SZTE televízió

kiemelt_Berenyi_Antal

Az emlékezés titkát kutatják az SZTE szakemberei

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A körülöttünk lévő világ titkait, mind mind az elménkkel fejtettük meg. Az agyunknak köszönhetjük az innovációkat, amik kiemeltek minket az állatvilágból, és aminek köszönhető, hogy a Föld urai lettünk. Már csak egy kérdés maradt: van-e annyira komplex az agyunk, hogy megértsük annak működését, s ha megértettük, mire lehetünk még képesek. Ezekre a kérdésekre keresi a választ a SIRIAT dokumentumfilmje, melyben a princetoni és a kaliforniai egyetem szakemberei mellett Buzsáki György agykutató és Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa beszél tudományos munkájáról.


Buzsáki Györggyel több közös projektje van Berényi Antalnak, aki Szegeden kutat csapatával, és próbálják megfejteni az emlékezés titkait. Az egyik legjelentősebb közös felfedezésük az volt, amikor sikerült megállapítaniuk, hogy a nappal megszerzett emléknyomok, éjszaka az agy melyik területén töltődnek át, hogy abból mélyebb és tartósabb emlékeink legyenek.


Az Emlékezet című dokumentumfilm itt megtekinthető:


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2020. szeptember 28.

IMG_8435-001

Rövid videóban mutatják be a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségét. Az esemény rektori és kancellári köszöntővel kezdődött, gólyaesküvel folytatódott és a hallgatóknak szóló pozitív üzenetes konfettiesővel zárult.

SZTEmagazin

2024. február 09.

A TeWaTi lézeres kutatócsoport laborja az SZTE Fizikai Intézet Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékén. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Idén már jelentkezni lehet a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézetének újonnan induló fizikus-mérnöki alapszakjára. Az új alapszak a magyar felsőoktatási palettán úttörő módon mérnöki szemléletű fizikusokat képez majd, folytatásaként pedig már engedélyezés előtt áll a fotonikai mérnöki mesterszak terve is. A fizikus-mérnöki alapszak céljairól, felépítéséről az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékén beszélgettünk Dr. Bozóki Zoltán tanszékvezető egyetemi tanárral, Dr. Kovács Attila adjunktussal, a Fizikai Intézet oktatásért felelős intézetvezető-helyettesével és a képzés mérnöki tartalmának tervezésében részt vevő Podolcsákné Dr. Ailer Piroska tudományos főmunkatárssal, gépészmérnökkel, repülőmérnökkel, az SZTE IKIKK Fotonika, Lézerfizika és Feltörekvő Technológiák Kompetenciaközpont szakmai vezetőjével.