2024. április 29., hétfő English version
Archívum  --  2008  --  10. szám - 2008. szeptember 15.  --  Egyetemi élet
Hamarosan új elnök az EHÖK élén
Hamarosan új elnököt választanak az SZTE Egyetemi Hallhatói Önkormányzatának élére azt követően, hogy a bíróság augusztus végén jogerősen helyben hagyta a Török Márk korábbi EHÖK-elnököt elmarasztaló fegyelmi határozatot, amely két félévnyi kizárással sújtotta a diákot.
Doblerné Alács Ágota, a Csongrád Megyei Bíróság bírája indoklásában kifejtette, az SZTE fegyelmi eljárása – amelyben hallgatói kötelezettségeinek hatrendbeli megsértése miatt marasztalták el Török Márkot – megfelelt a törvényi előírásoknak, a kiszabott büntetés pedig a cselekmények súlyának.
A fegyelmi eljárás 2007 novemberében kezdődött a hallgató ellen, majd a 2008 januárjában lezajlott másodfokú eljárás után került a Csongrád Megyei Bíróságra, melytől Török Márk, illetve jogi képviselője a fegyelmi határozat felülvizsgálatát kérte. A bíróságon több alkalommal is elnapolták az ügyet, ahogy az egyetemet képviselő Szabó Imre jogi kari dékán az egyik tárgyaláson fogalmazott, a felperes szándékos időhúzása miatt.
Az ítélet szerint az SZTE EHÖK elnöke, Török Márk a Bölcsészettudományi Kar épületében 2007 nyarán a szükséges engedélyek és felhatalmazások nélkül rendelt el átalakításokat, ezeket szakszerűtlenül hajtották végre, életveszélyes helyzetet teremtve a helyiségekben. A hallgató folyamatosan és nyíltan semmibe vette az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjának házirendjét, amikor többszöri figyelmeztetés ellenére is irodájában dohányzott. Egy másik vádpont szerint a hallgató nem a törvényes úton, az egyesület közgyűlésének döntésével, hanem egy korábban odaítélt támogatás visszavonásával kívánta megváltoztatni az Universitas Sport Club elnökségének összetételét. Török Márk közreműködött abban is, hogy az Egyetemi Hallgatói Térítési és Juttatási Bizottság ne alakuljon meg, s így ne tudjon döntés hozni a szociális ösztöndíjak odaítélésének kritériumairól, melyekről végül az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat – szabályellenesen – önállóan határozott. A határozat szerint Török Márk megkérdőjelezte az SZTE hallgatói és közkapcsolati igazgatójának egy egyetemi közalkalmazottal – az EHÖK-iroda vezetőjével – kapcsolatos felügyeleti jogát is.
Mivel az ítélet ellen nincs lehetőség a fellebbezésre, Török Márk nem iratkozhatott be a 2008-2009-es tanév első szemeszterére, így hallgatói jogviszonya szünetel, ezért EHÖK-elnöki teendőit is másnak kell ellátni. A posztra szeptember 12-i beadási határidővel írtak ki pályázatott, az EHÖK választmánya várhatóan szeptember 25-ig dönt az új hallgatói vezető személyéről.
F. J.

hegedus_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár