Bezár

SZTEhírek

kezmuves1

Az SZTE Sansz Iroda közösséget épít - húsvéti kézműves foglalkozás

Az SZTE Sansz Iroda közösséget épít - húsvéti kézműves foglalkozás

2024. április 02.
2 perc

Az SZTE Sansz nevű támogató programja olyan innovatív kezdeményezés, amely a Szegedi Tudományegyetemen tanuló speciális képzési igényű hallgatók számára biztosítja az egyenlő esélyeket és támogatást az oktatáshoz és egyetemi szolgáltatásokhoz való hozzáférés terén.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Sansz Iroda közösségépítő programjai lehetőséget biztosítanak az érintett hallgatók számára arra, hogy biztonságos közegben tevékenykedjenek és kellemesen töltsék szabadidejüket. 2024. március 22-én, pénteken húsvéti kézműves programot szerveztek az alsóvárosi Napsugaras Tájházban, amelyre nem kizárólag speciális képzési igényű hallgatókat hívtak, nyitott eseményként bárki csatlakozhatott a kis csoporthoz. Ezen a délutánon múzeumpedagógus irányításával a hallgatók elsajátíthatták az írókázás és a varrás különböző technikáit, majd elkészítették a saját húsvéti kopogtatóikat is. Eközben pedig finom kalács sült a kemencében, amit persze utána közösen elfogyasztottak. Az alkotói tevékenység során a hallgatók egymás munkáját is segítik, miközben olyan támogatói kapcsolatokat alakítanak ki, melyek később is fontosak lehetnek számukra.

kezmuves2_w

„Sajátos képzési igényű hallgatóként több szempontból is fontosak számomra ezek az események. Elsősorban azért, mert közösségélményt biztosít számomra, mivel ekkor találkozhatok más szakokról és más karokról (is) azokkal a hallgatótársaimmal, aki esetlegesen hasonló nehézségekkel küzdve/szemben végzik egyetemi tanulmányaikat. Másodszor a kézműves tevékenységek segítik a finommotorikus készségeim gyakorlását egy elfogadó és támogató közegben. Harmadrészt pedig a foglalkozás keretei között megismerkedhettem a népi szokásokkal és eszközökkel, valamint magával a Napsugaras Tájházzal, ami számomra egy külön élmény volt, mivel még sohasem jártam ott. Nagyon jól éreztem magam a rendezvény teljes időtartama alatt. Külön örültem neki, hogy az ott készített alkotásokat megtarthattuk, így is készülődve a közelgő ünnepre. Azt gondolom, hogy mindannyiunk nevében mondhatom, hogy ez egy nagyon szórakoztató és hasznos program volt.”

S. Á. regisztrált speciális képzési igényű hallgató

„A kézműves foglalkozások hallgatóként kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy szünetet tartsunk a stresszes hétköznapokban. Nemcsak új kézműves készségeket sajátíthatunk el, hanem lehetőségünk nyílik más diákokkal is beszélgetni. Mindig egy biztonságos, befogadó közeg fogadott ezeken az alkalmakon, ami miatt bánom is, hogy egyetemi éveim elején ódzkodtam elmenni „egyedül”. Kellemesen csalódtam az első alkalommal. A kézműveskedést kifejezetten jó programnak tartom, mert ha egyedül is megy valaki, esetleg szégyellős vagy nem is szeretne beszélgetni, akkor is jól tudja magát érezni és magára és a kreativitásának a kibontakoztatására koncentrálhat.”

J. I. regisztrált speciális képzési igényű hallgató

Szöveg és fotó: SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ

Sansz Iroda

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek