cyberspace

Kibervilágrengető ötleteket keres az SZTE és a T-Sytems

Termékesíthető és üzleti potenciállal rendelkező, az IoT rendszerek és szenzorok kreatív felhasználását megcélzó megoldásokat keres a T-Systems és innovációs laborja, a KiBu a Szegedi Tudományegyetem közreműködésével. Az ingyenes, 24 órás hackathonra 2019. április 14-éig lehet jelentkezni.

Magyarország területének közel hatvan százalékán már elérhetővé tette a keskenysávú dolgok internete (NarrowBand Internet of Things, NBIoT) hálózati funkciót a Magyar Telekom. Ez időben és térben egyaránt kézzelfogható közelségbe hozza a gépek közti kommunikációra vagy a szenzorokra épülő automatizált megoldásokat, amelyek közül most két kiemelt témában vár kreatív megvalósítási ötleteket a T-Systems és innovációs laborja, a KiBu, valamint a Szegedi Tudományegyetem (SZTE).

 

„Az Élő Dolgok Internete (Internet of Living Things, IoLT) projekt keretében kifejezetten az agrárium és orvosi vizsgálatok területén bevethető okos alkalmazások fejlesztését elősegítő platform létrehozásán fáradozunk” – mondta Kiss Ákos, az SZTE adjunktusa. Ehhez kapcsolódóan az április végi hackathon egyik fókuszterülete a telemedicina, az életvitel, a vitális paraméterek és a környezet monitorozására alkalmas IoT szenzorok világa. A másik célpont a mezőgazdaság, amelyben jelenleg az élő szervezetekről adatokat gyűjtő intelligens szenzorokra épülő rendszerek jelentik az egyik legfontosabb alkalmazási területet. „A 2019 talán legmeghatározóbb technológiai trendjének tekintett IoT hamarosan kézzelfogható mértékben gyakorol majd hatást a versenyképességre, a hatékonyságra és a fenntarthatóságra” – hívta fel a figyelmet Krégl Klementina, a T-Systems innovációs kompetenciaközpontjának vezetője.

 

A hackathonon olyan megoldásokat keresnek, melyek IoT rendszerek és/vagy szenzorok kreatív felhasználásán alapulnak, továbbá termékesíthetők és van bennük üzleti potenciál. A versenyre egyéni indulókat és 2-5 fős csapatokat egyaránt várnak. A megmérettetésen diákok, szabadúszók és saját céggel rendelkezők is részt vehetnek.

 

A beérkezett ötleteket a rendezvény szakmai csapata április 19-ig előszűri, majd az ígéretes elképzeléseket továbbjuttatja az április 26-27-i versenyre. A 24 órás erőpróba során a versenyzők ötleteiket a T-Systems, a KiBu és a Szegedi Tudományegyetem mentorainak segítségével fejlesztik tovább és prezentálják a 24. óra végén. Ezekből választ a zsűri győzteseket, akiknek akár piacralépését is támogatja a vállalat, ezenkívül az első helyezett félmillió, a második 300 ezer, a harmadik 100 ezer forinttal lesz gazdagabb. Az egyetemi indulók között pedig 300 ezer forintos különdíj kerül kiosztásra. Az ingyenes innovációs ötletversenyre április 14-éig lehet jelentkezni.


A kezdeményezés organikus folytatása az SZTE, a Magyar Telekom és a T-Systems által ez év elején aláírt együttműködési megállapodásnak. Ez elsődlegesen a szakirányú és szakinformatikai képzések frontján történő kooperáció erősítésére irányult, miközben a K+F partneri kapcsolatokra is kiterjedt hazai, regionális, valamint európai szinten.

 

További információ és jelentkezés itt.