2024. április 29., hétfő English version
Archívum  --  2005  --  13. szám - 2005. szeptember 19.  --  Felsőfok
Auguszta-program
A Humán Erőforrás Operatív Program keretében a rendszerváltás utáni legnagyobb egészségügyi beruházás valósul meg Debrecenben. Az egykori főhercegnőről elnevezett Auguszta-program a várakozások szerint jelentősen javítani fogja a hat északi megye halálozási mutatóit. A HEFOP keretében rendelkezésére álló 191 milliárd forintból 25 milliárd forint jut kórházi fejlesztésre, ennek jelentős hányada, 15 milliárd forint kerül a régióba. Az Auguszta-projekt 12 milliárd forintba kerül, ebből 1,32 milliárd az önrész, 1,8 milliárd kormányzati, kilencmilliárd pedig az EU-ból érkező támogatás.
Ünnepélyes keretek között szeptember 6-án írták alá a Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrum és a kivitelező cégcsoport vezetői az Auguszta-projekt néven ismertté vált nagyberuházás fővállalkozói szerződését. A nyílt közbeszerzési eljárás nyertese a Hunép Universal Rt. és a Magyar Építő Rt. konzorciuma.
A fővállalkozói szerződés értelmében 11 milliárd 287 millió forint értékű beruházás valósul meg, melynek keretében a II. számú klinikatelepen 13 ezer négyzetméter összterületű új épület készül. Ezzel párhuzamosan indul a múlt század elején tüdőszanatóriumnak épített, 13 ezer négyzetméteres Auguszta-klinika felújítása és bővítése. A meglévő terület fölé nyolcezer négyzetméteres szintet építenek, így teremtve helyet a gyógyítóprogram lelkét jelentő kardiovaszkuláris és onkológiai komplex egészségcentrumnak. A beruházás segítségével a szív- és érrendszeri betegségcsoport kezelésére szolgáló ellátási formát egy helyre koncentrálják, ezzel valósítva meg az úgynevezett progresszív betegellátást. Ezzel egy időben felújítják az Ideg-Elmeklinika épületét is, amely 6000 négyzetméter.
 
Az Auguszta-programban felújítják a régi klinika épületét is.
 
Az új épületben helyezik el a központi műtőblokkot, ideg-, ér-, onkológiai, mellkas sebészeti, egynapos sebészeti és szeptikus műtőkkel. A központi aneszteziológia és az egységekhez tartozó osztályok 26 intenzív és több mint száz klinikai ággyal bővülnek. A beruházásnak ezt a részét 2007. április 30-án adják át.
Ugyanebben az évben, február 28-ig elkészül a főépület rekonstrukciója, ahol a Neurológiai Klinikát, a Kardiológiai Klinika egy részét, illetve a III. számú Belgyógyászati Klinika angiológiai és immunológiai részlegét helyezik el. A mostani Idegklinika épületébe a felújítás után a Tüdőgyógyászati Klinika költözik, és ugyanitt kap helyet a Pszichiátriai Tanszék is. Az átadás a tervek szerint 2007. október 31-én lesz.
A Kardiovaszkuláris és Onkológiai Komplex Regionális Egészségcentrum az Észak-alföldi és az Észak-magyarországi régiók teljes körű progresszív betegellátási igényét elégíti majd ki a szív-érrendszeri és a daganatos megbetegedések területén. Egyrészt közvetlenül, másrészt pedig a két régió intézményeinek segítségével. A program felöleli az említett népbetegségek kezelésének teljes vertikumát, beleértve a megelőzést, a szűrést, a diagnosztikát, a konzervatív és műtéti terápiát, a rehabilitációt, az utógondozást és a szekunder prevenciót. Egyben olyan, országosan szintén egyedülálló adatbázist is létrehoznak a krónikus, nem fertőző betegségekre vonatkozóan, amelynek alapján az életminőség javítása érdekében megfogalmazott célok is világosabbá és konkrétabbá válhatnak. Az Auguszta program keretében az országban egyedülálló, komplex ellátás valósul meg, amelytől azt várják, hogy 2010-re több mint 210 ezerrel csökken a táppénzes napok száma, ezen betegségcsoportok körében pedig mintegy 12 százalékkal mérséklődik a halálozás.
Mint azt lapunknak Mikó Tivadar, az SZTE ÁOK Patológiai Intézetének intézetvezetője elmondta, más vidéki városokban, így Szegeden és Pécsett sem megoldott az integrált betegellátás. Pécsett három, Szegeden két tulajdonos osztozik az egészségügyi intézményeken, melyek több kisebb egységben, úgynevezett pavilonrendszerben működnek. Ez a struktúra nagyon megbonyolítja, és gazdaságtalanná teszi az ellátást. Szervezési szempontból is rengeteg bonyodalmat okoz a pavilonrendszer, hiszen elkerülhetetlenné teszi a párhuzamos szolgáltatásokat. Szegeden jelenleg tizenhat sebészet működik, melyek költsége nagyságrendekkel több, mintha egyetlen, nagy intézménybe fognák össze őket.
Az integrációt és a fejlesztést a város és az egyetem a Nemzeti Fejlesztési Terv keretein belül, a Biopolisz- programmal karöltve kívánja megvalósítani, bár még csak a koncepció létezik, nincs formális kiírása a programnak. Az előzetes megvalósítási tanulmány szerint lényegében egy új kórházra lenne szükség, amely felszabadítaná a klinikák épületeit.
Mivel a NFT-2 távlati tervei között szerepel a nagy vidéki városok fejlesztési centrummá történő alakítása, az egészségügy koncepciójának szervesen illeszkednie kell más programokhoz, például a számos infrastrukturális fejlesztést tartalmazó Biopolisz-programhoz.
Csécsi László

IMG_0087_DxO_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár