2024. április 28., vasárnap English version
Archívum  --  2008  --  10. szám - 2008. szeptember 15.  --  Egyetemi élet
Magas szintű ellátás mindenkinek
A hatalmas feladatból következő apróbb fennakadások ellenére zökkenőmentesen zajlott a szegedi egészségügyi integráció első éve – mondta Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora a Pál Attilával, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökével és Botka László polgármesterrel közösen tartott szeptember 4-i sajtótájékoztatón. Az egyetem beszámolóját októberben tárgyalja majd a város közgyűlése.
Mint a Szegedi Egyetem olvasói számára ismeretes, az SZTE tavaly október 1-jétől vette át az önkormányzati egészségügyi rendszer, a városi kórház, szakorvosi ellátás és háziorvosi szolgálat működtetését. Szabó Gábor szerint az integráció elérte célját, tehát immár a város, illetve a régió minden betege számára ugyanaz a magas szintű betegellátás áll rendelkezésre, amelyet a Szegedi Tudományegyetem klinikái korábban is nyújtottak a pácienseknek. A klinikai központ gazdálkodását sikerült stabilizálni, az új intézmények átvétele nem okozott megrázkódtatást. Az egyetem közalkalmazotti létszáma 8300 fölé nőtt, ennek fele az egészségügyben dolgozik, az éves büdzsé pedig 60 milliárd forint fölé emelkedett.
 
Az Urológiai Tanszék 1984-es létrehozásával vállalt át először önkormányzati feladatot az egyetem.

Pál Attila, a klinikai központ elnöke tudatta: az integráció kapcsán történt bővítés révén jelenleg összesen 1790 ágyon gyógyítanak az egyetemen, így az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja az ország egyik legnagyobb egységes egészségügyi ellátó intézményévé vált. A professzor hozzátette: nem volt könnyű az első év, s maga az átszervezés is még csak kezdeti stádiumában jár, hosszú ideig eltart majd, mire kialakul a végleges szerkezet – az első esztendőben végrehajtott lépések az egységes szakmai színvonal kialakítását, a párhuzamosságok megszüntetését, a hatékonyság javítását szolgálták. Ennek megfelelően az egyes szakterületek ügyeleti, készenléti szolgálatait igyekeztek egy telephelyre összevonni, s a laborok számát is csökkentették, ahol erre lehetőség adódott. Örömteli tény, hogy a betegellátásban közvetlenül részt vevő orvosok, ápolók közül senkit semmit kellett elküldeni, aki távozott, az az új rendszerrel járó többletfeladatokat nem tudta vagy akarta vállalni, továbbá az átfedések megszüntetéséből adódó kisebb létszámcsökkentés csupán a műszaki és adminisztratív területeken történt. Az ellátást azonban a szakemberhiány nehezíti: több szakterületen a szakmai minimumlétszám alatti szakorvost és nővért foglalkoztatnak, de az üres helyekre sajnos nem akad jelentkező.
Pál Attila arról is beszámolt, hogy az egyetem saját, illetve az önkormányzattól kapott és pályázatokon elnyert forrásokból számos fejlesztést hajtott végre, egyebek mellett egy új egységet, az Arc- és Állcsontsebészeti Klinikát is kialakított.
Az SZTE vezetése további, az eddigieknél is nagyobb volumenű beruházásban bízik. Információink szerint a kormány még szeptember folyamán döntést hozhat az egyetem már befogadott pályázatáról, melynek sikere esetén több mint 12 milliárd forintos költséggel egy új, 265 aktív és 34 intenzív ággyal bíró klinikai tömböt lehetne létrehozni. Uniós forrásból tervezik továbbá a sürgősségi ellátás fejlesztését, illetve a 410 ágyas „új klinika” felújítását is.
Ami az egyetemi nagyberuházást illeti, Botka László polgármester közölte, a város vállalja, hogy a klinikakertben elvégzi a teljes közműhálózat kiépítését, ami a tervezett fejlesztéshez elengedhetetlen. Mindezt úgy tudják megvalósítani, hogy az önkormányzat megvásárolja az egyetemtől a pszichiátriai intézet Pulz utcai épületét, melyet ezt követően a szomszédos I-es kórház ingatlanjával együtt hirdet meg értékesítésre 1,2 milliárd forintos alapáron.
Botka László bejelentette: a tervezett új pályázaton befolyó vételárból 500 millió forintot az SZTE kap majd az integrációs szerződés értelmében, míg a fennmaradó összegből építi ki az önkormányzat a közműhálózatot. A város egyébként az ingatlaneladásokból befolyó pénzek mellett éves szinten 100 millió forinttal támogatja az átszervezés folyamatát, illetve az egyetemen folyó színvonalas betegellátó tevékenységet.
Pintér M. Lajos
Bezár