2024. május 20., hétfő English version
Archívum  --  2005  --  9. szám - 2005. április 25.  --  Egyetemi élet
A képet a valóság formálja

A médiának az európai integrációban betöltött szerepéről rendezett kétnapos nemzetközi konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Európa Tanulmányok Központja és az Esély a stabilitásra közalapítvány a dél-alföldi és a vajdasági sajtó képviselőinek. A fórumon elsősorban azok az újságírók vettek részt, akik az európai integrációról és a szerb kormány ez irányban történő tevékenységéről tudósítanak. Az eseményt az tette különösen aktuálissá, hogy az unió hamarosan megkezdi a társulási szerződésről szóló tárgyalásokat a szomszédos országgal.
Hazánk EU képe a csatlakozási tárgyalások tízéves folyamata során alakult ki - mondta a tanácskozás nyitóelőadásán Balázs Péter korábbi EU-biztos. A magyarok többségi véleménye szerint az unió szabályoz, néha túlságosan is, eközben tilt bizonyos dolgokat, esélyeket, lehetőségeket teremt, és támogatásokat nyújt. A lakosság precíznek, igényesnek és egy kicsit fukarnak látja az EU-t, leginkább egy idősebb tehetős személyhez hasonlítja, aki tapasztalt, néha lomha, ugyanakkor hatékonyan dolgozik – mondta a szakember.
Az újonnan csatlakozott országokról kevéssé differenciált kép alakult ki az unióban: ez alapján türelmetlenül sürgetik a belépést, és körömszakadtáig ragaszkodnak az egyenjogúsághoz. Az unióban fejlődésre és alkalmazkodásra képesnek, de olykor követelőzőnek és pimasznak tartják az új tagokat - tudatta a korábbi biztos.
Balázs Péter elmondta, a világ többi részén hatalmas apparátussal dolgozó intézménynek látják az uniót, amely egyre újabb területekre terjeszti ki tevékenységét, csatlakozási ígéretei messze a realitások előtt járnak. A külvilág számára az EU nagy és fontos gazdasági aktornak és jól szervezett piacnak tűnik.
A korábbi EU-biztos hangsúlyozta, a kialakult kép nem kommunikáció kérdése, az emberek makacsul a tények alapján ítélnek. Korunk egyik nagy tévedése, hogy elég mondani. A mondásnak van egy rövid hatása, ami elszáll, a tényeknek, cselekedeteknek van tartós befolyása a választói magatartásra.
A csatlakozási tárgyalások során a média nem kényszeríttette rá a kormányzatot, hogy részletesen megindokolja, hogy egy kérdésben miért az adott álláspontot képviseli – fejtette ki előadásában Kocsis Györgyi, a HVG leköszönő brüsszeli tudósítója. A média csupán két dologra koncentrált: mikor lépünk be, és mennyi pénzt kapunk. A derogációt, az átmeneti felmentést, vagyis az integráció lassulását könyvelték el tárgyalási sikerként – talán ezek voltak a legkomolyabb hibák, melyet a magyar újságírók elkövettek az uniós csatlakozás tízéves időszaka alatt.
A hat évet Brüsszelben töltő tudósító szerint az uniós újságírás nehézsége, hogy sokkal összetettebb, sokrétűbb, mint a hazai belpolitika kormánypártok-ellenzék viszonyrendszere. Éppen ezért több munkát, komolyabb erőfeszítéseket követel a vele foglalkozóktól.
F. J.
Bezár