Bezár

SZTEhírek

Nyito_Kariko_Katalin_kamarakiallitas_1_SZTE_Fuveszkertben

„Ne állíts meg most!” – A gyógyítás klipjétől a pápa akadémiáján át a Tudós nők ösvényéig folytatódik Karikó Katalin ünneplése

„Ne állíts meg most!” – A gyógyítás klipjétől a pápa akadémiáján át a Tudós nők ösvényéig folytatódik Karikó Katalin ünneplése

2024. február 14.
4 perc

A Queen „Don't stop me now!” örökzöld slágerére elkészített videoklip egyik főszereplője Karikó Katalin mRNS-kutató. Ferenc pápa a vatikáni akadémia tagjává választotta a felfedezőt. Kutatóprofesszorát a díjait bemutató kamarakiállítással köszöntötte az SZTE az egyetemi Füvészkertben, ahol hozzá kötődően alakítják ki a Tudós nők ösvényét. Folytatódik a Nobel-díjas Karikó Katalin ünneplése.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tudós nő ikonja Karikó Katalin. Az első magyar Nobel-díjas kutatónő ünneplése újabb csúcsponthoz ért február 11-én és 12-én. A jeles napokon a betegeket és gyógyítóikat, a tudós nőket és a tudományos gondolkodást ünnepli a világ.

 Pfizer_Big_Game_Commercial_2024_j__Heres_to_Science

A Super Bowl-reklámként is bemutatott videoklipben a Nobel-díjas Karikó Katalint is ünnepli a betegségek legyőzéséért 175 éve munkálkodó gyógyszergyártó cég. Fotó: képernyőkép

„Don't stop me now!”

Az innováció határait feszegető tudósok a hősei a betegségek elleni harcnak. A betegek világnapja előestéjén hozták nyilvánosságra a 175 éve működő gyógyszergyárat, a Pfizert ünneplő videoklipet.



„Ne állíts meg most!” – emeli ki és vonatkoztatja magára a Pfizer a Queen-dal mondandóját. A mai szülők és nagyszülők számára is emlékek sokaságát idéző dal, a „Tonight I’m gonna have myself” dallamára a szöveget a fizikus Isaac Newton és Albert Einstein; a gyógyszergyáralapító Charles Pfizer és társa, Charles F. Erhart; a csillagász Copernicus és Galileo „énekli”.

A gyógyításra felesküdött Hippocrates után a videoklipben szinte berobban a ribonukleinsav megértését segítő Rosalind Franklin, és a Covid-19 betegség megfékezéséhez felfedezéseivel hozzájáruló „Dr. Katalin Karikó” alakja. A hazánkban az első magyar Nobel-díjas kutatónőként ünnepelt tudóshoz kapcsolt dallam és szövegtöredék beszédes:

„…I wanna make a supersonic woman of you …”

A Super Bowl-reklámként is bemutatott különleges videoklip alkotási folyamatába is beavatja az érdeklődőket a magát ünneplő Pfizer:


A gyógyszergyártó cég méltán büszke arra, hogy sok-sok tudós közreműködésével olyan betegségeken diadalmaskodott a tudomány, mint a tüdővész, vagy az új típusú koronavírus. A lendületes film vége reménykeltő: „Here’s to the next fight! LetsOutdoCancer.com” Azaz: „Itt a következő harc: Legyőzzük a rákot!”

 

Spiritus Vitae

Ferenc pápa a Nobel-díjas Karikó Katalint a Pápai Életvédő Akadémia tagjává választotta 2024. február 10-én. Az elismerés hátteréhez tartozik, hogy a tudós nő tavaly az emberiség javát szolgáló biotechnológiai eredményekről tartott előadást a Vatikánban. A Pontificia Academia Pro Vita konferenciája után Karikó Katalin megkapta a Spiritus Vitae érmet, és családtagjaival privát audiencián találkozott a pápával.

Vatikani_Audencian_j_20230220_Fpa7yB7XgAMX8LL

Ferenc pápa audenciáján megjelent – többek között – a konferencián előadást tartó szegedi egyetemi professzor, Karikó Katalin, valamint családtagjai. Karikó Katalin, a lánya, Francia Zsuzsanna és az unokái is pápai áldásban részesültek. Fotó: Twitter

Spiritus Vitae, az életigenlés jelképeivel gazdagon díszített érem az egyik ékessége a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében rendezett kamarakiállításnak.

KarikoKiallitas_W-14

A pápai Spiritus Vitae érem is megtekinthető a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében rendezett, Karikó Katalin néhány díját is bemutató kamarakiállításon. Fotó: Sahin-Tóth István

Az első magyar Nobel-díjas nő, az SZTE kutatóprofesszora, Karikó Katalin néhány korábbi kitüntetése most először látható Szegeden. A február 11., a „Nők és lányok a tudományban nemzetközi nap” alkalmából rendezett tárlatot a világhíres mRNS-kutató díjai közül a tudóst és a nőt ünneplő elismerések műtárgyfotói és a szegedi egyetemi tanulmányokra emlékeztető rajzok, füzetek színesítik.

 KarikoKiallitas_W-10

A Nobel-díjas Karikó Katalin középiskolai füzetei és egyetemista kori jegyzetei közül az SZTE Füvészkertjében rendezett kamarakiállítás is bemutat néhányat - tudtuk meg a Hortus Botanicus igazgatójától, az ugyancsak a Szegedi Tudományegyetem biológia szakján végzett Németh Anikótól. Fotó: Sahin-Tóth István 

Hortus Botanicus

A Karikó Katalin által egyetemistaként is kedvelt tanuló- és kutatóhely, a Hortus Botanicus, az SZTE Füvészkertje tavasszal pezsdülő látványosságai közé új színt visz a műalkotásként is remek kitüntetések látványa, a Karikó Katalin kamarakiállítás.

KarikoKiallitas_W-2

Az SZTE Füvészkert igazgatója, Németh Anikó jelentette be, hogy „a szegedi jótékonysági női Partiscum Klub kezdeményezésére és támogatásával létrehozzuk a Tudós Nők Ösvényét”. Az első emlékhely Karikó Kataliné lesz. Fotó: Sahin-Tóth István

A Darwin-napon, a tudományos gondolkodás nemzetközi napján, február 12-én hozta nyilvánosságra az SZTE Füvészkert, hogy „a szegedi jótékonysági női Partiscum Klub kezdeményezésére és támogatásával létrehozzuk a Tudós Nők Ösvényét”.

Karikó Katalin mellett olyan, a Szegedi Tudományegyetemhez kötődő személyek kapnak emlékhelyet a történelmi rózsák gyűjteményének területén kialakítandó, folyamatosan bővített Tudós Nők Ösvényén, mint például Banga Ilona biokémikus, Csapody Vera botanikus, Kopasz Márta festő- és grafikusművész, Ormos Mária történész, Wollemann Mária orvos, biokémikus és Gábor Aranka gyógyszerész.

A füvészkerti belépő megvásárlásával 2024 februárjában hétköznaponként 9.00 és 15.30 óra között tekinthető meg a Hortus Botanicus több látványossága között az SZTE kamarakiállítása, melynek címe: „Karikó Katalin, a tudós nő ikonja”.

SZTEinfo – Ú. I.

Fotó: képernyőkép, Sahin-Tóth István, F.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek