2024. május 4., szombat English version
Archívum  --  2008  --  12. szám - 2008. október 20.  --  Kultúra
A fóka és a finn kislány
A 13. őszi Kulturális Fesztivál keretein belül október 16-án este a JATE Klubban adott koncertet a Fabula Rasa.
A zenekar 2006-ban alakult, a Budapest Fringe Fesztiválon mutatkozott be, ahol szakmai különdíjjal jutalmazták produkciójukat. Első albumunk „Csindratta” címmel jelent meg, melyen saját szerzeményeik szerepelnek. Eklektikus zenei világukat a környező népek folklórjának izgalmas ritmikái és témái ihletik, melyeket mély érzelmi fűtöttség és sokszínűség jellemez. Mindezt áthatják a kortárs komolyzenei tanulmányaik és élményeik, sokszor modern elektronikus zenei elemekkel fűszerezve. Dalaikat így leginkább „kortárs folk”-nak nevezik, melyben az általuk tisztelt népek zenei hagyományai ötvöződnek saját érzésvilágukkal.
Nem is emlékszem már, hogy melyik volt az első koncertélményem a zenekarral, annyi biztos, hogy a testvérem vitt el, mondván, az énekesnő olyan tehetséges, amint meghallom, biztosan imádni fogom. És természetesen így is lett, rögtön odavoltam Szirtes Edina (Mókus) hangjáért, aki nem mellékesen nagyon tehetséges hegedűművész is egyben, nem is csoda, hogy a Fabula Rasa mellett sok más egyéb produkcióban is részt vesz (Nomada, Zséda, Moe, Blues B.R. Others).
De nemcsak a zenekar egyetlen hölgytagja lett azóta is abszolút kedvenc, hanem természetesen a többiek is, például Balogh Guszti, játszott együtt többek között Mitsoura Mónikával, Szakcsi Lakatos Bélával, a Romano Drom zenekarral, valamint ezenfelül egy másik kedvenc, a Nomada zenekar alapítója, ahol ő az énekes-gitáros, illetve a dalszerző is.
Természetesen a többiek (Kertész Ákos – ütőhangszerek, Varga Kornél – gitár, Földes Gábor – basszusgitár, Cserta Balázs – fúvós hangszerek) is mind magasan képzett zenészek, és a fent említettekhez hasonlóan számos más zenei produkciókban működnek közre.
Az egyik legemlékezetesebb koncertélményem mégis az, amikor pár éve a SZIN utolsó napján egy igen kései, mondhatni hajnali időpontban játszottak, pár tucatnyi ember előtt, és mégis az a néhány ember, aki akkor ott volt, tudta, hogy miért jön, mit várhat és mit fog kapni. És meg is kapta, ugyanúgy ahogy október 16-án a JATE Klubban vagy bármelyik másik Fabula Rasa-koncerten.
Petró Julianna
Bezár