Előadónkról

Dr. Pósfai György igazgató
MTA SZBK Biokémiai Intézet
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dr. Pósfai György a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központ Biokémiai Intézetének igazgatója.
1956-ban született Szombathelyen, biológus diplomát 1981-ben kapott a József Attila Tudományegyetem Természettudományi Karán. Két évvel később egyetemi doktori fokozatot szerzett, 2004-től a Magyar Tudományos Akadémia doktora.
1981 óta a Szegedi Biológiai Központ munkatársa, 2004-től a Biokémiai Intézet igazgatója. Az elmúlt évtizedekben posztdoktori ösztöndíjasként, majd vendégkutatóként a Wisconsini Egyetemen és a franciaországi Saclay-ban dolgozott. 1997 és 2003 között Molekuláris biológiai módszerek és Molekuláris bakteriológia címen tartott kurzusokat a Szegedi Tudományegyetemen.
Kutatásai során szintetikus biológiai, genommérnöki módszerekkel, valamint enterális baktériumok összehasonlító genomikájával foglalkozik. Az utóbbi években érdeklődése a mobilis genetikai elemek az adaptációban és az evolúcióban betöltött szerepe felé fordult. Munkája elismeréseként 1991-ben a Francia Tudományos és Technológiai Minisztérium ösztöndíjában, 1996 és 2000 között a Howard Hughes Medical Institute nemzetközi ösztöndíjában részesült. 2000-től három éven keresztül Széchenyi-ösztöndíjas, 2006-ban megkapta az MTA SZBK Straub Plakettjét. A Magyar Biokémiai Egyesület és az Amerikai Mikrobiológiai Társaság tagja.