2024. április 28., vasárnap English version
Archívum  --  2008  --  10. szám - 2008. szeptember 15.  --  Egyetemi élet
Kiszolgálni az egyetemi igényeket
Az Universitas-Szeged Kht. 12 éve jött létre azzal a céllal, hogy minőségi szolgáltatásokat nyújtson a szegedi felsőoktatásban tanulóknak, illetve dolgozóknak. Tavaly nyáron komoly változás történt a kht. életében: az SZTE többségi tulajdonosként szállt be, így folyamatosan felügyelheti a cég közhasznú és vállalkozási tevékenységét. Bolgár Zsolt ügyvezetővel az elmúlt 12 év, illetve az egyetemi tulajdonszerzés óta eltelt idő tapasztalatairól beszélgettünk.
Az 1996-ban megalakult Universitas-Szeged Diák Szolgáltató Központ Kht. szolgáltatásai révén szerves része a szegedi egyetemi polgárok mindennapi életének, ám a működéséről a legtöbben vajmi keveset tudnak, ezért is kértük Bolgár Zsolt ügyvezetőt, a 2008/2009-es tanév kezdetén tekintsük át a kht. portfólióját és terveit.
 
Bolgár Zsolt ügyvezető a kht. egyik büszkeségében, az SZTE Jegyzetboltban.
Fotó: Segesvári Csaba

„Az Universitas-Szeged Kht. közhasznú és vállalkozási tevékenységet is folytat, s értelemszerűen az előbbiekből származó veszteséget az utóbbi nyereségével kompenzáljuk. A kht.-t gyakorlatilag három fő pillér határozza meg, a JATE Klub, az SZTE Jegyzetbolton és a Karrier Iroda, ezeken keresztül indult az egyetemmel való közeledés folyamata, melyet 2003-tól Szabó Gábor rektor és Badó Attila rektorhelyettes neve fémjelzett – a rektori programban is helyet kapott a szolgáltatási szegmens fejlesztése mint a hallgatókért folyó, egyre élesedő verseny egyik fontos eszköze. A kht. működési köre ennek megfelelően egyre bővült, 2007 nyarán pedig az egyetem tulajdonszerzése koronázta meg a folyamatot: az SZTE most 51 százalékos részesedéssel bír a kht.-ban, a fennmaradó 49 százalék pedig az SZTE Hallgatóiért Közhasznú Alapítványé” – tájékoztat az ügyvezető.
Az Universitas-Szeged Kht. jelenleg 50 munkaviszonnyal rendelkező dolgozót, iskolaszövetkezeten keresztül 50-60 diákot, kisegítő személyzetként pedig 15-20 alkalmi munkavállalót foglalkoztat, 2008-as tervezett árbevétele félmilliárd forint körül mozog.
A JATE Klub, az SZTE Jegyzetbolt és a Karrier Iroda minél színvonalasabb szolgáltatása – magyarázza Bolgár Zsolt – nem csupán presztízs-, hanem egyenesen kulcskérdés is az egyetem számára. A JATE Klub üzemeltetését 2005 nyarán vette át a kht., a klub azóta országos hírű koncertkínálatával, a táncházakkal, a dumaszínházzal és a kari rendezvényekkel a közösségi élet valódi központjává vált. A jegyzetboltot is 2005 ősze, a TIK-be költözés óta működtetik: a termékkínálatot az egyetemisták igényeihez alakítják. Nem véletlenül koncentrálódik ide a hallgatói jegyzettámogatás sem: az elköltött összeg 13 százalékát mindig a következő évi támogatásokra forgatják vissza. Újdonság, hogy immár elektronikus rendelési lehetőséggel is a vásárlók rendelkezésére állnak a jegyzetbolt portálján keresztül. Közel két éve kiadói tevékenység is épül a jegyzetboltra: a kht. kiadója olyan tudományos-népszerűsítő kéziratokat karol fel előszeretettel, melyek máshová nem jutnak be, de a hallgatók számára fontosak lehetnek.
Ami a harmadik pillért illeti, a kht. 1996-tól rendezett állásbörzéket, 2004/2005-től pedig az egyetemmel közösen vett részt az SZTE Karrier Irodát létrehozó Regionális Operatív Program-projektben. Az elért eredményeket a pályázat lejártát követően is fenntartják, ők biztosítják az iroda működésének napi operatív, szervezeti hátterét. „Ez a klasszikusan közhasznú tevékenységünk azért döntő fontosságú, mert a hallgatóknak a mai világban már egyetemi éveik alatt el kell indítaniuk a karrierépítésre történő célzott felkészülést” – így Bolgár Zsolt, hozzátéve: az SZTE Karrier Iroda alapjain jött létre a mára komoly népszerűségnek örvendő SZTE Alma Mater szervezete is.
A kht. legnagyobb előnye a külső vállalkozókkal szemben, hogy a vállalkozásaiból – jegyzetbolt, ajándékbolt, büfék, italautomaták stb. – származó hasznot nem viszi ki, hanem közhasznú tevékenységein – Karrier Iroda, könyvkiadás, az egyetemi gólyabál és egyéb kulturális programok megszervezése, diákkedvezmény-rendszer működtetése stb. – az egyetemi rendszeren belül tartja. A távlati terveik között egyetemi melegkonyha indítása is szerepel, máris útjára bocsátották viszont a dolgozói kedvezményrendszert, melynek alapja a TIK-ben igényelhető egyetemi azonosítókártya, s melynek részleteiről a www.sztekedvezmenyek.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.
Pintér M. Lajos
Bezár