2024. május 4., szombat English version
Archívum  --  2008  --  12. szám - 2008. október 20.  --  Kultúra  --  Mű-terem
A szegedi Móra Ferenc Múzeum emeleti folyosóján februárig egy apró kamarakiállítás várja a zene iránt érdeklődőket: a Bakelit című tárlat mintegy háromtucatnyi lemezborító segítségével kalauzol minket végig a magyar rockzene történetén.
Mindig örvendetes tény, ha a populáris kultúra egy-egy szelete belopja magát egy múzeumba. A zene (mint médium) önmagában nehezen fogható meg egy tárlaton, ám mivel minden lemezborító egyben műalkotás – fotó, rajz, festmény vagy montázs – is, amely ráadásul hűen tükrözi korát, rögtön izgalmas tárlatalapanyaggá válik a bakelitek bemutatása. A tárlat anyagát egy magángyűjtő, Arató Mátyás bakelitlemez-gyűjteménye adta, akinek közel kilencszáz darabos kollekciójából látható a mostani kiállításon egy válogatás. A tárlat nemcsak egyszerűen felvonultatja a régi lemezborítókat, egyebek mellett az Illés, az Omega, Koncz Zsuzsa, a Hobo Blues Band, a Mini, a Pokolgép, a VHK vagy éppen az Auróra bakelitjeinek borítóit, hanem közben el is mondja a 60-as évektől a rendszerváltásig terjedő időszak (zene)történetét, így azt is megtudhatjuk, hogyan avatkozott bele a hatalom a zene világába (is). A ma már szinte műtárgynak tekinthető bakelitek segítségével a rockzene történetét kronologikusan és egyben tematikusan igyekszik bemutatni a kiállítás, három nagy csoportba (A beatkorszak, Blues, metál, rock, valamint Az új hullám és a punk) osztva a lemezeket.
A kiállítást egyetlen kritika érheti, méghozzá a méretét illetően, hiszen ez a remek koncepció egy nagyobb és egyben hatásosabb kiállítást is megérdemelt volna. Bármilyen picinyke azonban maga a tárlat, a zene és a korszak iránt érdeklődők számára így is remek kikapcsolódást nyújthat, hiszen a kiállított bakelitborítók az albumok reprezentációiként, alkalmazott művészeti alkotásokként és korlenyomatokként egyaránt szemlélhetők.
Dunai Tamás

DSC_3242_230x154.png

Mű-terem

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023/2024-2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár