Bezár

SZTEhírek

SZTE sajtófotó kiállítás az Agórában

„Ennek a jövőnek legyetek ti is a részesei!” – fotókiállítás az SZTE életéről

„Ennek a jövőnek legyetek ti is a részesei!” – fotókiállítás az SZTE életéről

2024. január 17.
3 perc

Sajtófotók a Szegedi Tudományegyetemről címmel nyílt kiállítás a Szent-Györgyi Albert Agóra előcsarnokában az egyetem fotóriportereinek felvételeiből. A kiállítás kivetítőin láthatók azok a fotók és videók is, amelyek a Nobel-díjas Karikó Katalin 2023 októberi napjainak és a stockholmi Nobel-hétnek a rendkívüli eseményeiről szólnak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Bobkó Anna, Kovács-Jerney Ádám, Sahin-Tóth István és Molnár Dóra közös kiállításának képei a Szegedi Tudományegyetem kutatási munkájának, hallgatói életének érzékeny ábrázolásai. Olyan felemelő, optimista mozzanatokat mutatnak be, amelyek a napi tudományos munka vagy az egyetemi közösségek mikrovilágában pillanthatók meg. Közöttük megjelenik néhány heurisztikus, megismételhetetlen pillanat is, a kiállítás fotoriporteri csúcspontjai: Sahin-Tóth István felvételén a Nobel-díj átadásának előestéjén Karikó Katalin magasba emeli Krausz Ferenc kezét; Bobkó Anna mély emberszeretetet sugárzó fotóján Katona Márta gyermekgyógyász professzor csecsemőt tart a karján; Kovács-Jerney Ádám fotóján egy kislány éppen a felbátorodás határán csodálkozva néz az ELI ALPS lézeres kutatóintézet fénynapi kísérletére.

A Szent-Györgyi Albert Agóra előcsarnokában elhelyezett kijelzőkön megtekinthetők Sahin-Tóth István fotói és videói is arról, ahogyan az új Nobel-díjas Karikó Katalint a Dugonics téren és a Dóm téren köszöntötte az egyetem közössége. A látogatás a Szegedi Tudományegyetem teljes történetében is nagy eseménynek számított, ennek érzelmi állapotait tükrözik a felvételek.

A kiállítás megnyitóját meglátogatták az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola hetedik és nyolcadik osztályos tanulói is; feléjük fordulva köszöntötte az eseményt Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese:
– Az egyetemen jelenleg 24 ezer hallgató tanul, és ők inspiráló hatással vannak az egyetem életére. Szeged élhető egyetemi város, vibráló nemzetközi környezettel, ahol az egyetem hallgatóinak egyötöde külföldről érkezett. A képeken megjelenik, milyen pezsgő élet van a szegedi egyetemen, ami kimeríthetetlen forrása a hallgatói öröm dokumentálásának.

– A fotókon keresztül betekintést nyerhetünk a sokszínű, változatos és pezsgő egyetemi életbe. Láthatunk képeket az oktatás, a kutatás, a gyógyítás témaköréből. Olyan helyekre, laborokba, műtőkbe is bepillanthatunk, amelyek egyébként csak a Kutatók Éjszakáján nyílnak meg a látogatók előtt, vagy még akkor sem. A képeken keresztül bárki láthatja, hogy milyen egyetemi polgárnak lenni, hogy mennyire változatosak és sokrétűek az egyetemi közösség mindennapjai – mondta invitáló beszédében az SZTE stratégiai rektorhelyettese.

Sajtófotó-kiállítás a Szegedi Tudományegyetem életéről
Sajtófotó-kiállítás a Szegedi Tudományegyetem életéről. Fotók: Kovács-Jerney Ádám

Prof. Dr. Széll Márta a távolból köszöntötte a kiállítás megnyitójának napján születésnapját ünneplő Karikó Katalint.

– Ennek a közösségnek – szólította meg ismét az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola diákjait – néhány éven belül a mai 13-14 évesek is részesei lehetnek. A Szegedi Tudományegyetem évente kétszer hirdet felvételit, most éppen ennek a hajrájában vagyunk, a 2024 szeptemberében kezdődő osztatlan képzéseinkre most február 15-ig lehet jelentkezni. Az egyetem 12 karán több mint 550 szakán lehet tanulni, az itt végzettek orvosok, mérnökök, tanárok lehetnek – vagy akár Nobel-díjas kutatók is, ahogyan Karikó Katalin példája mutatja. Nálunk megtalálják a megfelelő kurzusokat, szakokat és oktatókat. Azt kívánom, ennek a jövőnknek legyetek ti is részesei – mondta Dr. Széll Márta.

Az SZTE mindent megtesz a hallgatók komfortérzetének növeléséért is, amire ugyancsak lehet példát látni a fotókon: – Egyetemünk arra is kiemelt figyelmet fordít, hogy megkönnyítse a középiskolások hozzánk vezető útját. Erről néhány év múlva sokat fogtok hallani, amikor gimnazisták lesztek. És ha mindez nem elég, számos kulturális programmal és a minden évben elmaradhatatlan Pont Ott Partival is várjuk a középiskolásokat – utalt Dr. Széll Márta arra a fotóra, amelyet Sahin-Tóth István a Valmart 2023-as Dugonics téri koncertjén készített.

Az esemény kapcsolódik az SZTE közkapcsolati irodájának „Nobel-hetek a Szegedi Tudományegyetemen" ismeretterjesztő kampányához. A kiállítás 2024. február 4-ig tekinthető meg. A képek mellett elhelyezett QR-kódok elvezetnek az SZTE hírportáljához, a cikkekhez, így a látogatók bővebben is olvashatnak az adott fotóhoz kapcsolódó témáról.

SZTEInfo

A borítóképen: az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola tanulói szemlélik a kiállítás képeit. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek