2024. április 29., hétfő English version
Archívum  --  2008  --  1. szám - 2008. január 14.  --  Kultúra
Az irodalom Szegeden 2007-ben
Nem egyszerű kísérlet a 2007-es év szegedi irodalmi eseményekről összefogó körképet nyújtani, mégis megkísérlem. Hol is kezdjem…?
A 38. Magyar Filmszemlével – nem mint irodalommal, hanem mint februári eseménnyel –, melyet a zsűri idén nem tartott a túlságosan kiemelkedőnek. Az ekkor feltűnt Ópium és Iszka utazása mellett ekkor vált hírhedtté a megjutalmazott, később meghurcolt Nicolaus Myslicki Álszent című filmje. A mozgóképeknél maradva kisvártatva az Oscar-átadót izgulhattuk végig, majd a Belvárosi mozi premierfilm-vetítési sorozatba kezdett, ennek keretében számos alkotás elsők között Szegeden lett láthatóvá.
A vizsgaidőszakot egy méltán nagy volumenű vállalkozás zárta. A Grand Caféban megtartott négynapos konferencia a testelméletek és -felfogások kérdését járta körül, lehetőleg minél több oldalról megvizsgálva a kérdést. A nőkoszorúban egyedüli férfiként feszítő Szigeti Csaba részvételével folyó irodalmi szempontú beszélgetés számos tanulsággal szolgált.
A Grand Café később is sorra invitálta a hazai magyar irodalom szerzőit, Gerevich András JAK-elnökkel Darabos Enikő beszélgetett; később Garaczi LászlótMilián Orsolya faggatta a metaXa születési körülményeiről. A kávéház ősszel Závada Pál írót látta vendégül.
A Millenniumi kávéház inkább sokszínű programokat kívánt megvalósítani, ezek egyike lett a Pszichoszóma-etűdök performasz. A hisztéria kérdését pszichológiailag és irodalmilag körbejáró vetítést beszélgetés követte.
Nyáron még az irodalmárok is pihentek, uborkaszezon volt. Azért valahogy a szünidő közepe táján egy igen rendhagyó esemény volt: az éjfélkor kezdődő Fosszília-felolvasóest, ahol a nem is író Perovics Zoltán szövegei lefölözték az irodalmárokat.
Így aztán őszre halmozottan jelentkeztek a jobbnál jobb események, a Reök-palota augusztusi megnyitásával kezdődően. A kiállításokat irodalmi estek, performanszok tarkították. Én ekkor látogattam el a hódmezővásárhelyi Emlékpont akkor már egy éve fennálló tárlatára – sok tanulsággal gazdagodva tértem haza. Az őszi Kulturális Fesztivál igencsak sokszínű eseményekkel folytatta évente jelentkező programsorozatát, bár idén elmaradtak az éjszakába nyúló filmnéző-maratonok…
A(z újabb) vizsgaidőszak előtt még az Assam Teaház is irodalmi színtérré vált, szerda esti programsorozat indult meg. Spiró György sajnos lemondta a részvételt, de Háy Jánost Kollár Árpád látta vendégül. A film iránt érdeklődők még pályázhattak is Bódy Gábor és Jeles András filmjeinek elemzésével, melyet egy kiértékelő konferencia zárt a rendezők jelenletében a Grand Caféban.
Szóval – válaszolva egy barátom kétkedő szavaira – igenis van irodalmi élet Szegeden; bár olykor döcögősen, de van. Bízom benne, a 2008-as év még több izgalmas estével ajándékoz meg…
Szekeres Nikoletta

DEAK19711_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár