Bezár

SZTEhírek

MEFP_kurzus_plakat

Tanulj az ENSZ fenntartható fejlődési céljairól! – Jelentkezz az SZTE új online kurzusára!

Tanulj az ENSZ fenntartható fejlődési céljairól! – Jelentkezz az SZTE új online kurzusára!

2024. február 07.
2 perc

A 2023/24-es tanév tavaszi szemeszterében elindul a Szegedi Tudományegyetemen a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platform partnerintézményeivel közösen kialakított „Bevezetés a Fenntartható Fejlődési Célok (SDGs) kérdéskörébe" online kurzus.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az új fenntarthatósági kurzus a gazdaság, a társadalmi élet és a fizikai környezet közötti kölcsönhatásokat, az emberi tevékenységek bolygónk környezetére gyakorolt hatásait, a fenntartható fejlődési célok elérésének gyakorlatait vizsgálja. A félév során a hallgatók megismerhetik az Egyesült Nemzetek Szervezete 2030-ig szóló fenntartható fejlődési menetrendjéhez tartozó 17 fenntartható fejlődési célt, amelyek jobb jövőt kínálnak bolygónk egészének és emberek milliárdjainak világszerte.

A 17 fenntartható fejlődési cél minden országot – szegény, gazdag és közepes jövedelmű – cselekvésre hív fel a jólét előmozdítása és a bolygó védelme érdekében. A célok azon felismerésre alapulnak, hogy a szegénység felszámolásához olyan stratégiákra van szükség, amelyek elősegítik a gazdasági növekedést, mindemellett az oktatáshoz, az egészséghez, a szociális védelemhez és a munkalehetőségekhez hasonló számos társadalmi problémával foglalkoznak úgy, hogy fellépnek a klímaváltozás ellen és előmozdítják a környezetvédelmet.

A február 12-én induló, Magyarországon egyedülálló online kurzus oktatói hazai egyetemekről érkezett szakemberek, akik a Fenntartható Fejlődési Célok különböző aspektusait elemzik.

Az SZTE-ről közreműködő oktatók: Dr. Gulyás Ágnes, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének egyetemi adjunktusa („A zöldfelület és a természetalapú megoldások jelentősége, szerepe a klímaváltozás mérséklésében és az adaptációban”), valamint Dr. Nagy Gyula, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszékének egyetemi adjunktusa („Egyenlőtlenségek és minőség a felsőoktatásban”). A kurzust a szegedi egyetemen koordinálja: Dr. Mátyás Dénes, az SZTE Stratégiai és Fejlesztési Főigazgatóság, Stratégiai Menedzsment Igazgatóság fenntarthatóságért felelős igazgatóhelyettese, az SZTE IKIKK Harmadik Missziós Fejlesztések Klaszter „Zöld SZTE” Fejlesztési Program vezetője.

A Neptunban megtalálható 2 kredites szabadon választható online kurzust az SZTE mind a 12 karának hallgatói felvehetik.

A tárgytematika ide kattintva elérhető.

Partneregyetemek:

Budapesti Corvinus Egyetem
Budapesti Metropolitan Egyetem
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Eszterházy Károly Katolikus Egyetem
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Miskolci Egyetem
Nyíregyházi Egyetem
Pannon Egyetem
Pécsi Tudományegyetem
Soproni Egyetem
Szegedi Tudományegyetem

A képzés megvalósulását az RRF-2.1.2-21-2022-00012 azonosítószámú, Komplex Digitális Modellváltás – intelligens fokozatváltás projekt támogatja.

A projekt Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének keretében valósul meg.

 

SZTEinfo


RRF_kedvezmenyezetti_infoblokk_1

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek