2024. április 27., szombat English version
Archívum  --  2008  --  12. szám - 2008. október 20.  --  Sport
Szép jövő előtt az Universitas
Bár toronymagasan nyerte meg a tavalyi pontvadászatot az OB I/B-ben, mégsem vállalta a A csoportos indulást az Universitas Szeged női vízilabdacsapata. A döntésnek anyagi, személyi és infrastrukturális okai is vannak. A gárda mindenesetre teljesen egyben maradt, s mivel egészen fiatal tehetségei hónapról hónapra acélosodnak, ismét nagy esélyesként és aranyérmes reményekkel vág neki a szombaton kezdődő bajnokságnak.
Gyakorlatilag végigszáguldott az OB I/B mezőnyén a 2007/2008-as szezonban az Universitas Szeged, ugyanakkor a vezetőség úgy látta, egyelőre még nem jött el az idő a legfelső osztályban történő szereplésre. Mint Hannauer Péter vezetőedző a Szegedi Egyetemnek elmondta, az A csoportos indulás esetén a lányoknak heti 8-10 edzésre kellene járniuk, ami délelőtti és délutáni tréninget is jelent, azaz gyakorlatilag mindent alá kellene rendelniük a sportágnak. Ez pedig az Universitasnál nem oldható meg, hiszen a csapat tagjainak kisebb része egyetemen, a többség középiskolában tanul, senki sem dolgozik, pláne nem a pólóból él... Nagyságrendileg több anyagi forrásra is szükség lenne tehát, amit nem könnyű megszerezni, s a létesítménygondok is úgy-ahogy oldódtak meg, hiszen bár az önkormányzat, illetve a Ligetfürdő Kft. támogatásával lehetővé vált a Ligetfürdő további használata a gárda számára, a munkafeltételek korántsem mondhatóak ideálisnak. Egy szó mint száz: idén is marad a második vonal, de ahogy érnek be a fiatal tehetségek, úgy a vezetők is egyre merészebb terveket szövögetnek.
 
Repül a labda a Ligetfürdő medencéjében. Fotó: Segesvári Csaba

„Egyáltalán nem tartom kudarcnak, hogy a B csoportban kell indulnunk, a lányok óriási akarattal edzettek a felkészülés július 28-i kezdetétől fogva egész nyáron át. Elszántak, együtt vannak, s harapni fognak: meg akarják védeni a tavaly megszerzett aranyérmet” – mondja Hannauer Péter. A nyári munka egyébként tornatermi foglalkozásokkal, labdás, erőnléti edzésekkel, futással, kondival kezdődött, s a lányok rendkívül komolyan vették a heti tíz edzést, így a vezetőedző szerint érezhetően sokat is fejlődtek. A szarvasi edzőtáborban kis pihenés következett, majd egy zentai nemzetközi torna, amelyen külföldi együttesekkel szemben mérhette föl erejét az Universitas.
Hannauer Péter arról tájékoztatott, hogy a tavalyi keretből senki sem távozott, visszatért viszont egy évi németországi kitérőt követően Kuczora Imola, aki komoly erősítést jelent. „Imola tapasztalt vízilabdás, aki remekül látja át a játékot, hátulról nagyszerűen irányít, rafinált, jó ütemben tud passzolni, esze és nagy tehetsége van a pólóhoz” – mutata be a hazatérő játékost a mester.
A keretben rajta kívül négyen – Fabó Lili, Hajdú Enikő, Grezsa Nikolett, Bordás Tímea – tanulnak a Szegedi Tudományegyetemen, ők alkotják a rutinosabb, némi A csoportos múlttal is rendelkező magot, melléjük már az előző szezonban felzárkózott a fiatalok közül Lengyel Dorottya és Árkosy Lilla. Egyre nagyobb szerepet kaphat a még „zöldfülűbbek” közül a rendkívül tehetséges hármas, Lengyel Anett, Lengyel Dominika és a center Miklós Dóra. A kapuban továbbra is Bük Zsanett állja majd az ellenfelek rohamait.
S ha már a riválisoknál tartunk, a pontvadászatban a tavalyi évhez hasonlóan öt együttes méri össze tudását. Az Universitas Szeged, a Villanó Fókák Kecskemét és a Hódmezővásárhelyi VSC mellé ezúttal a fővárosi székhelyű Bánki Vízisport Egyesület, illetve Debreceni Öreg Harcsák Vízilabda Egyesület társul, a Szentesi VK II. és az Uno VSE nem nevezett. A lebonyolítás változatlan: tornarendszerben küzdenek egymással a csapatok. Az első fordulót október 11-én a Debrecen rendezte – a hajdúszoboszlói uszodában. A szegedi lányok az első játéknapon a Debrecen és a Kecskemét ellen szálltak vízbe, s mindkét mérkőzésüket magabiztosan nyerték.
„A Bánki és a Debrecen sötét lónak számít, nem sokat tudtunk róluk a rajt előtt, ezzel együtt a mi számunkra csakis a bajnoki cím lehet a cél, ez nem is kérdés. Próbálunk minél több mérkőzést játszani az OB I/B mellett is, ennek érdekében szorosabbra fűzzük kapcsolatainkat a zentai és a vásárhelyi női alakulatokkal, illetve a szegedi utánpótlás fiúcsapatokkal. Ha elég lehetőséget tudunk adni a kicsiknek, a 15-17 éveseknek, nagy jövő állhat a társaság előtt, s – néhány erősítéssel – igen rövid időn belül érettek lehetünk az A csoportra” – fejtette ki a vezetőedző.
 
Pintér M. Lajos
Bezár