SZTE magazin

Mozdulj meg az egyetemen! - Igazi sportparadicsom a Szegedi Tudományegyetem

A Szegedi Tudományegyetem azon felsőoktatási intézmények közé tartozik, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a mozgásra, a különböző sportágakra és az élsportolók támogatására. A Tisza-parti universitas nyújtotta sportolási lehetőségekről Trényiné Rákóczi Zsuzsannával, az SZTE Sportközpont vezetőjével beszélgettünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE képzési programjában minden BSc és osztatlan nappali tagozatos elsőéves hallgatónak két félév kötelező testnevelés kurzust kell teljesíteni. A hallgatók ingyenesen jogosultak a kötelező testnevelés kurzust felvenni, a választott kurzusból félévenként legalább 12 alkalommal heti 1 foglalkozáson kell részt venni. A régi Hattyas sori laktanya területén 2002-ben létrejött SZTE Sportközpont feladata a hallgatók testnevelés kurzusainak ellátása, valamint az egyetemi polgárok szabadidős- és versenysportjának, rekreációs programjának támogatása – magyarázta Trényiné Rákóczi Zsuzsanna. Az egyetemi sportlétesítmény az ETR-ben felvehető testnevelésórák igen széles skáláját kínálja; a hallgatók közel 140 meghirdetett kurzusból, 20-25 mozgásformából választhatnak. Az aerobic, atlétika, úszás, a különféle labdajátékok, röplabda, tenisz, floorball mellett ma már a jóga, társastánc, néptánc, korcsolyázás, pilates, body art és az önvédelem-cselgáncs is a kurzusok közé tartozik. A vízi sportok szerelmesei a kajak vagy evezés, míg az extrém sportok kedvelői a falmászás vagy a lovaglás kihívásait élvezhetik.

 

szte_ehok_vizilabdaMegújult sportlétesítmények

 

A korszerűen felszerelt központban szabadtéren két műfüves teniszpálya, négy aszfaltos kispályás labdarúgópálya, négy aszfaltos streetballpálya és egy aszfaltos kosárlabdapálya áll a hallgatók rendelkezésére. Valamint kilenc különböző méretű fedett sportterem: több sportágat befogadó labdás tornaterem, rekortán borítású oszlopos terem, falmászóterem, küzdősportterem, kisterem, kondicionálóterem, egy nagyobb és két kisebb tükrös zenés terem várja a hallgatókat. Emellett sütési-főzési lehetőséggel egy kültéri fedett terasz ad helyet az egyetemi egységek, baráti társaságok sportos összejöveteleinek – tudtuk meg a sportközpont vezetőjétől. A központi egység minden hónap utolsó szombati napján „Nyitott sportközpont” akciójával várja szabadtéri pályáira, hirdetett programjaira a sportolni vágyó egyetemi polgárokat.

A központhoz tartozó újszegedi SZTE Teniszközpont hangulatos környezete hat kiváló minőségű vörös salakpályával, adogatófallal és öltözőkkel várja a tenisz kedvelőit. Minden év szeptemberében a néhai rektor, a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert tiszteletére teniszversenyt rendez a sportközpont. Minden nappali tagozatos hallgató hétköznap 10 és 15 óra között előzetes bejelentkezés alapján az 5-ös és 6-os pályát ingyen használhatja, a liget fákkal árnyékolt környezetében kedden és csütörtökön pedig futó napok várják a kocogni vágyókat – tette hozzá Trényiné Rákóczi Zsuzsanna. Továbbá a sportközpont, a teniszközpont egyéb kapacitásai szabadon bérelhetők.

 

Pezsgő hallgatói sportélet

 

A hallgatói sportegyesület tagjainak számos amatőr versenysport-lehetőséget biztosít az SZTE EHÖK SE. Kedvezményes diákbérlettel fitnesztermében különböző kondicionáló, zenés fitnesz mozgásformákat és küzdősport programokat kínál a hallgatóknak. Kari és hallgatói bajnokságokat szervez és bonyolít le az Universitas Sport Club Szeged, mely sportszakosztályaiban segíti a diákok sikeres részvételét a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságokon. Mellettük az SZTE Sportközpont Sportiroda vesz részt aktívan a hallgatók szabadidős- és versenysportjának, rekreációs programjának támogatásában, szervezésében – tudtuk meg a többszörös magyar bajnok vezető testnevelőtől, aki kiemelte: féléves átlagban mintegy 4000 hallgatót mozgatnak meg valamilyen mozgásformában, sportágban a sportlétesítmény programjai.

 

szte-ehok-se-roplabdaMinőségi oktatás

 

„A hallgatót be kell csalni az intézményünkbe, hogy megismerje a sportkörnyezetet, a lehetőségeket, az SZTE-n zajló sportéletet. A hallgatói sportszokások, igények kielégítésére törekszünk minőségi oktatást nyújtva. Ahhoz pedig, hogy az oktatás hiteles legyen, a tanároknak megfelelő szakmai végzettséggel, felkészültséggel kell rendelkezniük. Ezenfelül fontos, hogy a diákok mellett az egyetemi dolgozók, szervezeti egységek is megismerjék az általunk kínált mozgáslehetőségeket” – vallja Trényiné Rákóczi Zsuzsanna, aki 2007-ben a SZTE által alapított Egyetemi Sportért díjban részesült.

A központ nagy hangsúlyt fektet a fogyatékkal élők bevonására is, amit nemcsak az akadálymentesített épületek, hanem az inkluzív kurzusok, különböző parasportolási lehetőségek, mint a boccia, asztalitenisz, ülőröplabda tükröznek. Emellett sportegészségügyi szaktanácsadó, mentálhigiénés sportszakember és a kettős életpályamodell mentorprogramjával segíti a kiválóan sportoló hallgatókat a sport és a tanulmányok összehangolásában. „Mindehhez természetesen átlátható, kiszámítható, ellenőrizhető, működőképes intézményi gazdálkodás, megfelelő pénzügyi alap és pályázati támogatás is szükséges – összegzett az SZTE Sportközpont vezetője, akitől azt is megtudtuk, hogy a tervek között szerepel egy 10x8 méteres szabadtéri fitneszrész kialakítása a ligeti teniszközpontban, valamint a sportközpontban található aszfaltos labdarúgópályák műfüvesítése is.

 

Gajzer Erzsébet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01