2024. május 3., péntek English version
Archívum  --  2008  --  11. szám - 2008. szeptember 29.  --  Riport
A tudás fájánál
Amíg tavaly inkább a Dóm tér és a Tanulmányi és Információs Központ köré csoportosultak a Kutatók Éjszakája programjai – illetve a füvészkertben izgalmas kalandtúrának lehetettek részesei a vállalkozó kedvűek –, addig ez évben már a város több különböző pontján is rengeteg programot találhattunk.
Az immár hagyományosnak mondható Kutatók Éjszakájára – melyet idén harmadszorra rendeztek meg hazánkban is – szeptember 26-án került sor. A nyitott nap nem titkoltan a kutatói életpálya és a tudomány(os eredmények) népszerűsítésére jött létre, kinyíltak a laboratóriumok, kutatótermek és egyetemi előadók, hogy mindenki betekintést nyerhessen az ott folyó munkákba. A tavalyi évet tekintve rengeteg visszatérő kérdésről folytak újabb előadások – a csillagászat igencsak népszerű téma, továbbá annak kutatása, a Földön kívül létezhet-e élet –, de rengeteg újdonsággal is szolgált az este.
 
Minden korosztálynak kínált programokat a Kutatók Éjszakája. Fotó: Segesvári  Csaba

„Uram Isten, újra járok!” – lélegzett fel a tizenhárom éves Karcsi, miután levette az öregségi szettet, úgy tűnt, anyukája legnagyobb megnyugvására, aki félve kísérte fiát a lépcsőmászás közben. (Vajon ez a próba indít-e arra valakit, hogy az öregkort nagyobb figyelemmel és megsegítéssel kövesse?) Az egyik legnagyobb népszerűségnek talán idén is ez örvendett, bárki kipróbálhatta, milyen idősnek lenni. A kíváncsiakra nehéz súlyokat aggattak; kezére, testére, lábaira; szemüveget vettek fel, és botot kaptak. „Nagyon furcsa élmény volt kipróbálni. Egyáltalán nem így képzeltem” – mondta a hatéves Dorka. Kíváncsi vagyok, tényleg ilyen lesz-e öregnek lenni. Nemcsak az idősekkel foglalkoztak az orvostudományi kar oktatási épületében, hanem a csecsemőgondozással, egészséges élettel, az újraélesztéssel; valamint különböző fizikoterápiás eszközöket is bemutattak.
A Kutatók Éjszakáját hatalmas érdeklődés kísérte, még az éjszaka közepén is rengeteg öt-hatéves gyerek pislogott a Népszerű csillagászat előadáson vagy a Kosztolányi József-féle Érdekes matematikai problémák megoldásain. A megnyerő modorú, bársonyosan simogató hangú Kosztolányi nemcsak a humorával kötötte le hallgatóságát, hanem szerénységével is. A feladatokon való közös gondolkodás során teljesítette azt a hallgatóságbarát „feltételt” is, hogy a tudományos tételeket a hétköznapi ember számára is teljesen érthetően tolmácsolja. Bár ez volt az elsődleges törekvése a Kutatók Éjszakája egészének, sokan nem tudtak elszakadni előadásaik során a terminológiától, nem mindenki bizonyult képesnek arra, hogy az érthetőség ne menjen a tudományos eredmények bemutatásának rovására. Így például álmosan pislogott a Népszerű csillagászat előadáson Bence, folyton nagymamája óráját nézegetve. „Azt hittem, látjuk a csillagokat” – mondta, majd hatalmasat ásított.
Ebben az évben több populárisabb kérdés is felvetődött, továbbá számos orvostudományi problémát boncolgattak az előadók. Több genetikáról szóló tudományos megközelítés hangzott el, így egy a mai magyarság genetikus állományáról szólt, egy másik konklúziója pedig az lett, hogy mindenki hordozza magában a szőkeség génjét, az úgynevezett melanocortin receptort. Minél több van ebből egy emberi szervezetben, az annál kevesebb pigmentet hordoz, annál világosabb tónusú az adott személy. Az is kiderült továbbá, hogy a tévhittel ellentétben az aktív szexuális élet nem mulasztja el a pattanásokat.
A Kutatók Éjszakáját az Európai Bizottság támogatja, a magyarországi programokkal egy időben számos más országban folytak az események, így Ausztriában, Bulgáriában, Cipruson, Dániában, Izraelben, Litvániában, Luxemburgban, Norvégiában, Portugáliában, Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában, Svájcban, Hollandiában, Cseh-, Észt-, Finn-, Francia-, Görög-, Ír-, Olasz-, Lengyel-, Spanyol-, Svéd- és Törökországban. Hazánkban majdnem húsz városban közel háromszáz rendezvényre került sor ezen a napon.
Az érdekes kísérletek, a különböző ismert és kevésbé ismert anyagokkal való kémiai reakciók látványosabbik fele számos kíváncsi embert vonzott a Dóm térre, ugyancsak korra való tekintet nélkül. „Nekem a sörhabzós kísérlet tetszett a legjobban” – nevette el magát a huszonéves Ádám, majd barátaival otthagyta a Dóm teret, és elindult sörözni.
Akadtak kevésbé izgalmas előadások – mint a bő lére eresztett Tesla-életrajz Havasi Ferenc tolmácsolásában – és sokkal érdekesebbek is. Ilyen volt Ringler András biofizikusé a másodfokú egyenletek geometriai megoldásáról; megtanította a hallgatóságot szabályos ötágú csillagot szerkeszteni és különböző mozgó egyenletek kezelésére is.
Mindent összevetve a Kutatók Éjszakájáról idén is elmondhatjuk, hogy nagyon sikeresnek számított, és rengeteg érdeklődőt vonzott. A számtalan program nagyarányú látogatottsága azt jelenti, nemcsak fontos, hanem érdeklődésre is számot tartó esemény ez. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a nyirkos-esős idő ellenére a kíváncsi érdeklődők nagy száma, a középiskolás tanulói csoportok izgatott suttogása a látottakról, apró gyerekek (olykor álmosan) csillogó szeme, amint előadásokat hallgatnak vagy éppen idős embert „játszanak”…
Szekeres Nikoletta

ulo_lepcso_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023/2024-2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár