2024. május 4., szombat English version
Archívum  --  2008  --  11. szám - 2008. szeptember 29.  --  Irodalom
SZESZ: kettős megmérettetés
A Szegedi Egyetemi Színház idén ősszel két rangos fesztiválon is szerepel majd, a Kell egy csapat előadást Pécsen, a Könyvtáros kisasszonyok és dr. K.H.G.-k címűt pedig Budapesten játsszák majd.
A Szegedi Egyetemi Színház hatodik évadjában járva ismét meghívást kapott Pécsre, a VII. Országos Egyetemi és Főiskolai Színjátszó Fesztiválra. Itt szakmai zsűri előtt mutathatják majd meg a Kell egy csapat című produkciójukat. A Szín-Játékos Szövetség pedig minősíti az előadásokat.
A SZESZ 2006-ban kapott itt arany minősítést, s három szakmai díjjal térhetett haza, öregbítve a Szegedi Tudományegyetem hírnevét – az egyetlen, egész egyetemet átfogó színjátszó csoportként.
A Kell egy csapat a csapatmunka, az együttes munka öröméről, értelméről, egyetlen céljáról szól, s így igazi közösségi színház. Minarik Ede mosodás igazában csak szenvedélyének, a labdarúgásnak él, az üzlet számára tulajdonképpen mellékfoglalkozás. Hivatása: a Csabagyöngye SC futballcsapat, amelyet ő hozott létre, s amelynek megmaradásáért naponta meg kell küzdenie. Mivel nincs pénze, arra kényszerül, hogy eladja legjobb játékosait. Ilyen problémák miatt végül is nem tudja felhozni az „Első Ligába” a csapatot, hiszen nem állja a versenyt a tehetős mecénásokkal, akik a konkurensek mögött állnak. Utolsó nagy csalódása, hogy kapusát, Vallayt is „elcsábítják” tőle; ekkor már a végrehajtók felvonulása sem zavarja. Minarik végül otthagyja az egészet.
Az előadás a fesztivál előtt Szegeden is látható lesz: október 10-én és 12-én este 19 órakor az Alsóvárosi Kultúrházban, majd 15-én 22.30-kor a Szegedi Nemzeti Színházban. Az ötéves Szegedi Egyetemi Színház ezzel az előadással köszönti a 125 éves Szegedi Nemzeti Színházat!
A Könyvtáros kisasszonyok és dr. K.H.G.-k – irodalomhoz közeli est című produkció pedig a 10. Kaleidoszkóp Versfesztiválon lesz látható, versszínház kategóriában, ahol szintén szakmai zsűri és a Szín-Játékos Szövetség minősíti majd az előadást. Erre október 18-án kerül sor Budapesten, a Merlin Színházban.
Az előadás a 2008-as Költészet Napjára készült összeállítás, többek közt Baka István, Darvasi László, Juhász Gyula, Örkény István, Szív Ernő, Tandori Dezső művei segítségével igazi csemege az irodalom kedvelőinek. Az írás öröméről szól, a versről, az olvasás szeretetéről: irodalomról s könyvtárról. Végső soron: életről, szerelemről, elmúlásról – vagyis a „nagy” témákról.
Ez az előadás is látható az Alsóvárosi Kultúrházban: október 29-én 15 órakor.
Petró Julianna
Bezár