2024. május 1., szerda English version
Archívum  --  2008  --  10. szám - 2008. szeptember 15.  --  Szabadegyetem
A nemi hormonoktól az ideális menedzserig
A szeptember 17-én induló Szabadegyetem-Szeged a Mindentudás Egyeteme-Szeged öt félévének örököseként immár a második szemeszterben kíván betekintést nyújtani a változatos diszciplínák világába a természettudományoktól a társadalomtudományokig.
A Szegedi Tudományegyetem elismert tudósai a szabadegyetemek hagyományaihoz híven ismét közérthető és színvonalas előadások keretében számolnak majd be a legújabb tudományos felfedezésekről.
 
Z. Karvalics László az előző szemeszterben tartott előadásán. Fotó: S. Cs.
 
Az eseménysorozatot Kiss Tamás, a SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára nyitja meg a fémek, fémtartalmú vegyületek gyógyászati alkalmazásáról szóló előadásával. A téma rendkívül érdekesnek ígérkezik, hiszen annak ellenére, hogy már az ókori egyiptomiak és a rómaiak is használtak a szervezet számára nélkülözhetetlen fémes elemeket fertőtlenítésre, gyógyításra, az orvosi vagy gyógyszerészeti szervetlen kémia, mely a szervetlen vegyületek gyógyításba történő bevonásával foglalkozik, csak a múlt század közepén indult fejlődésnek.
A mindenki által jól ismert diagnosztikai eljárásokon (MRI, PET) kívül ma már széles körben alkalmazzák a szervetlen vegyületeket terápiás célzattal, köztük a fémvegyületeket is. Ezek közül talán a legismertebbek a platinavegyületeket tartalmazó kemoterápiás szerek, melyek a rákos sejtek osztódását gátolják. Az aranyvegyületek fájdalomcsillapítóként hatnak ízületi gyulladások esetén, a lítium sói közül a lítium-karbonátot és a lítium-citrátot pedig már évtizedek óta használják a bipoláris depresszió kezelésére. Az előadás erről a köztudatban még kevéssé ismert gyógyászati eljárásról és a benne rejlő távolabbra is mutató lehetőségekről kínál részletes tájékoztatást.
A szemeszter többi előadása is hasonlóan izgalmas és elgondolkodtató tudományterületekre koncentrál. Szemezgetve a programból: Párducz Árpád, az MTA Szegedi Biológiai Központ tudósa a női és a férfi agy különbségeiről és az ezekért nagymértékben felelős nemi hormonokról (ösztrogén, tesztoszteron) tart majd előadást. Tóth János, az SZTE BTK Filozófiai Tanszék docense, akinek fő kutatási területe a fogoly-dilemmán túl a környezetfilozófia, a környezeti etika és szociológia, az egyre nagyobb mértéket öltő és ezáltal egyre több embert érintő környezeti válság gyökereire próbál meg majd rámutatni előadásában. Dudits Dénes, az MTA Szegedi Biológiai Központ főigazgatója a napjainkban parázs vitákat keltő géntechnológiával nemesített (GM) növényeket és azok lehetséges felhasználási területeit fogja ismertetni gén- és agrártechnológiai, ökológiai, valamint tudománypolitikai szempontból. A GM növények alkalmazásának elterjedése ellen szólnak az élelmiszer-biztonsági problémákon túl olyan hosszú távú és előre kiszámíthatatlan hatások is, melyek az ökológiai egyensúly felbomlásához vezethetnek.
Érdemes lesz tehát végigkövetni a Szabadegyetem-Szeged második szemeszterét is, hiszen a fentebb röviden vázolt témákon túl betekinthetünk Weöres Sándor nyelvi műhelyébe, Ortega y Gasset segítségével ráérezhetünk a filozófia eleganciájára, és megismerkedhetünk a szám fogalmának alakulásával a kezdetektől a robbantott számokig.
Az előadás-sorozat végére azt is megtudhatjuk, létezik-e ideális menedzser/menedzsment, mi a neurovaszkuláris egység szerepe agyunk vérellátásában, és hogyan tekinthető az ókori jog a modern európai magánjogrendszer alapjának.
Az ingyenesen látogatható előadásokat továbbra is szerda esténként, a SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termében tartják. Az érdeklődők a rendezvényről bővebb információt a www.u-szeged.hu/szabadegyetem oldalon olvashatnak, a Szegedi Egyetem pedig – az elmúlt félévek gyakorlata szerint – folyamatosan beszámol majd az előadásokról.
Csákvári Eszter

tik_045_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár