2024. április 29., hétfő English version
Archívum  --  2007  --  17. szám - 2007. december 10.  --  Kultúra
Nem szakbarbárok
A szegedi egyetem hallgatói nem szakbarbárok – ezt idén is bebizonyította az egyetem zenei, illetve vers- és prózamondó versenye. A Kulturális Iroda szervezte, immár hagyományosnak mondható megmérettetéseken gitározó matek szakost, éneklő néprajost és szavaló joghallgatót is láthattunk. A lényeg: számos egyetemista mutathatta meg, milyen az, amikor nem a szakjához tartozó tárgyból vizsgázik.
Chorus Line
 
Filmek meghallgatási jeleneteihez volt hasonló hangulat az Egyetemi Zenei Versenyen, bizonyítva, hogy a zene mindig nagy tömegeket képes megmozgatni. A Meszlényi László, Zsigmond Zoltán, Koczka Ferenc és Gyüdi Sándor alkotta zsűrinek széles repertoár és változatos színvonal fölött kellett ítélkeznie: a klasszikus kategóriának mondható komolyzene mellett ugyanis sok népdalt és musicalt is hallhatott a november 27-én a Szegedi Tudományegyetem aulájába tévedő érdeklődő vagy szurkoló. Volt itt minden: sanzon, kürtszó és Tom Waits-imitátor: a késő estébe nyúló verseny végén azonban mindenki megkapta a magáét. Komolyzene kategóriában holtversenyben a biológia szakos Tuka Bernadett és a „civilben” fizikusnak tanuló Szélpál Szilveszter nyerte el az első díjat: szép, érett éneklésük valóban professzionálisnak tűnt. A népzenét játszók közül a Pucks 'n' Faires együttes bizonyult a legjobbnak: Végh Annamária, Nagy Lilla és Leporiosz Viktor kelta zenét játszó produkciója hangulatosságával és jól szerkesztettségével koncert volt a koncertben. Az igen népszerű könnyűzene műfajában két második díjat osztottak ki: a magyar-angol szakos Soós Enikő, valamint a jogi kar két hallgatójának, Tandi Flórának és Gyüdi Melittának a duettje érdemelt ki elismerést.
 
A Tom Waits-imitátor nagy sikert aratott. Fotó: Segesvári Csaba.
 
Kortárs szavalók
 
A zenei versenyhez képest kevesebb hallgató indult az Egyetemi Vers- és Prózamondó Versenyen – talán könnyebb egy hangszerbe kapaszkodva kiállni a színpadra, mint egy az egyben a saját bőrünket vinni a vásárra? A december 4-én a Rektori Hivatal tanácstermében szavaló egyetemisták mindenesetre nem tűntek szívbajosnak, sokan a hangos kiabálástól sem riadtak vissza. Ami még érdekes volt: meglepően sokan választottak kortárs vagy épphogy már nem kortárs szerzőket: kevésbé ismert Karafiáth Orsolya- vagy Oravecz Imre-verset is hallhattunk. Az első díjat végül Hódi Viktória magyar szakos hallgató kapta meg, aki Lázár Ervin Foci című prózáját sokszínűen és természetesen adta elő. A második helyezést a magyar-finnugor szakos Tóth Kata nyerte el, harmadik helyen Pócs Dávid, a negyediken pedig Benyó Gergely végzett.
 
„Adni, adni, adni”
 
Janik László, a zsűri egyik tagja jó pedagógusként minden egyes versenyzőt személy szerint is értékelt, megszólalása azonban nem csupán ezért volt érdekes. Minden indulónak azt tanácsolta, hogy mielőtt versmondásba fognak, tisztázzák önmagukban az alapkérdéseket: miért is írnak egyesek verseket, és ők miért akarják ezeket elmondani? Tanácsát azonban nem csupán a szavalók fogadhatják meg. Egyszerre javasolt visszafogottabb és intenzívebb előadást – ám ez a két tanács csak első látásra zárja ki egymást. Galkó Bence, a zsűri elnöke is örömét fejezte ki, amiért ma is találni olyanokat, akik verset akarnak mondani, és él bennük a közlési vágy, hiszen az előadó-művészet lényege mindig az adás. Ha ez valóban így van, a szegedi egyetem hallgatói a kulturális versenyeken igen bőkezűnek bizonyultak.
 
Az SZTE Kulturális Iroda által kiírt versenyek eredményei
 
EGYETEMI ZENEI VERSENY
(2007. november 27.)
 
A zsűri tagjai: Gyüdi Sándor karigazgató karnagy (Szegedi Szimfonikus Zenekar), Meszlényi László oboaművész, főiskolai docens (Zeneművészeti Kar), Zsigmond Zoltán zongoraművész, főiskolai docens (SZTE Zeneművészeti Kar), Koczka Ferenc ügyvezető igazgató (Szegedi Nemzeti Színház).
 
Komolyzenei kategória:
I. Szélpál Szilveszter énekes (TTIK V. fizikus)
I. Tuka Bernadett klarinét (TTIK IV. biológus)
II. Alács Rita zongora (ÁOK I. általános orvos)
II. Széll Judit hegedű (BTK II. magyar)
III. Szénási Ráhel zongora (ÁJTK II. nemzetközi tanulmányok)
 
Népzenei kategória
I. Pucks ’n’ Faires (Nagy Lilla hegedű: BTK V. francia, Végh Annamária fuvola: BTK IV. angol-kommunikáció, Leporisz Viktor gitár: TTIK II. földtudomány)
III. Németh Ágnes Linda népdalénekes (BTK III. magyar)
III. Haskó János népdalénekes (TTIK IV. biológus)
Jutalom: Haga Ida népdalénekes (BTK II. pszichológia)
 
Könnyűzene (jazz, musical, sanzon) kategória
II. Soós Enikő énekes (BTK II. magyar-angol)
II. Tandi Flóra (ÁJTK jogász) és Gyüdi Melitta (ÁJTK nemzetközi tanulmányok) sanzonénekesek
 
EGYETEMI SZAVALÓVERSENY
(december 4.)
 
A zsűri tagjai: Janik László színművész (Szegedi Nemzeti Színház), Galkó Bence színművész (Szegedi Nemzeti Színház), Beslin Anita szerkesztő-riporter (MR Szegedi Körzeti Stúdió), Tajti Gabriella irodavezető (Kulturális Iroda).
 
I. Hódi Viktória (BTK IV. magyar)
II. Tóth Kata (BTK III. finnugor – magyar, irodalomelmélet)
III. Pócs Dávid (ÁOK II. általános orvos)
Jutalom: Benyó Gergely (BTK III. régészet I. dráma- és színháztört.)
 
FANFICTION PÁLYÁZAT
(december 4.)
 
A zsűri tagjai: Séra Bálint irodalomtörténész (BTK Modern Magyar Irodalmi Tanszék), Egyed Erika kulturális szervező (Kulturális Iroda), Nyéki Tamás kulturális szervező (Kulturális Iroda).
 
I. Perjés Erika (TTIK III. biológus)
II. Gyalai Anna Zsófia (BTK II. történelem régészet)
T. T.

PB262857_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár