2024. április 29., hétfő English version
Archívum  --  2008  --  1. szám - 2008. január 14.  --  Kultúra
A bőség zavara
Az egyetem város a városban – az ismert hasonlat valóban beszédes. Az itt élő hallgatók elválaszthatatlanok Szeged színházaitól, képtáraitól és művészeti rendezvényeitől. Az egyetemista fiatalság azonban nem csupán a célközönsége, de aktív alakítója is a város kulturális életének.
Ha arra a kérdésre keressük a választ, vajon milyen Szegeden egyetemistának lenni, nem elég csupán azt megvizsgálnunk, hogy a különböző karok milyen képzéseket nyújtanak. Az egyetemisták mindennapjaiban ugyanis legalább ilyen fontos szerepet játszanak a város nyújtotta kulturális és szórakozási lehetőségek.
 
 
A Szegedi Egyetemi Színház legutóbbi nagy sikere a Kell egy csapat! volt.
Fotó: Segesvári Csaba.
 
Fesztivál
 
A Szegedi Nemzeti Színház repertoárjával is próbál az egyetemi fiatalság kedvében járni. Kísérletező kedvű előadásokat főleg a Kisszínházban láthatunk: nemrég például Zsótér Sándor rendezte meg itt a Lear királyt. A címszereplő Király Levente jelenleg az egyetlen olyan Nemzet Színésze, aki nem fővárosi társulat tagja. A szegedi teátrumban láthatjuk a kortárs táncművészet egyik legelismertebb táncegyüttesének, a Juronics Tamás vezette Szegedi Kortárs Balettnek a formabontó előadásait is. Nyáron pedig a nagy hagyományokkal rendelkező Szegedi Szabadtéri Játékok zenés-táncos előadásai népesítik be a Dóm tér hatalmas színpadát.
Szeged azonban az alternatív színjátszás igazi otthona. A Thealter Internationalt, azaz a Szabad Színházak Nemzetközi Találkozóját 1991 óta rendezi meg a MASZK Egyesület a városban. A mindig izgalmas seregszemle 2003 óta kettős fesztivállá vált: a nemzetközi találkozóval összeforrott a Szegedi Alternatív Színházi Szemle, amelynek programjában az adott év legjobbnak tartott alternatív színházi előadásai versenyeznek egymással. Ezen a héten még a szokottnál is jobban megélénkül a város. Délutánonként még a gyanútlan járókelő is izgalmas színházi előadásokba csöppenhet a Dugonics tér szökőkútja vagy a Széchényi tér árnyas platánfái alatt, de ez még csak a bemelegítés. Az edzettebbek és a gyakorlottabbak három, négy művészeti ankétra is ellátogathatnak egy-egy este – ha bírják. A régi zsinagógában vagy a régi Hungária szálló épületében megrendezett előadások a város költői szépségű elfeledett helyeit tartják életben. A szegedi nyár alkalmi és visszatérő vendégeinek se szeri, se száma, de Ágens megdöbbentő, Pintér Béla és Társulatának frenetikus, a Hólyagcirkusz groteszken egyedi vagy Oleg Zsukovszkij felvillanyozóan elgondolkodtató előadásaira nem árt már jó előre jegyet rendelni. Akárhogy is, este kipihenhetjük magunkat, ha máshol nem, a JATE Klub mindig fergeteges hangulatú koncertjein.
 
Színpad
 
Az egyetemista fiatalság azonban nem csupán közönsége, de sokszor részt vevő alakítója is a város kulturális, azon belül is színházi életének. Szegedet már a múltja is kötelezi, hiszen a Paál István vezette Szegedi Egyetemi Színpad a '60-as és '70-es évek meghatározó művészeti-közéleti orgánuma volt. Jelenleg is több egyetemi színpad vagy abból kinövő társulat működik a városban.
A Szegedi Egyetemi Színház néven működő csapat Czene Zoltán vezetésével izgalmas és érdekes kamara-előadásokat hoz létre évről évre. A társulat tagjainak nagy része maga is egyetemista, így a csapat nem véletlenül örvend nagy népszerűségnek a fiatalok körében. Legutóbb a Régi idők focija című film és a Mándy Iván-írások alapján készült Kell egy csapat! előadásuk mozgatta meg az egyetemistákat.
A Benkő Imola Orsolya vezette Focus Műhely szintén egyetemi társulatként kezdte, mára azonban professzionális és keresett független színházként működik. Kísérletező és kényes kérdéseket feszegető előadásaik mindig különlegesek. Repertoárjukon abszurd Mrozek-színmű és színrevihetetlennek tartott Esterházy-darab is szerepel. Legutóbb a beszédes című INGER-kísérletek előadással borzolták a közönség kedélyeit.
Az alternatív kezdeményezések mellett a SZTEage-Szegedi Egyetemi Színpad zenés darabok bemutatására társul. A Szegedi Nemzeti Színházzal történő együttműködésben 2004-ben az István, a király, az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából pedig az Utazás című rockoperát mutatták be hallgatók szereplésével.
 
Hang és fény
 
Szeged kulturális életének újfajta központjává kíván válni a 2007 nyarán megnyílt Regionális Összművészeti Központ (Reök), melynek stílszerűen az e célra felújított, valódi építészeti ritkaságnak tartott szecessziós Reök-palota ad otthont. Eddig az intézmény képtárfunkciója a legmeghatározóbb: az országos jelentőségű, Fransisco Goya, William Blake és Kondor Béla műveiből rendezett kiállítás után hasonlóan érdekes tárlatok várják a látogatókat. A Reök-palota gazdag programkínálatával pedig valóban összművészeti rendezvényeket kínál: tárlatvezetői nem egyszer asszociatív alkotásaikkal érkező írók, zenészek.
A képzőművészet iránt érdeklődők amúgy is ritkán unatkozhatnak a városban: a Móra Ferenc Múzeum az utóbbi években Marc Chagall vagy épp Salvador Dalí képeit is elhozta a Szegedre.
A város komolyzenei élete is külön említésre méltó, és ehhez nagyban hozzájárul a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán folyó színvonalas oktatás. Mindemellett az egyetem minden zenét szerető és zenélni tudó hallgatója számára is rendelkezésre állnak különböző lehetőségek: a különösen nagy hagyományokkal rendelkező, 1925 óta fennálló Egyetemi Énekkar és az 1992-ben alakult, majd 2005-ben újjáalakult Universitas Szimfonikus Zenekar, melyek a mai napig sok hallgatót mozgatnak meg. A város komolyzenei rangját mutatja az is, hogy 2007-ben itt rendezték meg az Európa-szerte egyedülálló I. Nemzetközi Hárfaversenyt.
A városban a könnyűzene iránt érdeklődők is széles programkínálatból választhatnak. Az ország talán legdinamikusabban fejlődő nyári zenei fesztiválja az augusztus utolsó hétvégéjén megrendezett Szegedi Ifjúsági Napok. A többnapos koncert- és rendezvénysorozat 2007-ben újabb korszakának történetében immár ötödszörre népesítette be a Tisza-partot nyolc zenei és hat egyéb programokat kínáló helyszínével. A SZIN világhírű zenekarokat is elhoz az országba (itt volt már például a Cure, az Alphaville vagy épp a Kosheen), a magyar zenei élet élvonala pedig szinte kötelező jelleggel vesz részt a fesztiválon. A húzónevek mellett azonban itt is gyakran feltűnnek az egyetemi zenekarok legjobbjai, melyekből Szegeden nincs hiány. Az országban egyedülálló módon a SZIN a legutóbbi decembertől téli verzióval is rendelkezik: a szegedi műjégpályán nyári fesztiválhangulatban lehetett köszönteni az újévet.
Turi Tímea

DSC_3288_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár