SZTE televízió

Plazmonikusan erősített fény-anyag kölcsönhatás

A fém-dielektrikum határfelületeken gerjeszthető plazmonokat nagy téresősség-növekedés kíséri, amely lehetővé teszi optikai folyamatok erősítését.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A plazmonikus erősítés spektrális és közeltérbeli eloszlása a szerkezettel kontrollálható. Komplex (fényhullámhosszal összemérhető és nanométeres tarománybeli) plazmonikus mintázatokat optimalizálunk, amelyekkel növelhető az infravörös egyfoton detektorok abszorpciójának, egyfoton források emissziójának és biomolekulák érzékelésének hatásfoka.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 17.

kiemelt_napszemuveg

A Szegedi Tudományegyetem hat kara - a BTK, az ETSZK, a GTK, az MK, az MGK és a TTIK - hirdet keresztféléves mesterképzéseket, amelyekre 2017. november 15-ig lehet jelentkezni. A keresztféléves felvételivel kapcsolatos információk a www.u-szeged.hu/keresztfeleves oldalon olvashatóak.

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.