2024. május 4., szombat English version
Archívum  --  2008  --  12. szám - 2008. október 20.  --  Kultúra
Azt hiszem, nem vagyok egyedül azzal, ha azt mondom, Ungvárnémeti Tóth László nevével Weöres Sándor Psychéjében találkoztam, és azóta sem hallottam gyakran róla még annak ellenére sem, hogy a klasszikus magyar irodalomhoz nálam sokkal jobban értők véleménye szerint értékes hagyaték maradt fenn utána. Alakját egyfajta misztika lengi körül a szememben, hiszen Lónyay Erzsébet (Psyché) mellett számomra inkább ő tűnt fiktív alaknak. Azért is mentem el kíváncsian A leghívebb tanítvány című beszélgetésre, hátha Tóth Sándor Attila irodalomtörténész Szabó Pál, a Szegedi Írók Társaságának elnöke kérdéseire válaszolva fellebbenti a fátylat erről a különös figuráról. Amikor leültem a Dél-alföldi Bibliotéka egyik üres székére, még feltett szándékomban is állt megkérdezni az Ungvárnémeti-kutatót, hogyan látja a Psychében megjelent költőalakot kutatásai tükrében.
A beszélgetés egyik apropója Tóth Sándor Attila múlt héten megjelent, Ungvárnémeti Tóth László művei című kritikai kiadása is lehetett volna. Szabó Pál Ungvárnémeti életrajzával kezdte a beszélgetést, majd verseinek részletes, naiv és – uram bocsá' – középiskolás szintű elemzésével. Egy idő után azon kaptam magam, hogy csak a moderátor beszél, olykor odafordulva Tóth Sándor Attilához, voltaképpen azért, helybenhagyja-e meglátásait. A meghívott irodalomtörténész egyre kevesebbszer jutott szóhoz, mondatait mind gyakrabban félbeszakította a moderátor. Végül hallgatni kényszerült…!
Arra a kérdésre, amire választ vártam, nem kaptam meg, nem volt türelmem kivárni. Az életrajzot hősiesen tűrtem, Ungvárnémeti lírájának műfajokra kiterjedő részletes elemzését meghallgattam (mindezeket Szabó Pál helyeslésre váró monológja révén), de a prózai műveknél feladtam, még az sem érdekelt, hogy egy ideig nem fogom megtudni, hogyan látja a kutató a Psychét…
Szekeres Nikoletta
Bezár