farkas

Ismét Szegeden a L'Oreal és az UNESCO A nőkért és a tudományért díja

Hatodik alkalommal ítélték oda a L'Oreal és az UNESCO női kutatókat támogató ösztöndíját szegedi kutatónak. Idén a rangos elismerést Dr. Farkas Klaudia, a Szegedi Tudományegyetem tanársegédje kapta.

Szeged még mindig a magyar tudósnők fővárosa: az elmúlt 14 évben 40 magyar kutatónő részesült a „L’Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért” ösztöndíjban, közülük 6 díjazott a Szegedi Tudományegyetem munkatársa.


Az idei díjat Dr. Farkas Klaudia belgyógyász vehette át a Magyar Tudományos Akadémia épületében megrendezett díjátadón Dr. Jeney Viktória vegyésszel együtt. Az ösztöndíj 4 millió forint, amelyet a díjazott kutatók szakmai és személyes célokra szabadon használhatnak fel.


Dr. Farkas Klaudia kutatása azt próbálja megfejteni, hogy a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás kezelésénél használt gyógyszer egy idő után miért veszti el a hatását a betegek 40 százalékánál. Tudományos munkájában a hatásvesztés okait térképezi fel. Úgy véli, az eredmények hozzásegítik a szakembereket ahhoz, hogy előre lássák, kinél lesz a kezelés hatékony, és melyik az a beteg, akinél már a betegség megállapításakor más típusú kezelési módot kell választani.


Dr. Farkas Klaudia édesanyja is Crohn-beteg, ez sarkallta arra a kutatónőt, hogy ezzel a területtel foglalkozzon. Kutatásának eredményei hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a Chron-betegeknél néhány éven belül személyre szabott gyógymódot alkalmazzanak a terápia során a kezelőorvosok. Így a kezelés biztonságosabb és költséghatékonyabb lehet.


Dr. Farkas Klaudia a hatodik, aki a Szegedi Tudományegyetem kutatónői közül elnyerte a rangos elismerést. Az elmúlt 14 évben 40 magyar kutatónő részesült a „L’Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért” ösztöndíjban, közülük 6 díjazott a Szegedi Tudományegyetem munkatársa. 2005-ben Dr. Hernádi Klára vegyész, a Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék docense a nanocsövek előállítása és alkalmazási területei, 2008-ban Dr. Széll Márta az SZTE Orvosi Genetikai Intézet vezetője a multifaktoriális bőrbetegségek genomikai vizsgálata témakörben végzett kutatásaiért érdemelte ki az ösztöndíjat. Az elismerést 2013-ban Dr. Nagy Nikoletta bőrgyógyász, azon kutatásaiért kapta, melyek fókuszában egy daganatos megbetegedés, a Brooke-Spiegler szindróma genetikai háttere áll. 2014-ben Dr. Enyedy Éva Anna vegyész, a kemoterápiában használható fémvegyületeket vizsgálatára vonatkozó munkájáért vehette át az elismerést. 2015-ben Dr. Farkas Eszter, az SZTE Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézetének tudományos munkatársa úgynevezett agykérgi depolarizációs hullámokat kutatja egy általa kifejlesztett agyi képalkotó rendszer segítségével.


SZTEinfó