2024. május 3., péntek English version
Archívum  --  2005  --  3. szám - 2005 február 28.  --  Egyetemi élet
Bővül a képzési skála Vásárhelyen
A kereskedelem, a logisztika, a pályázatírás, az ügyvitel területén indulhat Hódmezővásárhelyen felsőfokú szakképzés, részben már idén szeptembertől – erről egyeztek meg a főiskola és a város oktatásért felelős vezetői. A felsorolt szakirányok mellett a főiskola a kerámiaművészetet is felteszi a választható képzések palettájára.
Mint az már ősszel a kar vezetői,  a középiskolák igazgatói és a önkormányzat oktatási referense közötti tanácskozáson megfogalmazódott, közös érdek, hogy minél több helyben tanuló, a városhoz és vonzáskörzetéhez kötődő fiatal számára legyen továbbképzési lehetőség Hódmezővásárhelyen. Mindezt a munkaerőpiac igényeinek figyelembe vételével, koordináltan lehet igazán hatékonyan megtenni, a felsőfokú szakképzés bővítésével. A február 22-én, egy újabb megbeszélés során sikerült több olyan képzés beindításáról megállapodni, amelyek a közép- és szakközépiskolák oktatási profiljához szervesen illeszkednek, szakképesítést adnak. Mint a megbeszélésen többször is elhangzott, kizárólag olyan szakképesítések megszerzését kell elősegíteni, amelyekkel megnő a munkába állás esélye a továbbtanulni nem akaró, vagy nem tudó fiatalok számára. Aki viszont mégis az iskolapadot választja, új bejegyzést fog találni a felvételi tájékoztató vásárhelyi oldalain: a keramikus szakot.
„A kerámiaművészet oktatásának központi és méltó helye lesz Hódmezővásárhelyen, a Főiskolai Karon– – nyilatkozta Pannonhalmi Zsuzsanna keramikusművész, a Magyar Keramikusok Társasága elnöke az új képzés kapcsán megrendezett találkozón, ahol a művésznő mellett T Bruder Katalin, a Magyar Nemzeti Múzeum főrestaurátora, Lovag Zsuzsa régészettörténész, Fekete György akadémikus, a Magyar Iparművészet című lap főszerkesztője, és Gál István János mérnök-tanár volt a Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi karának vendége.
Mint Csorbáné Tóth Marianna oktatási főigazgató-helyettes elmondta, egy művészcsoport és a főiskolai kar közös elképzelése kedvező fogadtatásra talált, nem csak a város vezetése, hanem a Hódmezővásárhelyen nagy hagyományokkal rendelkező kerámia-iparral foglalkozó kis- és nagyüzemek részéről is. Ezek a vállalatok eddig is támogatták a kerámiaművészetet, elég, ha csak a már tradicionálisnak mondható évente megrendezésre kerülő és nagy érdeklődésre számot tartó Kerámia Szimpóziumot említjük. A Főiskolai Kar meglévő infrastruktúrájára építve, neves művésztanárok közreműködésével, az Európai Unióban bevezetett BSc, illetve MSc képzés során olyan diplomás szakemberek kerülhetnek ki az egyetem falai közül, akik a kerámiaművészet területén akár a piackutatás, akár a logisztika, vagy restaurátori, a műemlék jellegű épületek állagmegóvásának, felújításának feladatait is el tudják látni.
A szakalapítást az Oktatási Minisztérium már jóváhagyta, így a február 11-i  megbeszélésen az oktatási anyag összeállítása mellett, összegezték azokat a  teendőket, amelyek a  Magyar Akkreditációs Bizottság szakindítási engedélyéhez szükségesek. A tervek szerint a BSc szintű művészképzés 2006 szeptemberétől indulhat az SZTE hódmezővásárhelyi Főiskolai Karán.
                           Cs. L.
Bezár