Előadónkról

 Prof. Dr. Ormos Pál egyetemi tanár, igazgató
 SZBK Biofizikai Intézet
Prof. Dr. Ormos Pál a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központ Biofizikai Intézetének igazgatója, a Szegedi Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára.

Szegeden született 1951. október 14-én. Nős, egy gyermek édesapja. Egyetemi tanulmányait a József Attila Tudományegyetem fizikus szakán végezte, 1975-ben diplomázott. Szakdolgozóként került a Szegedi Biológiai Központ Biofizikai Intézetébe, azóta ott dolgozik, 1994 óta intézetigazgató.

Kezdetben a biológiai membránokon keresztüli töltésszállítással foglalkozott: a pumpáló fehérjék működésének részleteit, a biológiai energiaátalakítás általános törvényszerűségeit kutatta. E munka kiterjesztéseként tanulmányozta a fehérjék szerkezetének és működésének általános összefüggéseit és a fehérjeműködés dinamikáját.

Az utóbbi időben érdeklődése az optikai mikromanipuláció, illetve annak biológiai alkalmazásának irányába fordult. A kutatási aktivitás alaptudományos problémákra és biotechnológiai alkalmazásokra egyaránt kiterjed. Fontos kutatási területe a biológiában használandó, optikailag vezérelt mikrofluidikai berendezések fejlesztése.

Eredményei alapján 1998-ban a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választották, 2004 óta az MTA rendes tagja.

Számos hazai és nemzetközi tudományos társaság tagja és tisztségviselője. Munkája elismeréseként 2002-ben Széchenyi-díjjal jutalmazták.