Rektori köszöntő


Rektor

A Szegedi Tudományegyetem Magyarország egyik vezető, nemzetközileg magasan jegyzett felsőoktatási intézménye. Az alma mater legismertebb tudósa Szent-Györgyi Albert, a C-vitamin azonosítója, aki 1937-ben a Szegeden elért eredményeiért érdemelte ki az orvosi-élettani Nobel-díjat. A Nobel-díjas tudósnak méltó követői vannak: a legkiválóbb oktatók, kutatók adják át itt tudásukat a fiataloknak, generációkat nevelve az életre. A vidék legjobb egyetemeként a nemzetközi megmérettetésben is figyelemreméltó eredményeket érünk el kutatásaink, jövőbe mutató beruházásaink, kutatási portfóliónk révén. Stratégiai partnerkapcsolatot építettünk ki a kutatás-fejlesztés területén számos ipari szereplővel, és Európa legmodernebb, most épülő lézerközpontjával, az ELI-vel. Az Egyetem mintegy 7 ezer dolgozójával, ezen belül közel 2500 oktatójával, kutatójával, valamint majd 25 ezer hallgatójával Magyarország egyik kiemelt oktatási, tudományos, kutatás-fejlesztési és innovációs műhelye.


Szent-Györgyi Albert szellemi örökségéhez hűen nagyon fontosnak tartjuk, hogy hallgatóink ne csak diplomát szerezzenek, hanem induljanak el az értelmiségivé válás útján. Ehhez az Egyetem és Szeged városa a kulturális és művészeti programok széles választékát nyújtja.

 

Az értékes ismeretek és a jól hasznosítható oklevél megszerzésének támogatásán túl kiemelt feladatunknak tartjuk, hogy segítsük hallgatóinkat az itt átadott minőségi tudás lehető leghatékonyabb kamatoztatásában. Az Egyetem egyre bővülő, gyümölcsöző hazai és nemzetközi intézményi, vállalati együttműködései is igazolják, hogy a nálunk végzettek – értékes diplomájuk és tudásuk, valamint sokrétű gyakorlati tapasztalataik révén – felkészülten lépnek ki a munkaerőpiacra. Életpályájuk pedig példát és utat mutat a mindenkori szegedi diákságnak.

 

Prof. Dr. Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora

Az Egyetem neve:
Szegedi Tudományegyetem
Rövidített megnevezése: SZTE
Székhelye: Szeged, Dugonics tér 13.
Postacíme: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.
Központi telefonszáma: (62) 544-000

C_evszammal

Az egyetem megnevezése külföldi kapcsolataiban:
latinul:
Universitas Scientiarum Szegediensis
angolul:
University of Szeged
németül:
Universität Szeged
franciául:
Université de Szeged

Az egyetem alapítója:
Országgyűlés

Az egyetem felügyeleti szerve:
Emberi Erőforrások Minisztériuma