2024. május 5., vasárnap English version
Archívum  --  2005  --  7. szám - 2005. április 11.  --  Lapjárás
Közös német-horvát természetvédelmi projekt
A Hamburgi Egyetem Biológiai Intézete közös természetvédelmi projektről állapodott meg a horvátországi Kornati Nemzeti Parkkal és a Spliti Egyetemmel. Az együttműködés célja a horvát tengerpart víz alatti flórájának és faunájának tudományos vizsgálata és védelme. A tudományos kooperáció egyik nem titkolt oka Horvátország tervezett EU-csatlakozása. A hamburgi Grindel Biológiai Központ tudósai segítenek horvát kollégáiknak egy európai uniós szabályoknak megfelelő biológiai monitoring rendszer kiépítésében, amely a remények szerint előremozdítja a horvát tengerpart környezetvédelmét. A projekt középpontjában éppen ezért a tudomány és a környezetvédelem szoros összekapcsolása áll. A tudományos kutatások eredményeit közvetlenül megjelenítik a környezetvédelmi intézkedésekben, s információs központokban a széles nyilvánosság elé tárják.    
Az együttműködés első lépéseként Radenko Dezelic kultuszminiszter vezetésével horvát delegáció látogatott el a hamburgi biológusokkal közösen a Schleswig-Holsteini Wattenmeer Nemzeti Parkba. A horvát vendégek helyben nyerhettek betekintést a nemzeti park információs központjainak munkájába és a széles nyilvánossággal való kapcsolattartásba. 
A két fél a közeljövőben a kapcsolatok további mélyítésére törekszik. Tervbe vették többek között, hogy védelmi zónát létesítenek a delfinek számára, európai uniós program keretében tudományos vizsgálatokat folytatnak a tengeri moszatokkal kapcsolatban, illetve szakdolgozatok készülnek a Kornati Nemzeti Park tartós, tartalékkímélő halászatáról.
( www.uni-hamburg.de )
Bezár