2024. május 5., vasárnap English version
Archívum  --  2005  --  19. szám - 2005. november 14.  --  Hangsúly
Mennyire átpolitizált a hallgatói önkormányzat?
Falucskai Nóra (BTK, német-pedagógia III.). A HÖK-ök működési rendszeréről nem tudok mit mondani, mert egyáltalán nem foglalkoztat az, hogy mit csinálnak. Így azt, hogy mennyire átpolitizált, vagy átpolitizált-e egyáltalán, nem tudom megítélni. Biztosan sok munkájuk van, talán végezhetnék jobban is a dolgukat, de jó ez így. Ha nem lennének a botrányok, észre sem venném, hogy vannak.
 
Tajti Andrea  (BTK, kommunikáció-vallástudomány IV.). A HÖK azért nem érdekel, mert nem meghatározó dolog az életemben. Általában felidegesítenek, soha nem tudnak válaszolni az esetleges kérdéseimre, nem tudnak megoldást javasolni a felmerülő problémáimra. Ahogy én látom, az, hogy valaki HÖK-ösként kezdi, egy megfelelő ugródeszka ahhoz, hogy később politikai pályára lépjen. Számtalan példa van erre.
 
Aranyász Krisztián (EFK, HÖK-elnök.). A munkánk során nem a politikával foglalkozunk. A karunk életét nem befolyásolja, és nem engedjük, hogy munkánkat valamilyen szinten is megváltoztathassa a politika. Feladatunk az, hogy hallgatóink érdekeit megfelelően tudjuk képviselni az egyetem fórumain. Ezenkívül fontos, hogy az SZTE -n eltöltött évek az itt tanuló hallgatótársainknak egy életre szóló emléket adjanak. Ezt programok szervezésével, a szabadidő hasznos eltöltésének segítésével kell megvalósítanunk. Gondolok itt tudományos munkák támogatására, sportrendezvények szervezésére, kulturális programokra, egy-egy jó bulira. A politikát hagyjuk meg az Országházban ülésező honatyáinknak.
 
Andrási Ádám (ÁJTK HÖK-elnök.). A HÖK nagyon remélem "átpolitizált", a szó azon értelmében, hogy közszereplést vállaló személyek egy közösség érdekében próbálnak felelősségteljesen tevékenykedni. Azonban sajnos napjainkban a politika sokkal inkább a negatív töltetű pártpolitikát jelenti mindenki számára, ami hazánkban sajnos még távol áll az európai politizálástól. Persze mindenkinek vannak meggyőződései, jobb esetben önálló álláspontjai a politikával kapcsolatban, de egy felelős hallgató önkormányzati képviselő soha nem keverheti össze a „höközést” és a politikát, és úgy gondolom, nem is teszi ezt. Tudni kell helyén kezelni a dolgokat, ha valaki még csak ilyen kis mértékű közszereplést is vállal, mint a „höközés”, akkor is tisztában kell lennie azzal, hogy tetteinek már nem csak saját magára nézve lehetnek következményei, és ez nagy felelősségel jár. Úgy gondolom, alapvetően elvárható, hogy a Hallgatói Önkormányzat tartózkodjon bármilyen pártpolitikai megnyilvánulástól. Ezt tapasztalataim szerint így is teszi mindenki, hiszen saját érdekünk. Összességében szerintem nem érezhető a politika közvetlen hatása a Hallgatói Önkormányzatokon, azon túl, hogy természetesen valamilyen szinten mi is kiszolgáltatottak vagyunk a politikának.
Bezár