika minden ágában megváltoztatja az anyagok előállításának és „manipulálásának” megközelítési módját.