Bezár

Újság

Már a harmadik Sófi-ösztöndíját söpörte be Tamás

Már a harmadik Sófi-ösztöndíját söpörte be Tamás

2016. július 07.
2 perc

Ritka, hogy gazdasági területen kapjon valaki Sófi-ösztöndíjat, Schuszter Tamás pénzügy mesterszakos hallgató mégis már a harmadikat vihette haza. A kutatás és oktatás mellett marad ideje sportolni, főzni is.

A reál és a humán területek is érdekelnek, ezért olyan szakmát szerettem volna, ahol emberekkel lehet kommunikálni, viszont a számok, táblázatok, elemzések is szerepet kapnak mesélte lapunknak Schuszter Tamás pénzügy mesterszakos hallgató, aki vasárnap vette át harmadik Sófi-ösztöndíját az európai régiók devizapiacainak kutatásáért. A Szegedi Tudományegyetemen tanuló kunszentmiklósi fiatalember azt is elárulta: reméli, szeptembertől PhD-képzésen folytathatja tanulmányait. Idén 83 pályázóból 12-en kaptak elismerést.


Ritka, hogy valakit többször is jutalmazzanak

A testvérem vegyész, az ő oktatói hívták fel a figyelmem a Sófi-ösztöndíjra. A pályázatnál a kuratórium pontozza a tanulmányi jegyeinket, a nyelvvizsgáink számát és a tudományos tevékenységet is. Kicsit sok vele a papírmunka, de megéri.


Amikor először beadtam, különdíjas lettem. Nagyon meglepődtem, mert egy közgazdásznak bejutni egy olyan körbe, ahol orvosokkal, vegyészekkel mérettetheti meg magát, nagy dolog. Tavaly és idén már fődíjas lettem, ami pedig azért nagy szó, mert a Gazdaságtudományi Karon eddig csak különdíjasok voltak fogalmazott Tamás, aki már két Országos Tudományos Diákköri Konferenciáról (OTDK) is elhozta az első díjat. Nemcsak a vállalkozások, hanem az emberek is pénzügyi döntéseket hoznak mindennap. Például, amikor megfontolják, hogy kivegyenek- e pár nap szabadságot.


Az átlagos gazdasági szereplők igyekeznek kockázataikat csökkenteni, a globalizáció pedig lehetővé teszi, hogy ezt nemzetközi környezetben tegyék meg. A gazdasági válságok viszont mindent felborítanak. A kutatásomban azt vizsgáltam, hogy Európában az egyes régiókban a devizák milyen együttmozgási hajlandóságot mutatnak. Ez azt jelenti, hogy például ha a deviza értéke esik, akkor azt megérzi a forint is. Kíváncsi voltam, hogy a devizák együtt erősödnek, gyengülnek, vagy teljesen külön mozognak. A 2011-es euróválságot illetően megállapítható, hogy a kelet-közép-európai régióban a devizák együttmozgása teljesen szétesett, így ez is egy érdekes vizsgálódási terület volt mutatta be kutatási területét Schuszter Tamás. Hozzátette: még nem érkezett a munka végére, a továbbiakban is folytatja majd a kutatást.

Sportol, főz, tervez
Mivel nagyon elfoglalt vagyok, minden napot pontosan megtervezek. Aludni nagyon szeretek, így napközben intézek el mindent. Amikor van szabadidőm, a barátnőmmel vagy a barátaimmal töltöm, de rendszeresen sportolok is mondta Tamás, akinek a tanulás és az oktatás mellett még a főzésre is marad ideje. Szívesen készít például lasagnét.



Újság: Délmagyarország - Rovat: egyéb - Oldalszám: 7. oldal - Dátum: 2016.07.07 - Szerző Salánki Zsófia

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek