Bezár

SZTEhírek

KJA-9074

Az SZTE képviselői is megkoszorúzták Kölcsey mellszobrát a magyar kultúra napján

Az SZTE képviselői is megkoszorúzták Kölcsey mellszobrát a magyar kultúra napján

2024. január 23.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem képviselői is részt vettek azon az ünnepségen, amelyet a Dóm téri Nemzeti Emlékcsarnokban tartottak a magyar kultúra napja alkalmából 2024. január 22-én.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hagyomány, hogy a szegedi Dóm téri Nemzeti Emlékcsarnokban, Kölcsey Ferenc mellszobránál a magyar kultúra napja alkalmából koszorúzási ünnepséget tartanak. Így tettek idén is a város önkormányzatának, kulturális intézményeinek és a Szegedi Tudományegyetem képviselőinek részvételével. Az SZTE nevében Prof. Dr. Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes és Tajti Gabriella, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda vezetője helyezte el az emlékezés és a tisztelgés koszorúját a Himnusz költője szobránál.

KJA-9121

A Szegedi Tudományegyetem nevében Tajti Gabriella, a Kulturális Iroda vezetője és Prof. Dr. Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes helyezett el koszorút Kölcsey Ferenc szobránál a szegedi Dóm téren. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A magyar kultúra napját azért ünnepeljük január 22-én, mert Kölcsey Ferenc 201 éve, 1823-ban éppen ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén.

KJA-9091

Kozma József, Szeged Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottságának elnöke Juhász Gyulát idézte, aki így írt a Himnusz életre szóló belénk rögzüléséről: „E vers minden sorát hatéves korunk óta betéve tudjuk. Tudtam, mielőtt értettem, akár a gyónási imádságot, akár a kisorsoló gyermekverseket. Mielőtt erős hevéből egy szikrányit átadott volna, én bizalommal előre szívem minden hevét beleöntöttem. Valahányszor első betűjét kimondtam, villanyos ütést éreztem, tekintetemet rögtön a mennyezetre emeltem, úgy énekeltem, dagadó nyakkal.”

SZTEinfo

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek