Bezár

SZTEhírek

Nyito_Galamb_Jozsef_emlektablanal_SZTE_MK_202402

Galamb Józsefre, az autókonstruktőrre emlékezett az SZTE Mérnöki Kar

Galamb Józsefre, az autókonstruktőrre emlékezett az SZTE Mérnöki Kar

2024. február 12.
2 perc

Az első amerikai népautó, a Ford T-modell egyik tervezője, Galamb József emléke előtt tisztelgett az SZTE Mérnöki Kar. Egyetemi oktatók és kutatók koszorúzták meg a világhírű mérnök és konstruktőr emléktábláját az SZTE MK főépülete bejáratánál.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Ipari szakiskolai tanulmányait itt kezdte Galamb József, aki 143 éve, 1881. február 3-án Makón született – kezdte köszöntőjét, mutatott az emléktáblára dr. Bíró István, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar dékánja. – Itt tanult: 1896-tól 1898-ig járt ide, az alapokat az itteni fémipari szakiskolában sajátította el – idézte föl az SZTE MK Mars téri egyetemi épülete előtt összegyűlt emlékezőknek Galamb József, a neves mérnök és konstruktőr pályafutásának első jelentős állomását.

Galamb_Jozsef_emlektablanal_MK_dekan

Csonka Jánosnak, a magyar autó- és motorgyártás úttörőjének az öccse, a vegyészmérnök Csonka Ferenc kedves tanára volt Galamb Józsefnek. Talán ez a tanár-tanítvány kapcsolat is hozzájárult ahhoz, hogy a szegedi diákot az autó tervezői pálya kezdte érdekelni.

Szegedről a Budapesti Állami Felsőipariiskolába, a mai Bánkira ment. Onnan cégekhez került – folytatta az SZTE MK dékánja Galamb József életútja állomásainak felidézését. Hódmezővásárhelyen, Békéscsabán is dolgozott, majd Németországba vitt az útja.

A 120 évvel ezelőtti autó-világkiállítás híre vonzotta Galamb Józsefet az Amerikai Egyesült Államokba. A Ford Műveknél teljesedett ki autótervezői pályája.

– A tavaszi félév kezdetén, Galamb József születési évfordulóján szoktuk megkoszorúzni az emléktábláját – válaszolta az épp arra sétálók kérdésére is válaszolva az SZTE MK dékánja.

Galamb Józsefről, az első amerikai népautó, a Ford T-modell egyik megalkotójaként tisztelhető mérnökről nevezte el a 2021-ben alapított díját az SZTE Mérnöki Kar. A Galamb József 140. születési évfordulója alkalmából a Csongrád-Csanád Vármegyei Mérnöki Kamarával együtt létrehozott elismerést és az ezzel járó 200 ezer forintos ösztöndíjat a műszaki fejlesztést szakdolgozatában is kidolgozó szegedi egyetemi hallgató nyerheti el.

Galamb_Jozsef_emlektablanal_MK_oktatoi

Az SZTE Mérnöki Kar oktatói és hallgatói közössége rendszeresen megemlékezik arról, hogy a szegedi Mars téri egyetemi épületben kezdte alapozó tanulmányait egykor Galamb József, az első amerikai népautó egyik tervezője. Fotó: Újszászi Ilona


SZTEinfo: Ú. I.

 

Korábban írtuk az SZTE Mérnöki Kar Galamb József-hagyományairól:

Galamb József-díj – Pályázati felhívás

Galamb Józsefre emlékeztek az SZTE Mérnöki Karon

137 éve született Galamb József gépészmérnök Makón, a Ford T-modell főkonstruktőre


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek