2024. április 26., péntek English version
Archívum  --  2005  --  6. szám - 2005. április 4.  --  Hangsúly
Egy hónap után nem lehet minősíteni
Borsi Lászlót, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal elnökét kérdeztük a Fészekrakó programról.
Részt vett a hitelkonstrukció kidolgozásában, mi volt a céljuk a programmal?
– Arra törekedtünk, hogy kiegészítsük a korábbi konstrukciókat, megtartva a hitelfelvételi lehetőségeket. A Fészekrakó program azoknak szól, akiknek a felhalmozott tőkéjük még nem áll rendelkezésre, viszont van munkahelyük és kiszámítható jövedelmük, így bele mernek vágni egy nagyobb hitel felvételébe. Az volt a célunk, hogy a pályakezdő réteget támogassuk, hiszen a korábbi hitelek nem róluk szóltak. Szerintem a 30 éves korhatár indulásnak megfelel, de ez nyitott rendszer, és ha a büdzsé megengedi, kitolhatjuk harmincöt évre is.
Folyamatban van a bérlakás-program kidolgozása is.
– Szeretnénk az egyetemisták és a főiskolások számára megteremteni azt a lehetőséget, hogy a kollégiumi elhelyezés mellett alternatívaként jelenhessen meg a bérlakás már a tanulmányaik alatt. Ezt akár az egyetem is támogathatná. Persze ez a lehetőség több korosztály számára is elérhető lenne. Lakbértámogatás azokat célozza meg, akik nem tudnak lakást vásárolni, csak bérlakásban tudnak gondolkodni, számukra az állam 7000 forintos lakbértámogatást nyújt, és ezt az önkormányzatok kiegészíthetik legalább 7000 forinttal, de akár 10-12 ezerrel is.
Az elmúlt néhány hétben számtalan kritika fogalmazódott meg a programmal kapcsolatban.
– Ezek a kritikák azokat minősíti, akik egy hónap után minősítenek valamit, pláne egy rendszert. Legalább fél évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a tendenciákat meg lehessen figyelni. Akik a korábbi hitellehetőségekkel vetik össze, azok nagyon furcsa hasonlítási alapot vesznek, ők a három éves rendszerhez párosítják az egy hónapot. Ez nevetséges. Egy rendszer működése nem az első két hónapban pörög föl, az emberek megnézik, tapasztalatot szereznek, pláne egy lakással kapcsolatban, ami az emberek életének egyik legmeghatározóbb kiadása. Én sem minősítem, nem mondom, hogy ez egy sikeres program, de mi azon voltunk, hogy egy sikeres kiegészítő programot készítsünk a már meglévők mellé.

DSC_6710_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár