2024. május 3., péntek English version
Archívum  --  2005  --  22. szám - 2005. december 5.  --  Egyetemi élet
A BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM hallgatói szerepeltek a legsikeresebben a Kreatív szaklap IX. Magyar Diákreklámversenyén (MDRV), amelyen november 29-én hirdettek eredményt. A Geomédia Kiadó gondozásában megjelenő Kreatív szaklap főiskolásoknak és egyetemistáknak írta ki a versenyt, amelyen a Budapesti Corvinus Egyetem Login nevű csapata végzett az első helyen. A verseny második helyezését a Budapesti Kommunikációs Főiskola Kezdő.hu csapata, a harmadik helyezést pedig a Budapesti Corvinus Egyetem Magenta néven versenyző csapata szerezte meg. A IX. MDRV feladatát ezúttal a T-Online adta, a verseny témája az Origó marketingkoncepciójának kialakítása volt. Az írásbeli fordulóra tíz felsőoktatási intézmény 17 csapata nyújtott be pályamunkát. A szóbeli prezentáción az írásbelin tíz legtöbb pontszámot elért csapat vett részt. A győztes a T-Online jóvoltából a világ legnagyobb számítástechnikai és telekommunikációs kiállítását, a CeBIT-et látogatja meg jövő tavasszal.
 
GERE TIBORT A GYÖNGYÖSI KÁROLY RÓBERT FŐISKOLA professzorát választotta az év emberének 2005. évi publikációs teljesítménye alapján az Angliában működő Nemzetközi Biográfiai Központ (International Biographical Centre, Cambridge), Gere Tibor professzor, aki a Magyar Tudományos Akadémia doktora és számos külföldi (New York-i, orosz, szlovák) tudományos akadémia tagja, az idén fejezte be a Gazdasági állatok viselkedése című hat kötetből álló könyvsorozatát. A világon egyedülálló munka keretében összefoglalta a nyolc legfontosabb gazdasági állatfaj (szarvasmarha, ló, sertés, juh, tyúk, pulyka, kacsa és a lúd) viselkedésével kapcsolatos legújabb ismereteket. Az etológia nemzetközi irodalmában egyedülálló munka monográfiai jelleggel mutatja be különböző gazdasági állatfajok legfontosabb viselkedési sajátosságait, a magatartásformák öröklődését és az állatok biológiai adottságaival összhangban lévő tartástechnológiai megoldásokat.
 
JAPÁN-MAGYAR NAPOKAT rendeztek Siófokon november 24-25-én a Kodolányi János Főiskola Oktatási Központjában. Az Európa-szerte zajló rendezvénysorozat célja, hogy közelebb hozza egymáshoz az EU-t és Japánt. A siófoki helyszínen a Japán-Magyar Napok része volt egy turizmussal kapcsolatos konferencia, egy országismereti, középiskolásoknak szóló vetélkedő, valamint egy szakmai kerekasztal-beszélgetés a turisztika különböző szakterületeiről érkezett vendégek részvételével.
 
ÖNÁLLÓ KAROK LÉTREHOZÁSÁT KÉRTE három oktató Kolozsváron, a Babes-Bolyai Tudományegyetemen. Kovács Lehel, a Bolyai Kezdeményező Bizottság alelnöke elmondta: az írásos kérelem értelmében az egyetem magyar oktatói versenyvizsga nélkül kerülnének át a természettudományi, a humántudományi, valamint a társadalomtudományi karra. A jelenleg is önálló magyar karként működő református és római katolikus vallástanárképző kar változás nélkül folytatná munkáját. A javaslat alapján a közgazdaság-tudományi, jogi, testnevelési és pszichológia karon működő magyar tanszékek a jelenlegi rendben, a szakonként elkülönített karokon működnének tovább.
 
A FINN EGYETEMEKEN egyre több szakon kizárólag angol nyelven folyik az oktatás. A műszaki egyetemek a külföldi diákok Finnországba csábítása érdekében már hosszabb ideje kizárólag angol nyelvű képzést kínálnak, s azóta, hogy az egységes európai felsőoktatási modell napirendre került, a tudományegyetemek is kezdenek ebbe az irányba elmozdulni. A finnországi műszaki egyetemeken 30, teljes képzést biztosító angol nyelvű szak létezik. A tudományegyetemek 100 mesterképzési programot hirdettek meg angolul, s további kisebb kurzusaik is vannak. A finn sajtóban egyre hangsúlyosabb téma, hogy anyanyelvük veszélybe kerülhet. A cikkekből kiderül, hogy egyes egyetemeken, különösen az új nyelvi és kommunikációs kurzusokon a finn nyelvet teljesen elhanyagolják.
 
A BERLINI CHARITÉN, Európa legnagyobb egyetemi klinikáján egyhetes sztrájkba léptek hétfőn az orvosok. A sztrájk több száz, alkalmazotti státuszban lévő orvost érint, a köztisztviselői státuszban lévő orvosok nem szüntethetik be a munkát. November 21-én körülbelül 700 Charité-orvos fehér köpenyben tüntetett Berlinben. Az orvosi ellátás a sürgősségi esetekre korlátozódik, az orvosok lelkiismeretére bízták, hogy mit tekintenek halasztást nem tűrő beavatkozásnak. A Charité mentőszolgálata hétfőn is ellátta feladatait. A német orvosok érdekképviseleti szerve, a Marburger Bund azt közölte, hogy a Charitén az „elviselhetetlen munkakörülmények" miatt kezdődött sztrájk, amelyre Németországban évtizedek óta nem volt példa.
 
AZ AMERIKAI HÍRSZERZÉS ATTÓL TART, hogy a 150 ezer, amerikai felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató kínai diák egy része valójában technológiai kémkedést végez Peking számára. A kereskedelmi minisztérium már tavaly felhívta a figyelmet a kémkedés jelentette veszélyre, és azt javasolta a kormánynak, kösse az eddiginél szigorúbb feltételekhez a külföldiek szerepvállalását a fejlett technológiákat alkalmazó kutatásokban. Míg jelenleg csak a „kockázatosnak" ítélt országok polgárai esetében előírás, hogy az egyetemek és a vállalatok a hatóságok engedélyét kérjék, ha őket katonai célra használható technológiák közelébe engedik, addig a jövőben az ezekben az országokban született, de később más állampolgárságot szerzett diákokra is kiterjesztenék ezt a rendelkezést. A terv a cégek és egyetemek heves ellenállásába ütközött. Az amerikai oktatási intézményekben már a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után bevezetett vízummegszorítások következményeként is jelentősen csökkent a külföldi diákok létszáma. Az új törvény elfogadása esetén ez a folyamat tovább erősödhet.

P12501191_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023/2024-2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár