qs_rangsor_kiemelt

Miért az SZTE? Egyre intenzívebb mobilitás

Tanulj Te is a Szegedi Tudományegyetemen, hazánk egyik legrangosabb felsőoktatási intézményében! De miért éppen az SZTE? Az okok közül egy: számos külföldi ösztöndíj lehetőség, megannyi nemzetközi partnerkapcsolat.



„Lyonban töltöttem Erasmus ösztöndíjjal négy hónapot. Azért ezt a helyet választottam, mert egy kisebb léptékű városba akartam menni, ahol az egyetem is családias. A kint töltött négy hónapra arra volt elegendő, hogy a nyelvtudásomat erős középfokra felhozzam. Minden hallgatónak azt ajánlom, hogy éljen az ösztöndíj lehetőségével, legyen bátor és menjen külföldre tanulni”- nyilatkozta Bagyinka Péter nemzetközi tanulmányok szakos hallgató a Szegedi Egyetem Magazinnak.

A Szegedi Tudományegyetemre felvételt nyert hallgatók előtt kitárul a világ, számos külföldi ösztöndíj-lehetőség várja már az elsőéveseket is. Az SZTE-n a Nemzetközi Mobilitási Iroda koordinálja a hallgatók, oktatók, egyetemi dolgozók nemzetközi mobilitását biztosító csereprogramokat. Az Iroda honlapján folyamatosan és naprakészen megjelenteti a külföldi ösztöndíjakkal, nemzetközi pályázati lehetőségekkel kapcsolatos információkat.

A szegedi egyetem évek óta sikeresen vesz részt a CEEPUS programban, mely a közép- és kelet európai országok között könnyíti meg az oktatói és hallgatói cserét, valamint a nyári iskolákon és szakmai kurzusokon való részvételt. A Szegedi Tudományegyetem CEEPUS hálózatainak száma a 2014/2015-ös tanévben egy hálózattal tovább bővült, így jelenleg nyolc hálózatban vesz részt az SZTE, egyben koordinátorként, hétben pedig partnerintézményként. A Tisza- parti universitas az 1998/1999-es tanév óta sikeresen vesz részt az ERASMUS programban, a mobilitási felhívás eddigi teljes időszakában felmutatott teljesítményével az SZTE elérte, hogy egyetlen magyar egyetemként bekerülhetett a világ legjobb 17 európai egyetemi tapasztalatot bemutató European Sucess Stories 2010 című kiadványba, 2011-ben pedig Nemzetközi Együttműködési Kultúráért Nívódíjat kapott. A 2014/2015. tanévtől kezdődő ERASMUS+ program keretében hallgatói részképzésben 261 SZTE-s hallgató vehet részt, míg szakmai gyakorlatra 60 hallgató jelentkezett, ugyanakkor a 2014/2015-ös tanév első félévre 210 külföldi hallgató érkezett a Tisza-parti universitasra. Emellett az ERASMUS+ program keretében a Tempus Közalapítvány felhívásai alapján a szegedi egyetem rendszeresen meghirdeti a fogyatékkal élő hallgatók, oktatók, személyzet kiegészítő támogatására, valamint a külföldi résztanulmányokra pályázó hallgatók szociális alapú kiegészítő pénzügyi támogatására szóló pályázati felhívásokat is. Sikeresen szerepel a szegedi egyetem a Campus Hungary ösztöndíj programokban is, melynek köszönhetően egyre több szegedi hallgató tanulhat ösztöndíjjal a világ bármely országában, fejlesztheti nyelvtudását és szerezhet tapasztalatot külföldön. A program támogatásával a kiutazó ösztöndíjasok ingyenes nyelvi felkészítő, túlélő, interkulturális tréningeken vehetnek részt külföldi tanulmányaikat megelőzően. Kiemelkedően teljesít az egyetem a legújabb EGT Finanszírozású Mechanizmus HU 08 felsőoktatási mobilitási akcióban is. Az intézmény Norvég Alap program első felhívására benyújtott pályázata a támogatott intézmények között a legtöbb támogatást nyerte el.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Holecska_ZoltanHolecska Zoltán – BTK, történelem

Az egyetemválasztáskor több szempontot is figyelembe vettem. Az egyik legfontosabb köztük az volt, hogy erős legyen az érdeklődési területem kutatása. A másik pedig, hogy megfizethető legyen az ottani élet. Szegeden teljesült az, amit vártam: sokkal olcsóbb, mint Budapest, és a tanulmányaimat is magas színvonalon folytathatom. Ráadásul közel van az otthonomhoz, Békéscsabához is. Így egy év után úgy érzem, nem bántam meg a döntésemet, mert Szeged egy igazán élhető, diákbarát város.


Sisak_MagdolnaSisák Magdolna - GTK, pénzügy-számvitel

Azért jöttem ide, mert nővérem is gazdasági szakon végzett, és mondta, hogy ez előnyös a munkaerőpiacon, mert elég jó helyen tudott vele elhelyezkedni. Eddig nincsenek negatív élményeim, bár sokat kell tanulni, de tetszik nagyon a kar, és maga a szak is, ajánlom másoknak is. Diákközpontú, gyakorlatias az oktatás, hasznos ismeretekre teszünk szert.



További hallgatói vélemények >>>