2024. április 29., hétfő English version
Archívum  --  2008  --  12. szám - 2008. október 20.  --  Fókusz
Két évtizeddel ezelőtt, amikor már mindenki nagyon rosszul érezte magát ebben az országban, mert semmi sem működött, az első ember mondott egy olyat, ami még mélyebbre taszította a hazát. 1988. március 13-án Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt főtitkára azt nyilatkozta a televízióban, hogy „Magyarországon semmiféle értelemben nincs válság”. Ennek a kijelentésnek volt közvetlen következménye, hogy két nap múlva begyűjtötték és elverték azokat az embereket, akik szabadon akartak megemlékezni 1848 megújító szelleméről, és hogy néhány hónapig az olvasószerkesztők piros ceruzával a kézben vadászták le a cikkekben a „válság” és az „álság” szavakat.
A többit tudjuk: az állami intézményrendszerben és a tulajdonviszonyokban hamarosan bekövetkezett a rendszerváltás, de a személyes felelősség kérdését átlépték, mint az iskolafolyosón felejtett, szakadt tornazsákot.
Két évtized telt el, súlyos válság van, és két világ csap össze az értelmezéskor. Az egyik szerint a pénzügyi liberalizmusban tág térhez jutó emberi mohóság okozta a helyzetet, ezért újra kell gondolni a piacgazdaság folyamatait ellenőrző és kiigazító állam feladatait. A másik a védelmébe veszi a piac önszervező folyamatait, és az állami túlköltekezést, a szerepénél többet vállaló központi akaratot, no meg a korszerűtlen ellátó rendszereket jelöli meg a hibák fő forrásának. Mindkét megközelítésben döntő elem a foglalkoztatáspolitika: az első szerint munkát kell adni az embereknek, a másik szerint majd a rendbe hozott költségvetés teremt munkahelyeket.
Aligha tévedünk, ha megjósoljuk, hogy e két nézetrendszer között tovább fog folyni a vita, amelynek hangos, sőt szenvedélyes szakasza egészen a parlamenti választásokig fog tartani, a szelídebb változat pedig az életünk végéig, aztán pedig tovább.
A liberális megközelítés léghajóját két komoly súlyú abszurditás nehezíti. Az egyik az, hogy a jelenlegi bankválság idején az általa lenézett, leépíteni szándékozott államhoz fordul segítségért. A másik pedig az, hogy az állami eszközökkel történő munkahelyteremtést visszaszorítva épp az állami segélyezési és kompenzációs rendszert erősítené tovább. Tehát magát az államot. A liberálisok mindent és mindennek az ellenkezőjét hajlandóak lennének támogatni, csak ne kelljen beismerni a korlátok nélküli szabadpiac vereségét.
A legszebb ebben a szépségben, hogy épp ezekben a napokban kapott nyilvánosságot a liberális Kenedi János egy hihetetlenül fontos kutatási eredménye. A kommunista titkosszolgálati mechanizmusok avatott szakértője kijelentette, hogy a kelet-európai feladatmegosztás szerint a KGB magyar tagozata kimondottan a pénzmosásra szakosodott: begyűjtötte, nyugati bankokban fialtatta, és a rendszerváltáskor gondosan magánszámlákra irányította a szocializmust építő népeknek az újraelosztásba vissza nem terelt vagyonkáját.
Kenedi szerint épp ezért nem működik a cseh, lengyel és keletnémet tükörbe nézős modell a mi titkosszolgálataink esetében. Azoknál meg lehetett nevezni a hivatásos és a beszervezett állományt, itthon viszont túl sok olyan személy működik még kulcspozícióban az állami- és magánszektorban, aki a pénzmosó feladat teljesítése közben vált gazdaggá. Ez azt jelenti, hogy az érintetteknek nem azért nem áll érdekében az ügynöktörvény módosítása, mert a rendszerváltás előtti hivatásos állomány hatvan százalékát átvették az újak, és nemzetbiztonsági kockázatot jelentene a fölfedésük, hanem azért, mert egyszerre megvilágosodna a pénz és a hatalom útja. A maiak nem a tartótiszteket védik, és főleg nem az ügynököket, hanem azokat, akik a hajdani szigorúan titkos tiszti pozíció és az egykori ügynöklét révén hoznak döntéseket rólunk és helyettünk. 
Nem kell túl sok logika ahhoz, hogy csak egyet, egyetlen egyet lépjünk ezen a sakktáblán a Kenedi által megvilágosított mezőről. Ha ugyanis az ügyes fiúk hosszú éveken át külföldön forgatták a közpénzt, akkor sokáig kitartó, a rendszerváltáson szivárványként átívelő, Magyarországról nézve idegen kapcsolatokra tehettek szert. Ezért hát nem kell csodálkoznunk azon, hogy a magyar nemzeti össztermék nyolcvan százaléka mögött külföldi tulajdonos van.
És azon sem, hogy hazánkban a munkaképes lakosságnak mindössze ötvenhat százaléka rendelkezik munkahellyel. Magyarország ma nagyon sokféle válsággal kell hogy szembenézzen. Ilyen a pénzügyi, a társadalombiztosítási, az egészségügyi, az oktatási és a közjogi válság.
De a legsúlyosabb, mindenre kiterjedő és a jövőnket gyökeresen meghatározó válság a foglalkoztatási.
Itt élünk a mi ötvenhatunk árnyékában.
Dlusztus Imre

hegedus_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár