SZTE magazin

Kultúrtündér

2018. július 12.

Az „elithez” akar felzárkózni, a hiányzó műveltséget is pénzen akarja megvásárolni Jourdain, az „úrhatnám polgár”. Moliére 347 éves komédiájában fellép az SZTE két oktatója is. A Szegedi Szabadtéri Játékok kisszínpadán, a Kálvária sugárúti bibliotéka udvarán tartott próbán jártunk.

2018. július 10.

Lassan fél évszázada, 1973 óta tanít a Szegedi Tudományegyetemen, számtalan kötet került ki a kezei alól a magyar- és a világirodalom különböző korszakairól, volt nagykövet és az MTA Irodalomtudományi Intézetének igazgatója, idén áprilisban pedig a Magyar Művészeti Akadémián tarthatta meg székfoglalóját. Szörényi Lászlóval, a Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék professzorával tanítványa, Gellérfi Gergő beszélgetett.

2018. június 27.

„Fiatal csapat egy vérbeli krimiben” – ez a Rigoletto magyar nyelvű operaelőadás, a Szegedi Szabadtéri Játékok 2018. június 29-i nyitányának ajánlója. Az idei évad 6 produkciójában a közismert művészek mellett szegedi alkotók, sőt: a Szegedi Tudományegyetem néhány polgára is közreműködik.

2018. június 15.

„… Hiába fürösztöd önmagadban. / Csak másban moshatod meg arcodat…” – írja József Attila a Nem én kiáltok… című költeményében. E gondolat alapján válogatott levélgyűjteményét Mások tükrében címmel adta közre Szabó Tibor filozófus, az SZTE professor emeritusa.

2018. június 14.

A zEtna kiadó léte jelentős a vajdasági irodalom számára, már több könyvünnepen Szegeden vendégeskedett. Miként is munkálkodnak és alkotnak hitben és lélekben a vajdasági szerzők? Kiderült a 89. Ünnepi Könyvéhét két szegedi rendezvényén is.

2018. június 13.

Darvasi László és Szilasi László új köteteivel is megismerkedhetett az olvasóközönség a 89. Ünnep Könyvhéten. A Szegedi Tudományegyetemhez több szállal is kötődő szerzők 2018. június 10-én, vasárnap délután szerkesztésről és írásról beszélgetve adtak ízelítőt a másik, a barát írásművéből.

2018. június 10.

A világhálóról ingyen elérhető könyvei gyakorlati hasznosíthatóságát fontosnak tartja Nagy Gábor Dániel. Az SZTE BTK Vallástudományi Tanszék adjunktusát a Fejezetek a vallás és társadalmi tőke kapcsolatrendszeréről című, a Belvedere Meridionale Kiadónál megjelent könyvéről kérdeztük a 89. Ünnepi Könyvhéten, amikor az SZTE ismét „utcára viszi a tudományt”.

2018. június 08.

Európa és én. Európa 12 leckében… Ilyen és ehhez hasonló, ingyen elvihető kiadványokat is kínált a 89. Ünnepi Könyvhét megnyitós napján az SZTE Dugonics téri épülete előtti vendégsátorban az SZTE Állam és Jogtudományi Karon működő Europe Direct.

2018. június 05.

Az első történész Magyarországon J. Nagy László, aki egy arab ország, Algéria 20. századi történetét levéltári forrásokra alapozva írja – 1980, kandidátusi értekezésének megvédése óta. Az SZTE történész professzorát, aki 2017-ben az egyetlen kelet-európaiként vehette át az Ibn Khaldun Díjat, az algériai háború máig ható következményeiről is kérdeztük.

2018. június 04.

A tanárképzésben részt vevő hallgatók a bolognai folyamat előtt és alatt. Ez a címe Jancsák Csaba angolul megjelent legújabb tanulmánykötetének. A szerzőt az Open Access információk jelentőségéről, illetve az oktatás- és ifjúságkutatás összefüggéseiről is kérdeztük – a 89. Ünnepi Könyvhéten.

2018. április 26.

Szegedi ének-zenei és színházbeli, a Kincsem filmbeli sikerek, az amerikai Toledóban és a Vajdaságban tapssal jutalmazott fellépések után Bécsbe indul Baracskai Judit. Az SZTE Zeneművészeti Karon felnevelődött tehetséges operaénekes 2018. április 27-én 17 órától a Somogyi-könyvtárbeli, beszélgetéssel egybekötött koncerttel mondja el: „köszönöm Szeged”.

2017. december 12.

Fotópályázattal is tisztelgett a Szegedi Tudományegyetem egykori kutatója, oktatója és rektora, Szent-Györgyi Albert munkássága előtt. Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév egyik záró programjaként 2017. december 5-én nyílt meg a „Minden, ami C-vitamin” fotókiállítás. Az ötletes és kísérletező kedvű szegedi egyetemisták fényképeinek tárlata 2017. december 15-ig tekinthető meg az SZTE Rektori Épület átriumában.

2017. december 06.

Teltházas könyvpremieren ismerhette meg az olvasóközönség a legújabb Szent-Györgyi monográfia születéstörténetét. A Szent-Györgyi Albert Magyarországon című könyv két szerzője, Marton János és Pap Kornélia szívesen válaszolt a kérdésekre, beszélt a szegedi egyetem egykori Nobel-díjas rektora életművének érdekes részleteiről és az általuk feltárt új összefüggésekről.

2017. október 17.

Szent-Györgyi Albert, az SZTE Nobel-díjas kutatója és rektora életét bemutató dokumentumfilm forgatását kezdte el 2017. október 16-án a Debreceni Médiaműhely a Duna TV számára a szegedi emlékhelyeken. Az SZTE professzorai, Szent-Györgyi örökségének avatott ismerői válaszolnak a film rendezőjének, Vojtkó Ferencnek a kérdéseire. Bekukkantottunk a forgatásra, ahol azt is megtudtuk: hol őrzik ma az egykor Szegedre hozott Nobel-díj aranyérmet.

2017. szeptember 26.

Sinkovicz László az SZTE BTK Modern Magyar Irodalom Tanszékének doktorandusz hallgatója szabadidejében a skandináv krimiirodalom megszállottja. A Kutatók Éjszakáján, szeptember 29-én 20 órától is erről a szenvedélyéről mesél majd az SZTE BTK Sík Sándor Irodalmi Olvasótermében. A fókuszba Jo Nesbø különös karakterét, Harry Hole-t helyezi.

2017. szeptember 04.

Operaénekes a Kincsemben, Melinda a szegedi színpadon, győztes az énekversenyeken, koncertező a tengerentúlon, adományt gyűjt beteg gyerekeknek a jótékonysági estjein. Ki ő? A 25 éves Baracskai Judit, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar magánének szakon végzős, mester képzéses és a Sófi Alapítvány fődíjas hallgatója, aki sokat tud a siker titkáról.

2017. július 31.

„Ha nincs lehetőség, teremts magadnak!” Ez a mottója Vizsolyi Lívia fagottművésznek. A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar oktatóját, a Szegedi Fagott Trió alapítóját és a Szeged Classic Trió oszlopos tagját szülinapi koncertje után, a 2017-es nyári fellépéssorozat előtt arról is kérdeztük, mire való a zenehallgatás.

2017. július 20.

Eddig magyarul kiadatlan Szent-Györgyi önéletírást adott közre 2017 júliusában a Magyar Tudomány, köszönhetően Tasiné Csúcs Ildikónak. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár munkatársa korábban, a rangos folyóirat 2017. áprilisi számában a humanista Szent-Györgyiről írt tanulmányt. Mert a szegedi tudós 80 éve átvett Nobel-díja jubileumához közeledve sem hagy alább életútjának kutatása.

2017. július 03.

Amerikai mintájú vezetői és kulturális ismeretek angolul tanulóknak, nem középiskolás fokon. Így összegezhető a 2017. június 26-30. között az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karán tartott angol nyelvi kurzus célja és eredménye. Az Otterbein University és a Lourdes University trénerei Szeged után Makó nevezetességeivel is megismerkedtek.

2017. június 09.

„Az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében a 88. Ünnepi Könyvhéten is jelentkezik saját programokkal a Szegedi Tudományegyetem. Nyitó programként a digitalizálásról, a webtérnek a tudományra gyakorolt hatásairól, a tudósok és a diákok kutatómunkában megnyíló új lehetőségeiről az SZTE öt munkatársa 2017. június 7-én a Somogyi-könyvtárban beszélgetett.

2017. június 01.

Mindenkinek arra van ideje, amire szeretné – vallja Szabados Ágnes. Az RTL Klubhírműsorvezetője, az SZTE BTK óraadó tanárát, olvasásnépszerűsítő kampányáról kérdeztük, amelynek címe: „Nincs időm olvasni”.

2017. május 23.

A régészprofesszor Buday Árpád és képzőművész fia, Buday György személye összeköti Kolozsvárt és Szegedet. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar két tanszéke Buday-emlékévet tart: kiállításokkal, konferenciával emlékeztet a 80 éve elhunyt alapító oktatóra és a 110 éve született „királyi fametszőre”. A jubileumok alkalmából kiemeljük a két Buday életművének máig szóló üzeneteit.

2017. május 11.

Több mint húsz éve nem tud kikerülni az információs kultúrához kapcsolódó szavak vonzásából Z. Karvalics László egyetemi docens. Tizenhét fajta fordítási kísérlet volt például annak idején arra a kifejezésre, amely végül információs szupersztráda-ként honosodott meg a magyar nyelvben: kollégájával örömükre szolgált, hogy az ő javaslatukat fogadták el. A Szó-kalauz az információs kultúrához című kötetben 250 szócikket dolgoz fel, köztük olyanokat is, amelyeknek az SZTE BTK oktatója szerint már régen ki kellett volna kopni a nyelvből.

2017. május 03.

Írd meg 6 szóban egyetemi életed „regényét”! Ezzel a felhívással indítja a 88. Ünnepi Könyvhétre hangolódást a szegedi programokat koordináló Somogyi-könyvtár. A „Hatszavas hangolódás” Facebookon is terjedő akciója mellett az SZTE és a bölcsész hallgatókból szerveződő Kreatív Könyvtárosok Társasága is ügyének tartja az „olvasás gyönyörűségének” népszerűsítését.

2017. április 25.

Az MTI fotóriportereként két évtizeden keresztül tudósította a híreket, ott volt mindenhol, ahol történt valami, jött ment, szinte meg sem állt. A rohanást mára felváltotta a csendes megfigyelés: képein a létet vagy éppen a lét elmúlását ábrázolja a lehető legegyszerűbben. Németh Györggyel a Szegedi Tudományegyetem Rektori Épületének aulájában beszélgettünk. A fotográfus képeiből az Egyetemi Tavasz keretében nyílt kiállítás.

2017. április 25.

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár munkatársai az első megjelenéstől egészen napjainkig digitalizálták a Tiszatáj folyóiratot.

2017. április 24.

Bár szomszédos térségről beszélünk, Csehszlovákia történelméről még mindig vajmi kevés információ áll a magyar köztudat rendelkezésére. Meglepő, de a volt szovjet tagország történelme számos párhuzamot mutat Magyarország 1945 utáni időszakával. Ezt a témát kutatja Bencsik Péter, az SZTE-BTK történelem szakos oktatója is, akivel most könyvmegjelenése kapcsán beszélgetettünk.

2017. április 11.

Hungarikumnak tartja a versmondó-mozgalmat Tóth Péter Lóránt, aki számára a költemény utazás az „ismeretlen” Kárpát-medencébe. A Radnóti- és Latinovits Zoltán-díjas versmondót, a szavalóversenyek győztesét, az SZTE XIV. Egyetemi Tavasz fellépő vendégét a költészet napja előestéjén kérdeztük a versekről.

2017. április 05.

„Arany 200 – Miklosovits László Arany-illusztrációinak kiállítása”. Ez a 2017. április 7-ig az SZTE Dugonics téri épülete átriumában megtekinthető kiállítás a XIV. Egyetemi Tavasz rendezvény első programja. A rendhagyó tárlatnyitón Miklosovits László grafikusművésszel Szörényi László irodalomtörténész beszélgetett.

2017. március 20.

Határon túli magyarokat, debreceni és pécsi egyetemi társulatokat látott vendégül a Szegedi Egyetemi Színház, az SZTE és a Tisza-parti város. A 2017. március 17-19. közötti második Szegedi Egyetemi Színházi Találkozón alkotókat kérdeztünk a programról.

2017. március 10.

Negyedik állomásához érkezett az SZTE Alma Mater és a ZMK közös Brahms hangversenysorozata. A ZMK művészei a Kar Fricsay Ferenc hangversenytermében mutatkoztak be, az est házigazdája, ismét Marton Árpád, újságíró,kritikus volt. A koncert után Zsigmond Zoltán zongoraművészt kérdeztük.

2017. március 09.

Magyarország egyetemeinek színi társulatai találkoznak 2017. március 17-20. között Szegeden. A II. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozó (SZESZT) megnyitóját 2017. március 17-én, pénteken 16:30 órától rendezik meg az SZTE Rektori Épület Átriumában. A SZESZT lehetőséget biztosít arra, hogy a felsőfokú oktatási intézményekben működő színházi társulatok megismerhessék egymás munkáját és színesítsék Szeged kulturális életét.

2017. február 13.

Érdekes kurzusokkal színesíthetik portfóliójukat az SZTE hallgatói – az intézményhez tartozó Konfuciusz Intézetben is. A kínai újév utolsó, vagyis 15. napján, a szegedi Lampionünnepen egyetemistát és művésztanárt, általános iskolást és nagyszülőt, kínai nyelvtanárt és az intézmény igazgatóját is kérdeztünk arról, mit ad számára az SZTE Konfuciusz Intézet és a kínai nyelv.

2017. január 30.

Mire képes a marimba, ez az afrikai-mexikói eredetű ütős dallamhangszer és egy zenész? Ezt mutatta be az SZTE Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjátadó ünnepségén az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója, Szives Márton. Az amúgy ugyancsak ÚNKP-ösztöndíjas zenészt az óriási tapssal jutalmazott fellépését követően kértük arra, mutassa be kedves hangszerét is.

2017. január 18.

Ahhoz, hogy valaki jó énekes legyen, elég a tehetség, hogy kiváló legyen, ahhoz rengeteg gyakorlás, elhivatottság és kitartás kell – vallja Szondi Tamás az SZTE BTK hallgatója. Az Egyetemi Zenei Verseny aranyérmese musical és operett énekesnek készül, jelenleg Altorjay Tamás operaénekestől tanulja a szakma rejtelmeit. A fiatal tehetséget az éneklés mellett tanulmányairól, szegedi fellépéseiről és terveiről is kérdeztük.

2017. január 06.

A Zeneművészeti Kar idén első alkalommal rendezte meg 2016. december 3-4-én hagyományteremtő szándékkal az I. Nemzetközi Fúvószenekari Karmester Versenyt. A zsűri munkájában részt vett Marosi László kétszeres Artisjus díjas, FAME díjas karmester, az UNESCO „Béke Nagykövete” University of Central Florida professzora, akit a verseny mellett a magyar fúvószenei életről is kérdeztünk.

2017. január 03.

Az Utazás című rockopera szegedi produkciójában Lady Ashton szerepe fordította meg Simon Bogi sorsát. Az egykori szegedi egyetemista az elmúlt tíz évben az ország legjobb színházainak jobbnál jobb zenés szerepeiben hódította meg a közönséget.

2017. január 03.

Jövőre ünnepli alapításának 15. évfordulóját a Szegedi Egyetemi Színház. Varga Norbert művészeti vezetőt nem csak arra kértük, beszéljen a jubileumi évaddal kapcsolatos tervekről, hanem arra is, hogy értékelje a társulat idei, rendkívül sikeres évét.

2016. december 20.

Úgy szeretek a közönség elé állni, hogy miközben bemutatom a szerzőt és a címet, az első mondat után ne tudjam, hogy mi következik. Ez valahol félelmetes, de megéri a kockázatot, mert ilyenkor megszületik bennem a vers – vallja Lengyel Klementina az Egyetemi Vers- és Prózamondó verseny díjazottja. Az SZTE hallgatójával a versmondásról beszélgettünk.

2016. december 14.

Számít a tehetség, de a zeneszeretet a legfontosabb - vallja Csonka Balázs, a 2016-os Egyetemi Zenei Verseny népzene kategória aranyérmese. A bácskai magyar népdalokat, nótákat prím tamburán megszólaltató fiatal a Fölszállott a páva tehetségkutatóban is bemutatkozott már.

2016. november 16.

A zsűri különdíjában részesült a pécsi X. Nemzetközi Egyetemi Színházi Fesztiválon A Démon Gyermekei című előadásban nyújtott teljesítményéért Nyéki Tamás, a Szegedi Egyetemi Színház tagja.

2016. november 04.

Akvatinta nyomatokat, akrilfestményeket és archaikus alkotásokat is láthatnak a művészetek kedvelői a Millenniumi Kávéházban. A 21. Őszi Kulturális Fesztiválon az SZTE JGYPK Rajz és Művészettörténet Tanszék volt hallgatói, Pálmai Viola és Szekretár Enikő, valamint a rajzszakos Volford Viktor közös kiállítása nyílt meg.

2016. november 03.

„Tanásatásból tangyűjtemény. Válogatás a szegedi Régészeti Tanszék leleteiből” címmel nyílt tárlat az SZTE BTK Régészeti Tanszékén. Az állandó kiállítás az intézet gyűjteményébe nyújt betekintést, a paleolitikumtól a középkorig kalauzolja a látogatókat.

2016. október 06.

XIV. évadát kezdi idén a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ). A „kendőzetlenség” évadában továbbjátszások, két új produkció, fesztiválmeghívások és a II. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozó is szerepel.

2016. augusztus 02.

51 szegedi szerző elmélkedik az új magyar alkotmányról. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Állam és Jogtudományi Kar (ÁJTK) jogtudósainak Számadás az Alaptörvényről című tanulmánykötetéről Balogh Elemér professzort, a kiadvány szerkesztőjét kérdeztük, a 87. Ünnepi Könyvhéten is. Az is kiderült, miért tartja mérvadónak Thomas Mann mondatát: „Csak az nem unalmas, ami alapos”.

2016. július 14.

A népszerű íróra, a szegedi egyetem egykori hallgatójára, Grecsó Krisztiánra sokan kíváncsiak voltak a 87. Ünnepi Könyvhéten is. A szegedi Dugonics téri színpadon Grecsó Krisztiánnal legújabb könyve, a Jelmezbál kapcsán Szilasi László író, irodalomtörténész, a Szegedi Tudományegyetem oktatója beszélgetett.

2016. július 06.

Taligás című új regényéről Szilasi László irodalomtörténész, az SZTE oktatója kérdezte az írót, az egykori szegedi főiskolai hallgatót, Darvasi Lászlót – a 87. Ünnepi Könyvhéten, a szegedi egyetem épülete előtti Dugonics téri színpadon.

2016. július 01.

Az „SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében a 87. Ünnepi Könyvhéten a Száz kémiai mítosz – Tévhitek, félreértések, magyarázatok című könyv szegedi szerzőivel, Kovács Lajossal (SZTE Általános Orvostudományi Kar Orvosi Vegytani Intézet) és Csupor Dezsővel (SZTE Gyógyszerésztudományi Kar, Farmakognóziai Intézet) Újszászi Ilona beszélgetett.

2016. június 23.

A régi egyetemi jegyzeteket végre felváltotta a Sós Katalin által szerkesztett, több egyetemi oktató közreműködésével létrejött Környezetfizika című tankönyv. Az új kiadvány segítségével jobban megismerhetjük a mindennapi életünket befolyásoló környezeti tényezőket.

2016. május 31.

Kuriózumként a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Altajisztika Tanszékén mutatták be a Százegy azerbajdzsáni népmese című 3 kötetes gyűjteményt. A török nyelvből fordító hallgatók és oktatóik beszélgetésén a keleti népek gondolkodásáról és a mese jelentőségéről is szó esett.

2016. május 11.

Immár három könyvvel a háta mögött készíti újabb írásait jelenleg is Pásztor Pálma, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Karának negyedéves hallgatója. Történelem és személyes konfliktusok keverednek történeteiben, előtérbe helyezve, csak úgy, mint az orvoslásban, úgy írásaiban: az embert.

2016. május 03.

Életről és halálról ír Hegedűs Anna, a BTK fordító – tolmács szakos hallgatója. Az Egyetemi Verspályázat nyertese műveiben keresi az ember alapvető magányából kivezető utat, hogy valahol, valaki mellett szabadságra leljen – mindezt a világmindenség gyűrűjében.

2016. április 26.

Egy jó kép elkészítéséhez elhivatottság, kitartás és a fotózás iránti szeretet szükséges – vallja Bártol Brigitta, az SZTE marketing-kommunikáció szakos hallgatója. Az Egyetemi Fotópályázat első helyezettjét a fényképezésről és nyertes munkáiról kérdeztük.

2016. március 29.

Iván Sára második darabjának ősbemutatóját tartották 2016. március 20-án. A tavalyi Ez történt Bécsben című operettje után idén egy merőben eltérő témájú művel rukkolt elő az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója. A szegedi Dóm falai között csendülhettek fel a Temetés című zenekari fantázia dallamai, a virágvasárnapi szentmise keretein belül.

2016. március 23.

Kilenc éve gitározik, három évig tanult dobolni, egy évig zongorázni, furulyázni és az egyéb pengetős hangszerek logikáján is eligazodik. Az SZTE Egyetemi Zenei Verseny többszörös díjazottja mégis azt vallja, játszani igazából egy hangszeren sem tud. Az SZTE-hez több szálon kötődő Kelda zenekar gitáros énekesével Kelcz Dáviddal beszélgettünk.

2016. február 09.

Kitűnően szerepelt Girán Péter, a Szegedi Tudományegyetem gitár szakos hallgatója a komolyzenei tehetségeket kutató Virtuózok című műsorban. A tehetséges hallgatóval és tanárával, Pavlovits Dáviddal beszélgettünk.

2016. február 04.

Ha az egyetem étel lenne, Tajti Gabi lenne benne a fűszer. Aki csak ismeri, tudja: az SZTE Kulturális Irodájának vezetője - jelenség, a szó legpozitívabb értelmében. Beszélgetésünk során kiderült: Gabi recept nélkül főz fantáziafogásokat, amelyeket aszerint alakít, amilyen verset olvasott éppen. Szerinte Adyhoz vörös hús dukál, Kosztolányihoz egy könnyű tészta. Ha aznap kortárs volt terítéken, akkor izgulnak csak igazán a barátai…

Letöltés


SZEM_magyar_borito SZEM_angol_borito


SZEM_magyar_pdf SZEM_english_pdf