Bezár

SZTE Magazin

Dr. Kokas Károly és Tóth Ágnes a kiállítás megnyitóján

Petőfi Sándor, emlékezeti klisék nélkül – diákrajz-kiállítás az SZTE Klebelsberg Könyvtárban

Petőfi Sándor, emlékezeti klisék nélkül – diákrajz-kiállítás az SZTE Klebelsberg Könyvtárban

2023. október 05.
3 perc

Petőfi-versek élményeit ábrázoló diákrajz-kiállítás és Petőfi reformkori olvasmányait felidéző könyvválogatás nyílt az SZTE Klebelsberg Könyvtárban. A rajzok a Lant és kard címmel Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából kiírt rajzpályázat legjobbjai, érdemes őket megnézni, mert az olvasmányokat, és nem a kultusz közhelyeit tükrözik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Lant és kard pályázat felhívása a diákokat láthatólag arra ösztönözte, hogy elmélyedjenek Petőfi Sándor verseiben, rajzaikban saját benyomásaikat jelenítsék meg, és bátran távolodjanak el az emlékezeti kliséktől. Ebben, ha úgy tetszik az SZTE Klebelsberg Könyvtárban rendezett megnyitó is követte őket, Dr. Kokas Károly, a könyvtár informatikai főigazgató-helyettese, maga is művelődéstörténeti szerző, egyenesen a reformkor fenegyerekének jellemezte a költőt. Kiderült, hogy a könyvtáros szakemberre már gyerekként sem az iskolai derűs Petőfi-versek hatottak, hanem Az apostol sötét tónusú elbeszélő költeménye, amelyet egy öreg diavetítőn olvasott először.

El tudjuk-e képzelni ma, milyen személyisége volt Petőfi Sándornak? – kérdezte Kokas Károly. Az egykori Petőfi Sándor laktanya átnevezése kapcsán kitört vitára emlékeztetett, amelyben egyesek azt nehezményezték, a derék katona Petőfitől hogyan lehet elvenni a laktanya névadói dicsőségét. A valódi Petőfi azonban, így a könyvtáros, Bem tábornokot kivéve minden korabeli felettes tábornokával összeveszett, a hadügyminisztert pedig éppenséggel fel akarta akasztatni, és ha Bem nem viszi magával Erdélybe, alighanem függelemsértési ügybe keveredett volna.

Dr. Kokas Károly

Dr. Kokas Károly, az SZTE KLebelsberg Könyvtár informatikai főigazgató-helyettese. Fotó: Nemes Réka

A költő impulzív személyiségét jellemezve Kokas Károly felolvasott Petőfi Sándornak abból az Arany Jánoshoz írt leveléből, amelyben először jelentkezett az Arany család meglátogatására. Kokas Károly szerint, bár a 200. évfordulóra négy Petőfi életrajzi regény is megjelent, a legjobb Petőfit mégis Cselenyák Imre Arany János-regénye ábrázolja. – Cselenyák éppen eltalálta azt a Petőfit, aki a frászt hozza Arany Jánosékra. Képzeljék el, hogy Nagyszalontán Arany Jánosék szépen rendezett életet élnek, és berobog Petőfi, mint a szélvihar. Onnantól kezdve semmit sem úgy kell csinálni, ahogyan addig, hirtelen ötletei támadnak, aztán eláll tőlük, váratlanul menni kell, aztán mégsem, és érződik az egész hangulatból, amit faluhelyen szoktak erre mondani: kétszer örülnek a vendégnek, amikor megjön, és amikor távozik. Ettől kezdve Arany és Petőfi barátsága ilyen is maradt.

Lant és kard - kiállítás az SZTE Klebelsberg Könyvtárban

Lant és kard - kiállítás az SZTE Klebelsberg Könyvtárban. Fotó: Nemes Réka

A diákrajzok mellett az SZTE Klebelsberg Könyvtárban Schelhammer Zsófia és Farkas Katalin válogatásában ezúttal olyan könyveket állítottak ki, amelyeket Petőfi olvasott, véleménye volt róluk és sikerkönyvként terjedtek a reformkorban.

A rajzpályázat szervezője, Tóth Ágnes pedagógus, a COMP-REND Kft. ügyvezetője ugyancsak arról beszélt, hogy a piedesztálra emelt alkotókról szóló közbeszéd a fiatalok számára gyakran unalmas. Pedagógusként, mondta, maga is arra törekszik, hogy a diákokhoz közelebb hozza az alkotókat, és erre született a rajzpályázat is, amelyben az olvasott versekből, és nem a közkeletű értelmezésekből indulhattak ki a tanulók.

Tóth Ágnes (balról) és Feketéné Takács Rita (jobbról) a díjazott diákokkal. Fotó: Nemes Réka

Tóth Ágnes (balról) és Feketéné Takács Rita (jobbról) a díjazott diákokkal. Fotó: Nemes Réka

A pályázat másik szervezője, Feketéné Takács Rita művészettanár (Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium) utalt arra, hogy a rajzokon gyakran bátor elképzelések jelennek meg. A pályázaton díjazott öt diákot is bemutatott:
Molnár Dániel (I. helyezett, festmény, középiskolás)
Patyi Alexandra (II. helyezett, festmény, középiskolás)
Lakatos Enikő (III. helyezett, grafika, középiskolás)
Kocsis Lili (II. helyezett, grafika, felső tagozat)
Farkas Flóra (III. helyezett, grafika, felső tagozat)

A kiállítás megnyitóján fellépett és megzenésített Petőfi-verseket énekelt az SZTE Klebelsberg Könyvtár saját dolgozóiból álló mIsidore kamarakórusa.

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár mIsidore kórusa

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár mIsidore kórusa. Fotó: Nemes Réka

A pályázatot a COMP-REND Kft. és a PERIVA Kulturális Egyesület írta ki, védnökei pedig Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója és Dr. Kokas Károly, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgató-helyettese voltak.

Panek Sándor

A borítóképen: Dr. Kokas Károly és Tóth Ágnes a kiállítás megnyitóján. Foró: Nemes Réka / SZTE Klebelsberg Könyvtár

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek