2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00072








A projekt címe: „AUTORAD” intelligens automatizált gerinc MR leletező és vizualizált leletértelmező rendszer kutatás-fejlesztése és integrációja a betegellátási folyamatba

 

A projekt azonosító száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00072

 

A (fő)kedvezményezett neve: Budai Egészségközpont Kft.

 

Konzorciumi partnerek:

IFUA HORVÁTH & PARTNERS Vezetési és Informatikai Tanácsadó Kft.

Szegedi Tudományegyetem

 

A szerződött támogatás összege: 718 487 035 Ft

 

A támogatás mértéke (%-ban): 60,94%

 

Konzorciumi partnerek és a támogatási összeg megosztása:

Konzorciumi tag neve

Megítélt támogatás (Ft)

Önerő (Ft)

Összesen (Ft)

Budai Egészségközpont Kft.

375 531 625 Ft

291 678 233 Ft

667 209 858 Ft

IFUA HORVÁTH &

PARTNERS Vezetési és

Informatikai Tanácsadó Kft.

112 602 210 Ft

168 903 315 Ft

281 505 525 Ft

Szegedi Tudományegyetem

230 353 200 Ft

0 Ft

230 353 200 Ft

 

A projekt megvalósítás időszaka: 2021.02.01. – 2024.01.31.

 

Projektmenedzser: Dr. Bajusz János

 

Pénzügyi vezető: Pálinkó Erika

 

Szakmai vezető: Vidács László

 

A projekt tartalmának bemutatása:

Az AUTORAD projekt célja egy piacképes, mesterséges intelligencia által támogatott orvosi technológia létrehozása, amely megreformálja a gerincgyógyászati diagnosztikai folyamatot, támogatja a gyógyító munkát, elősegíti az orvos-beteg kommunikációt ezáltal javítva a betegellátás minőségét. A technológiát alkalmazó megoldások képesek lesznek hatalmas mennyiségű vizsgálati adat és szakmai tudás ötvözésére, amellyel pontosabbá és gyorsabbá lehet tenni a diagnosztikát, megteremtve a terápia eredményességének növelésére a lehetőséget. A radiológiai vizsgálatoknál különösen nagy szükség van hasonló megoldásokra, hiszen radiológus szakorvosokból jelentős hiány van az egészségügyben hazai és nemzetközi téren egyaránt és a szakemberek leterheltsége a vizsgálatok számának növekedésével fokozódik.

A pályázati időszak során több 10 000 gerinc MR vizsgálat tudományos feldolgozásával készítünk egy olyan annotált, képi és szemantikus információt is tartalmazó „big data” típusú, legalább 50 000 annotált leletet tartalmazó intelligens adatbázist, mely a mesterséges intelligencia algoritmusok fejlesztésének és a gépi tanulásnak alapjául szolgál. A projektet megvalósító konzorciumban a hazai gerincgyógyászati ellátás csúcsintézményét jelentő Budai Egészségközpont Kft. (Országos Gerincgyógyászati Központ) mellett a Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztés Tanszék és a Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport-ja és az IFUA Horváth & Partners Kft. vesz részt. A projekt végtermékei között a fenti adatbázison kívül szerepel egy automatizált radiológiai lelet-értelmező applikáció, mely 2D és 3D vizualizációval támogatott intelligens leletet, ún. i-Leletet szolgáltatva a radiológiai leletek új generációját fogja képviselni. Főtermékként az automata gerinc MR leletező mesterséges intelligencia algoritmus és applikáció készül el a projektben, mely a meglévő PACS szerverekhez kapcsolódva a gerincről készült MR vizsgálatok automatizált leletezésére lesz képes, kiszűrve a súlyos gerincbetegségeket és a potenciális fájdalomforrásként értékelhető patológiákat is.

Az orvostudományi és informatika-tudományi kutatásokon alapuló AUTORAD rendszert beillesztjük a betegellátás több szintjébe és azokba a szoftveres alkalmazásokba, amik a gerincbetegek mindennapi diagnosztikai és gyógyító tevékenységet támogatják. A gerinc MR vizsgálatok korszerű, gyors és pontos értékelésével és az azonosított leletek grafikus megjelenítéssel támogatott prezentációjával a teljes betegellátás hatékonysága javul, miközben hatékony beteg-edukációs eszközöket is integrálunk a gyógyító folyamatba. A pályázat céljaként kitűzött módszer jelentős innovációs értéket képvisel mind orvosi, mind informatikai tekintetben. Habár a mesterséges intelligenciát alkalmazó megoldások napjainkban egyre népszerűbbek az élet számos területén, a hasonló szoftverrendszerek a gyógyászatban csak erősen limitált feladatokban képesek kielégítő teljesítményt nyújtani. Ennek egyik oka, hogy a nagy és megbízható, a tudományos méréseket összekapcsoló, ún. intelligens adatbázisok létrehozása a mesterséges intelligencia szinte minden területén gondot jelent, így a projekt során előállítandó adatok már önmagukban is értékes tudományos erőforrások. Az adatok az ipari gyakorlatban is legkorszerűbbnek számító mélytanulással és neurális hálókkal történő elemzése pedig mind kutatási, mind ipari szempontból nagy kutatási kihívást jelentő, jól kiaknázható terület. A projekt közvetlen eredményein felül, a létrehozott szellemi termékek további orvostudományi kutató-fejlesztő projektek, tudományos vizsgálatok alapjául szolgálnak a jövőben.


Sajtóközlemény - SZTE - 2. mérföldkő


Sajtóközlemény - SZTE - 3. mérföldkő

Az Egyetem neve:
Szegedi Tudományegyetem
Rövidített megnevezése: SZTE
Székhelye: Szeged, Dugonics tér 13.
Postacíme: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.
Központi telefonszáma: (62) 544-000

C_evszammal

Az egyetem megnevezése külföldi kapcsolataiban:
latinul:
Universitas Scientiarum Szegediensis
angolul:
University of Szeged
németül:
Universität Szeged
franciául:
Université de Szeged

Az Egyetem fenntartója:

Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány