2024. április 27., szombat English version
Archívum  --  2008  --  12. szám - 2008. október 20.  --  Sport
Universitas Regatta 2008
Huszonnégy fokos, tavaszi időben első alkalommal rendezték meg október 15-én, szerdán a Szegedi Tudományegyetem oktatóinak és hallgatóinak az Universitas Regattát.
A szervezők célja a hagyományos kajak-kenu regattát továbbfejlesztve, a sportágak palettáját színesítve és a tiszai lehetőségeket ideálisan kihasználva sportolási lehetőséget biztosítani, és új egyetemi rekordokat felállítani.  A verseny a Tisza szegedi, 173-as folyamkilométerétől a 177-esig terjedő szakaszán zajlott, ami oda-vissza nyolc kilométert jelent. A versenytáv a tetszőlegesen kiválasztott rajthelyről az Árvízi Emlékmű, majd a Maros-torkolat vonalának érintése után a rajthellyel egyező célba érkezéssel zárult. A teljesítéshez csak emberi és természeti energiát lehetett használni, külső segítség és motorizáció nem volt megengedett. A futamidő dokumentálása a versenyzőnél levő GPS navigációs eszközzel történt, ami másodpercenként rögzítette az útvonal adatait. Kajakkal, kenuval, párevezőssel, halászladikkal, vitorlással, vagy más sporteszközzel is lehetett nevezni. Azok, akik nem rendelkeztek saját sporteszközzel, kajak kettes és kenu négyes hajókat kölcsönzhettek.
 
Kellemes versenyidő fogadta a Tiszán a vízisportok szerelmeseit. Fotó: Gémes Sándor

„Bár a Tisza Szeged főutcája, a folyó által biztosított előny töredékét használjuk csak ki. A vízi-sportélet színesítése a cél, ezért jött létre hagyományteremtő céllal az Universitas Regatta Szabó József sportközpontvezető támogatásával” – mondta Kipper György szervező, a Tisza és a vitorlázás szerelmese. „Az evezős sportoknak ideális idő volt, vitorlással nem sikerült teljesíteni a távot – bár többször is próbálkoztunk – ugyanis kis szelünk volt” – tette hozzá a szervező, majd keserűségének adott hangot: „Megoszlanak a vélemények arról, hogy a jelenlegi fiatalság hogyan és milyen mértékben terhelhető. Ez a nyolc kilométeres táv nem leküzdhetetlen akadály, vegyes érzések kavarognak bennem az indulók száma miatt. Egy biztos, nem adjuk fel, a jövőben komplexebben fogunk a dolgokhoz állni.”
Eredmények: Csatlós Máté és csapata: 34:53 (hajó: EV-8), Polareczky Éva, Hódi Kitti: 1:00:14 (hajó: TC-2/Pola/), Farkas Katalin, Dobruczky Réka: 1:11:13 (hajó: TK-2), Bor Pál: 1:11:26 (hajó: VK-1),  a Maróti MiklósNagy Richárd-duó a szélcsend miatt nem tudott indulni.
 
Dlusztus T. Imre
Bezár