2024. április 28., vasárnap English version
Archívum  --  2008  --  10. szám - 2008. szeptember 15.  --  Egyetemi élet
Fejlődő mérnökképzés, erősödő k+f
A műszaki és természettudományos képzést erősítő, a kutatás-fejlesztést segítő, az informatikai infrastruktúrát korszerűsítő 7,7 milliárd forintos költségvetésű program indul az SZTE-n – jelentette be Szabó Gábor rektor július végén azt követően, hogy a kormány pozitívan bírálta el a felsőoktatási intézmény pályázatát.
A bajai és a szarvasi főiskolákkal együttműködésben a tervek szerint 2010-re megvalósuló programhoz 6,4 milliárd forintnyi támogatást nyert el az egyetem a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program pályázatán – mondta a rektor a fejlesztésről tartott sajtótájékoztatón.
A beruházások során tizenegy épületet újítanak föl, egy új oktatási épület készül el – együttes alapterületük meghaladja a 16 ezer négyzetmétert –, s beszereznek több mint ezerhatszáz oktatást és kutatást szolgáló laboreszközt, műszert. A Mérnöki Kar a Moszkvai körúton meglévő épülettömbjének rekonstrukciója mellett a képzés korszerű laborhátterét biztosító 3300 négyzetméteres alapterületű épület készül el. A tudássétány projekt keretében összesen hét helyszínen – a Dóm és a Rerrich Béla téren, az Irinyi épületben és az Eötvös utcában – újítják fel a gyógyszerész-, orvos- és a természettudományi kar ingatlanjait, így a 21. századi színvonalnak megfelelő laboratóriumok várják majd az egyetemi polgárokat a Dóm tér körül, melyek még Klebelsberg Kunó kezdeményezésére épültek a múlt század harmincas éveiben. Megtörténik az egyetem központi épületének rekonstrukciója is, ahol regionális innovációs és szolgáltató központot alakítanak ki. Az egyetem irányító szervei mellett minden olyan egység itt kapna helyet, amely a tudásalapú társadalomhoz és gazdaságfejlesztéshez kapcsolódó szolgáltatásokat nyújt.  A beruházás tartalmazza az intézmény informatikai hálózatának korszerűsítését és továbbfejlesztését is – foglalta össze a fejlesztési program főbb elemeit a rektor. Hozzátette: emellett a bajai és a szarvasi főiskolán is felújítanak több oktatást szolgáló ingatlant. Az infrastrukturális fejlesztések mellett a műszaki-természettudományos képzés tartalmában is megújul, s jelentősen növekszik az ezeken a területeken tanuló hallgatók száma – tudatta Szabó Gábor.
 
A felújított központi épület látványterve.

Jelenleg a pályázat második köréhez kapcsolódó dokumentációk, illetve az engedélyes tervek elkészítése folyik. A tervek szerint a kivitelezési munkák a közbeszerzési eljárásokat követően 2009-ben indulhatnak el, és várhatóan 2010 második felére fejeződhetnek be.
A beruházáshoz kapcsolódóan néhány hónapon belül új helyre költöznek a jelenleg az egyetem központi, Dugonics téri épületében működő egységek. A rektor és a rektorhelyettesek az Ady téren, a József Attila Tanulmányi és Információs Központban folytatják munkájukat, a klinikai központ vezetése pedig a Tisza Lajos körútra költözik, az SZTE műszaki igazgatóságának helyére. A többi egység a Gazdaságtudományi Kar korábbi Honvéd téri épületében talál átmeneti otthonra, ahol ezért november közepéig felújítási munkák folynak. A munkák kezdetéig, várhatóan 2009 második feléig csupán a JATE Klub üzemel tovább az épület pincéjében.
F. J.
Bezár