Bezár

SZTEhírek

Nyito_KJA-2900

60 év keresztmetszete: a Tömörkény gimnázium művészpalántái és tanáraik alkotásai a REÖK-ben

60 év keresztmetszete: a Tömörkény gimnázium művészpalántái és tanáraik alkotásai a REÖK-ben

2024. február 05.
6 perc

A múzeumok, önkormányzatok, magángyűjtők és az alkotók adományozták a szegedi Tömörkény gimnázium és művészeti szakgimnázium képző- és iparművészeti tagozata egykori diákjai és művésztanárai alkotásaiból 2024. február 2-án nyílt tárlat anyagát. A Reök-palota-beli kiállítás kurátoraival a 150 műtárgy alkotóiról és a Szegedi Tudományegyetemhez való kötődéseikről is beszélgettünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Festmények, szobrok, grafikák, videóinstallációk, kerámiák, üvegek, textilmunkák reprezentálják a szegedi Tömörkény István szakgimnázium képző- és iparművészeti tagozata hat évtizedét. Az Oktatás – művészet – hagyomány című tárlatot megnyitó ünnepsége előtti sajtóbejáráson az iskola igazgatója és művésztanára, valamint a REÖK főkurátora avatott be a műalkotások mögötti történetekbe.

NR_m_j_KJA-2758 A szegedi Tömörkény István szakgimnázium képző- és iparművészeti tagozata hat évtizedét reprezentáló tárlatot (balról jobbra) Kakuszi Péter igazgató, Kóthay Gábor szaktanár és Nátyi Róbert, a REÖK főkurátora ajánlja az érdeklődők figyelmébe. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Zoltánfy-hatás

– Több mint 125 éve indult az iskola. Az intézmény jogelődjét 1897-ben alapította Szeged városa. A Tömörkény István nevét több mint 70 éve viselő, több lépésben művészeti tagozatokkal bővülő intézmény egykor a szegedi egyetem gyakorlóiskolája is volt – emlékeztetett a Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum igazgatója. Dr. Kakuszi Béla Péter alma matere az általa vezetett intézmény és a szegedi JATE is, a gimnáziumban érettségit, az SZTE jogelőd intézményében tanári oklevelet kapott. Saját élményeire, tapasztalatára alapozva hangsúlyozta: kivételes hatást gyakorol a gimnázium és a művészeti szakgimnázium szimbiózisa az itt tanulók és tanítók egész életére. – Mély nyomot hagyott bennem egykori gimnáziumi rajz- és művészettörténet tanárom, Zoltánfy István festőművész. Csak két évig és heti egy órában tanított, mégis egész életemre hatott, magammal vittem a gondolatait, az egyéniségét.

Zoltanfy-festmenyrol_KB_KJA-2898

„Embercentrikus festő, aki művészetében a család, a generációk, az emberi kapcsolatok történelmi alakulásával foglalkozott” – jellemezte Zoltánfy Istvánt a művészeti író, Szuromi Pál. A Tömörkény gimnázium mai igazgatója, Kakuszi Péter szeretettel emlékezik egykori rajztanárára, Zoltánfy Istvánra, akinek egy festménye látható az Oktatás – művészet – hagyomány című tárlaton

Öregdiák, a Tömörkény gimnázium egykori tanulója a 2001-től alma materében tanító, illetve a Budapesti Metropolitan Egyetemen óraadó oktató, az Aranyrajzszög-díjas és Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész, Kóthay Gábor is.

KJA-2750_j

Az Oktatás – művészet – hagyomány kiállítás érdekességeiről sajtóbejáráson tájékoztatták a médiamunkásokat a kurátorok

– Az alapítóknak köszönhetően hatvan éve indult a művészeti képzés. E hat évtized alatt kétezer művészpalánta került ki a Tömörkény gimnázium műhelyeiből. Tehát vagy nálunk tanítottak, vagy nálunk tanultak a kiállításon bemutatkozó művészek – mutatott a REÖK – Regionális Összművészeti Központ kiállítási terére Kóthay Gábor, aki úgy érzi, bár sokszor ellenszélben kellett és kell dolgozniuk, de ennek az intézménytípusnak a fenntartásáért megérte, megéri küzdeni.

KG_j_KJA-2823 Egykori tanárai, diáktársai és tanítványai alkotásait jó szívvel ajánlja a REÖK legújabb kiállítása látogatóinak figyelmébe Kóthay Gábor, a Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Jófajta akadémizmus

A Tömörkény gimnázium művészképzésében meghatározó személyiségek – például H. Dinnyés Éva keramikusművész, Fekete János, T. Nagy Irén, Tóth Sándor szobrászművész – műveivel indul a tárlat. De jelen vannak a kortárs művészet olyan jeles képviselői is, mint Szurcsik József. A néhány éve végzettek közül művészi pályára lépő Kántor Ágnes (az SZTE JGYPK oktatója), a középgenerációhoz tartozó Henn László András, Kiss Jenő szobrászművész, miközben a pedagógusként ható alkotók is jelen vannak.

TA_j_KJA-2948

A REÖK Oktatás – művészet – hagyomány kiállítása a sajtóbejárás időszakában vált véglegessé. A tárlatnyitóra Tápai Mihály alkotása is posztamensre kerül 

Az első évfolyamból például Kalmár Márton, Fritz Mihály, László Anna művei és az alapítók közül – többek között – Tápai Antal egy-egy műve is látható.

KJA-2847

– Megtiszteltetés volt Szalay Ferenccel – mint egyik atyamesteremmel – együtt tanítani. Ez azóta is kitart, sőt szeretném a stafétát úgy átadni, mint ahogyan én is kaptam. Fantasztikus itt tanítani, de fontos a folytonosság. Szerencsénkre az alma mater ma is vár és fogad vissza tanárként egykori növendékeket – mutatott az egyik festményre Kóthay Gábor. – Fontosnak tartottam, hogy Magos Gyula, akitől oly sokat tanultam, ezen a retrospektív tárlaton is jelen legyen. Megtiszteltetés az alma materemben tanítani. Jó értelemben vett akademizmus jellemzi ezt az iskolát, ahol művészettörténeti alapokat kapnak, anatómiát, rajzot tanulnak a diákok – sorolta, mi minden történt az elmúlt 60 év alatt a Tömörkény gimnázium művészeti tagozatain.

KG_j_KJA-2842

A szegedi szakgimnáziumban és a fővárosi felsőoktatási intézményben is alkotókat oktat Kóthay Gábor grafikusművész

Az Egyesült Államoktól kezdve Japánig jutottak el a Tömörkény gimnázium grafikus, szobrász, kerámia- és textilműves tagozatán nevelkedő diákok, akik most alkotásaikkal bemutatkoznak alma materük városában. Földrajzi szempontból a két véglet: Antali Gabriella képregényrajzoló szabadúszó művészként Colorádóban él; Tokióban Kengo Kuma építésszel dolgozott együtt Mészáros Máté. Mindkét Szegedről indult alkotó műve látható a REÖK-tárlaton.

NR_m_j_KJA-2931 Szalay István az ún. Vásárhelyi Iskola egyik meghatározó egyénisége volt. Fő témája a az alföldi táj és a paraszti élet – állt meg az egyik festmény előtt Nátyi Róbert. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Az SZTE BBMK vizuális képzései eredete

Egykori iskolája, a Tömörkény gimi két éven át heti egy órában tartott rajz óráin hallott először a művészettörténetről, ami elindította ezen a pályán Nátyi Róbertet. A REÖK vezető kurátora, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar (BBMK) dékánja kifejezte reményét, hogy ez az indító élmény testet ölthet a szegedi egyetemi művészettörténet tanszék alapításában.

KJA-2703_j

Szeged kulturális szövetébe is beágyazódik a Tömörkény művészeti gimnázium. Például Kopasz Márta tanított a művészeti gimnáziumban, de a ’30-as években, Buday György után átvette a szegedi egyetem bölcsészkarán a grafikai lektorátust, majd tanított a tanárképző főiskola Vinkler-féle rajz-művészettörténeti tanszékén, tanársegédként – jelezte a finom oda-vissza hatásokat REÖK fő kurátora és az SZTE BBMK dékánja. Nátyi Róbert szerint kétségtelen: a Tömörkény gimnáziumból érkeztek a fiatalok a rajz tanszékre, mostanában pedig az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar művészetközvetítő és tanár szakjaira. – Az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar majdani vizuális képzéseinek az alapja is ez a gimnázium.

NR_j_KJA-2752

Nátyi Róbert, a REÖK vezető kurátora, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja elárulta, megtették az első lépéseket a szegedi egyetemi művészettörténet tanszék alapítása felé

Kaleidoszkópként mutatják meg a REÖK két szintje termeiben elhelyezett műtárgyak az elmúlt hat évtizedet. A kánon részévé vált, hogy a rangos díjakat elnyert művészek mellett a fiatal alkotók is helyet kaptak ezen a demokratikus koncepciójú kiállításon.

SzA_j_KJA-2725

Az iskola ethosza átsüt a 2024. március 17-ig megtekinthető Oktatás – Művészet – Hagyomány című kiállításon, ahol megragadható a tradícióban rejlő erő.

Újszászi Ilona

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek