2024. május 4., szombat English version
Archívum  --  2008  --  12. szám - 2008. október 20.  --  Irodalom
Vissza a gyökerekhez…
November 8-9-én között rendezik az IH Rendezvényközpontban a Szegedi Jazz Napokat. A szervező Private Music Hungary az idén a korábbi éveknél is erősebb műsorral jelentkezik, ráadásul a kétnapos fesztivál kielégítheti a konzervatív rajongók és a „mindenevők” igényeit is.
A nyitó napon, ahogyan megszokhattuk, szegedi kötődésű csapattal indul a buli. A Nagy János és a Free Style Quintet+ formációval fellép Szirtes Edina (ének) és Frankie Látó (hegedű).
Szombat este a Magyar Jazz Kvartettre (Szakcsi Lakatos Béla – zongora, Vasvári Pál – kontrabasszusgitár, Csepregi Gyula – szaxofon, Szende Gábor – dob) vár a feladat, hogy felvezesse a sztárvendégeket. A zenekar tagjai egyenként is beleírták magukat a magyar dzsessz történetbe. Szakcsi és Vasvári külföldön a két legjobban ismert és elismert magyar dzsesszmuzsikusnak számít.
A szombati nap kétségtelenül Randy Westonról (képünkön), a titokzatos fekete gyógyítóról, a kultikus néger zene és a modern dzsessz egyik legnagyobb élő egyéniségéről szól. ő a legerősebb kapocs az ősi afrikai kultúrák és a modern amerikai művészet között, munkássága hídként ível Art Tatum, Ellington, Basie és Thelonious Monk zenéjétől a későbbi fekete avantgard és posztmodern képviselőihez is. Az egyetlen olyan zenész, aki az államokban született, de negyvenéves korában Afrikába telepedett le, és ideje javát a berber és gnawa kultúrkör tanulmányozásának szenteli. A sivatagi törzsek varázslói beavatták a gnawák zenei kultuszának évezredes tradícióiba, melynek megismertetését ettől kezdve hivatásának tekinti. Randy Weston az idén múlt 82 esztendős. Az utóbbi években egy szóló- (Ancient Future) és két zenekari albumot készített (Live in St. Lucia, Zep Tepi), és az ENSZ kulturális nagyköveteként folytatja jószolgálati küldetését, de egyre ritkábban vállal fellépéseket. 2004-ben „Living Legacy Jazz Award” életműdíjjal tüntették ki, míg a dzsesszművészet és az afro-amerikai kultúra terén kifejtett kimagasló tevékenységének elismeréseként a New York-i Brooklyn Collage 2006-ban díszdoktorrá avatta.
Természetesen szombat éjjel a JAM sem maradhat el, mégpedig világszinvonalon a Bolla Gábor Quartet (Bolla Gábor – sax, Szakcsi Lakatos Róbert – zongora, Orbán György – bőgő, Balázs Elemér – dob) irányításában.
Vasárnap este Kőszegi Imre együttese nyitja a programot, a „nagy generáció” ismert dobtanárát nem kell bemutatni a dzsessz kedvelőinek.
A folytatásban kicsit könnyedebb, latinos zene, a David Sánchez Quartet (David Sánchez – tenor szaxofon, Lage Lund – gitár, Orlando Le Fleming – bőgő, Tony Escapa – dob) tolmácsolásában. David Sánchez az elmúlt időszak egyik legeredetibb és legnagyobb formátumú fiatal tenorosa, aki legújabb, Grammy-díjra jelölt lemeze („Cultural Survival” – Concord 2008) világ körüli turnéjának keretében jár először Magyarországon.
Ám mindez nem elég, vasárnap este a „dobosok dobosa” is eljön az IH-ba. Carl Frederick KendallPalmert nevezik így a ködös Albionban, és ezzel egyet is ért mindenki, ráillik minden, ami kell az abszolut sztársághoz. Brilliáns technika, elképesztő dinamizmus, elbűvölő megjelenés és sodró erejű színpadi játék; maga a tökéletes profizmus! Na és egy páratlan, minden rajongó ereit felpezsdíteni képes pedigré: Crazy World of Artur Brown, Atomic Rooster, Asia és az Emerson, Lake & Palmer!!! Zenekara, a Carl Palmer Band (Paul Bielatowicz – gitár, Stuart Clayton – basszusgitár, Carl Palmer – dob) az új szerzemények mellett az Emerson-opuszok közűl is több számot tart repertoárján. Néhány cím a programból: Tarkus, Aqua Tarkus, Bullfrog, Canario, Fanfare For A Common Man, Carmina Burana...
„Nem a pénzért teszem, végül is még mindig az ELP-ből élünk, de imádok zenélni, szeretem a közönséget, ezért még ma is szívesen vállalom a nehéz turnééletet” – vallja Carl Palmer.
 
Petró János

DEAK19711_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023/2024-2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár