2024. április 29., hétfő English version
Archívum  --  2008  --  10. szám - 2008. szeptember 15.  --  Egyetemi élet
Gólyaáradat a Szegedi Tudományegyetemen
Sikeresen zárta a felvételi időszakot a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), ugyanis idén összesen 7584 főt vettek fel az intézménybe, 1013 fővel többet, mint egy éve. A teljes létszám körülbelül 13 százaléka, 995 fő került be az egyetemre az augusztusi pótfelvételivel.
A különféle államilag támogatott képzésekre bejutott elsőévesek száma 744-gyel, 5178-ra nőtt a tavalyihoz képest.  A Felvi.hu adatai szerint a vidéki egyetemek közül Szegedre vették fel a legtöbb államilag finanszírozott hallgatót, de a honlap csak a reguláris tavaszi felvételi eljárás adatait tartalmazza – a rendkívül sikeres pótfelvételiét nem. Nappali tagozaton 408-cal több, összesen 5386 hallgató kezdhette meg az idén a tanulmányait Szegeden. A legnagyobb számban a felsőfokú szakképzésekre jelentkeztek új hallgatók.
 
Ünnepélyes hallgatói eskütétel a TIK-ben. Fotó: Segesvári Csaba
 
„Egyfajta rugalmasság figyelhető meg a rendszerben. Ha bizonyos területeken túlcsordultak a hallgatók, az oktatási kormányzat engedélyezte a keretszámok átcsoportosítását” – árulta el Pukánszky Béla, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese, hogy mi állhat a biztató adatok hátterében. „A pozitív felvételi eredmények óvatos optimizmusra adnak okot, de az egyetemnek számos területen van még mit fejlesztenie” – tette hozzá. Az első a mérnöki képzés, amelyben nagy potenciál rejtőzik, hiszen jelentős a kereslet az ilyen végzettség iránt a munkaerőpiacon. A második az idegen nyelvű képzések bővítése, ami ma már jól működik a jogi és az orvosi karon, ám másutt is szükség lenne ilyen képzés beindítására. A harmadik terület a karok közti kooperáció kiterjesztése közösen indított szakokkal, valamint az áthallgatási lehetőségek növelésével, például a minél több minor szak meghirdetésével.
A SZTE 12 karából hármon igencsak megszaporodtak a gólyák az idei esztendőben. Kiemelkedő mértékben, 857-tel növelte elsőéves hallgatóinak számát a tavalyi évhez képest a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (JGYPK), amely tizenötféle felsőfokú szakképzést, tizenegyféle alapképzést és hétféle mesterképzést indított. Ennek köszönhetően a kar 1921 elsőéves hallgatóval kezdhette meg az új tanévet, megelőzve ezzel a korábbi években legnépesebbnek számító Természettudományi és Informatikai Kart (TTIK). A JGYPK mellett az Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJTK), valamint a Gazdaságtudományi Kar (GTK) is jelentősen növelte gólyáinak számát: az ÁJTK 151-gyel, a GTK 65-tel. Ki kell emelni ezek mellett a Fogorvostudományi Kart (FOK) is, ahová idén 50 főt vettek fel, és ezzel csaknem megduplázta elsőéves hallgatóinak számát, hiszen egy éve még csak 27 gólya kezdte meg ott a tanulmányait. A pótfelvételi után a 12 karból mindössze három olyan maradt, amelyik kevesebb hallgatóval indulhatott neki az új tanévnek, mint az előzőnek. A legnagyobb veszteség (53 fő) a TTIK-t érte, de enyhe létszámcsökkenést könyvelhetett el a Gyógyszerésztudományi Kar (GYTK), valamint az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) is. Az elmúlt évvel való összehasonlítás elleplezi, hogy a hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Karra tartósan kevés a jelentkező, hiszen már tavaly is kevesebb hallgatót vettek fel, mint amennyit a kapacitásuk lehetővé tett volna. A mezőgazdasági képzési terület ráadásul nem csak az érdeklődés lanyhulásával, hanem finanszírozási gondokkal is küzd. A meglepően jól zárult pótfelvételivel egyébként öt karra (JGYPK, ÁJTK, TTIK, BTK, GTK) került be 100-nál is több új hallgató.
A felvételi adatokban a mesterképzésre felvételt nyert hallgatók is szerepelnek. Idén 499-en kezdték meg a tanulmányaikat ilyen képzésen: ebből 29 fő a nappalis hallgató (mindössze egy-egy ilyen képzés indult a Mérnöki Karon és a TTIK-n), a többiek valamennyien leve-lezősök a GTK gazdaságtudományi képzésén, illetve a JGYPK és a TTIK tanári szakjain.
Dunai Tamás

etszk1_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár