SZTE Info

Kiemelt_Sipos_Janos

Fuss, hogy érezd: élsz! Fuss a CsodaVárért! – javasolja az SZTE öregdiákja, Sipos János

„A legtöbb ember meghal 25 évesen, de csak 75 évesen temetik el” – emlékeztetett Benjamin Franklin gondolatára a magát „idézetmániásnak” nevező Sipos János, amikor bemutatta Fuss, hogy érezd: élsz! című könyvét. A szegedi egyetemen 1980-ban diplomázó pedagógus az SZTE Mentor(h)áló sorozatának vendége volt. Hetekkel a program után futásról és CsodaVárról, 40 éves emlékekről és 20 évre szóló tervekről is kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– „Fut a szegedi egyetem?” Kimondhatjuk ezt, ha több százan, köztük a szegedi egyetem egykori és mai hallgatói, oktatói is kíváncsiak arra, miért kezdett el futni több, mint ötven évesen Sipos János? Az 1980-ban a szegedi József Attila Tudományegyetem matematika – fizika szakos tanári diplomát szerző, majd a közoktatásban az igazgatói, illetve a közoktatási helyettes államtitkári posztig jutó futó talán nem is tudja, hogy a közönség soraiban ülők közül többen is kocogtak a tőle hallottak hatására, például a szegedi gyermeksebészetért a május 4-i jótékonysági futóversenyen? Számolja, hogy hányan kötnek nyúlcipőt a példája nyomán?

– Nem számolom, de nagyon jó érzés, hogy nem telik el hónap úgy, hogy ne jelezne vissza néhány ember, hogy hallott rólam, vagy olvasta a Fuss, hogy érezd: élsz! című könyvemet. Ilyenkor gratulálok a futás – újra – elkezdéséhez.


Sipos_1

 

– Immár a legnagyobb video-megosztóról is elérhető szegedi előadásában elmagyarázta, hogy a „harmonikus, jó vitalitású élet” egyik feltétele a mozgás. Ha mozgás, akkor miért futás?

– Mert a láb mindig kéznél van. Mert heti 80 perc futás 3 évvel megnöveli az élettartamot. Engem ez az összefüggés ragadott meg nyolc éve. Akkor a barátomat gyászoltam… De akadtak egyéb gondjaim is. A fiam elcipelt egy antioxidáns szintfelmérésre. Az eredménye megijesztett. Az első gondolatom az volt, hogy élni akarok, és táncolni szeretnék az unokám lagziján az ifjú párral. Elhatároztam, váltok. 103 kilós voltam – egy év alatt 20 kilót fogytam… Nem hagytam abba a futást, és megtapasztaltam jótékony hatásait.


Sipos_k_2

 

– Így lett a matematikatanár számára a futás fontosabb a matematikánál?

– Hét éve kezdtem kocogni, az öt évvel ezelőtti tavaszon futottam le életem első félmaratonját – 700-800 fős társaságban, köztük sok régi tanítvánnyal. Ugyanabban az évben, a Rotary Club Baja projektjeként fölajánlottam: megduplázom a heti futásaim számát, és 400 kilométert futok szilveszterig azzal a céllal, hogy 400 ezer forintot összegyűjtsek egy vak bajai lány, Dóri álmának a megvalósulását segítve. Sikerült hozzájárulnom ahhoz, hogy Dóri külföldön tanulhasson. Aztán 32 futó csatlakozott a projekthez 4 országból, közösen segítjük Dóri továbbtanulását az amszterdami egyetemen. Dóri pedig a példájával segít – megérteni azt az összefüggést, amit a politikus Hubert Humphrey úgy fogalmazott meg: „Nem az számít, hogy mit vesznek el tőled. Hanem az, hogy mihez kezdesz azzal, ami megmarad.”

 

– Erre gondolva nevez be május 13-ig például a nagyszebeni maratonra, és támogatja e jótékonysági futóverseny CsodaVár projektjét, a Dél-Erdély fővárosában szórványban élő magyarok gyerekeinek a foglalkozás-sorozatát?

– 2015-ben futottam le az első maratonomat. Óriási élmény egy futóverseny belülről. A 2019. június 1-jén rendezendő nagyszebeni maraton különleges, mert aki nem tud oda jönni, az is jótékonykodhat: a világ bármely pontján futhat, vagy pénzadománnyal támogathatja a CsodaVárért futókat – egészen július 1-jéig. A jótékonysági futás honlapján és a szeben.ro oldalon láttam: ovis gyerekek is futnak a CsodaVárért. Jót tenni jó. Ezért reagáltam a HÍD – Szebeni Magyar Egyesület „Fuss velünk a nagyszebeni magyar gyerekekért!” felhívására a közösségi oldalamon úgy, hogy „Amíg nem futottam, nem tudtam, hogy a futással mennyi nemes ügyet lehet támogatni. Most már tudom. Jó szívvel ajánlom figyelmetekbe ezt az ügyet, és az érte szervezett futós programot!”


Sipos_5

 

Pedagógusi elhivatottsággal népszerűsíti a futást. A szegedi egyetem tanárai közül kikre emlékszik vissza szívesen, és miért?

– Elsősorban azokra a tanáraimra emlékszem legszívesebben, akiktől a szaktárgyból is és a tanársághoz is sokat kaptam. Matematikából például Németh Józsefre, az egyik legzseniálisabb tanáregyéniségre, akivel a későbbi években is sokat találkoztam. hasonlóképpen nagyra tartom Pintér Lajosnét, akinél a gyakorló tanításomat végeztem matematikából. Fizikából különösen Molnár Miklóst és Papp Katalint, illetve az egyik akkori évfolyamfelelősünket, Papp Györgyöt is nagyon tisztelem.


– És az egykori szegedi egyetemistákkal, a csoporttársakkal tartja a kapcsolatot?

A hallgatótársak közül is sokra emlékszem vissza szívesen, hiszen együtt töltöttük fiatalságunk legszebb éveit, rengeteg szép közös élményünk van abból az időből is és a későbbi – 5 évenként tartott – évfolyam találkozókról is. Két kollégiumi szobatársammal, Kubatov Antallal és Csúzi-Kovács Józseffel azóta is tart a barátságunk, családostól, gyerekestől. Sokat segítettünk egymásnak a vizsgaidőszakokban, és persze rengeteget fociztunk együtt... Legutóbb 2018-ban, a 4. maratonomon több egykori csoporttársammal együtt futottam... De nagyon örültem annak is, hogy például Truong Quoch Thach, választott magyar nevén: Péter, 1980. óta többször visszalátogatott Vietnámból Magyarországra, hozzánk is, Bajára. A három vietnámi évfolyamtársunk közül ő beszélte a legjobban, és beszéli ma is jól, a magyar nyelvet, benne volt minden mókás dologban, és még ügyesen focizott is.


Sipos_2

 

– Milyen sportos történet vált anekdotává a szegedi egyetemi évekből?

– A kötelező testnevelés órák mellett sokat tollaslabdáztunk a barátommal, és hát rengeteget fociztunk – különösen vizsgaidőszakban, amikor a 6+6-os kollégiumi szobából egyszerre mindenki ráért. Legtöbbször az Aradi vértanúk terén, ahol akkor még nem voltak ott középen a betonból készült virágágyások, és „3 a 3 ellen” éppen jót lehetett focizni. A kollégium portása elég jól keresett olyantájt, mert amikor éjjel 2-kor mentünk le focizni, akkor illet neki adni egy kis borravalót, hogy visszaengedjen bennünket a Bolyai kollégiumba…

 

– …Tudták, hogy tilosban fociznak?

– A tér körül akkor is jártak autók. Egyszer meg is állt ott egy rendőr, és sokáig figyelt bennünket a lovas szobor mellől. Egy idő után megunta, odajött, és viccesen megkérdezte: „Fiúk! Lehetek én a bíró?” „Persze, rendőr elvtárs!” – válaszoltuk mi gyorsan és örömmel. „Akkor lefújom a meccset!” Ilyen humoros rendőrnek nem tudtunk nemet mondani, és természetesen elmentünk. Persze azért fociztunk a téren utána is.


Sipos_3

 

– Milyennek találta hallgatóként az egyetemi sport akkori föltételeit?

– Akkortájt a közeli Ady térre lehetett menni focizni – egy kézilabda méretű pályára –, meg teniszezni. Azzal éltünk is. Más lehetőségre nem emlékszem. Azért az az igazság, hogy az évfolyamunk nagyobbik része, különösen a lányok bőven soknak találta a kötelező testnevelés órákon való mozgást is.

 

– Hogyan kommentálja az alma materével és a sporttolás feltételeivel kapcsolatos legújabb hírt? „A Szegedi Tudományegyetem sportközpontjában nemzetközi szabványoknak megfelelő, nyolcsávos, világítással rendelkező futópályát, valamint egy hatsávos, 80 méteres futópályát, egy magasugróhelyet, diszkosz és kalapácsvető dobópályát, két súlylökő-pályát alakítanak ki. Az 1,6 milliárd forintos beruházás keretében épül egy 300+100 főt befogadó lelátó, konditerem, és egy 80-100 férőhelyes öltözőblokk is…”

– Ha okosan költik el a rendelkezésre álló rengeteg pénzt, akkor a szegedi egyetemisták olyan lehetőséget kapnak, amivel vétek lenne nem élniük. Remélem, nemcsak a versenyszerűen sportolók használhatják majd!

 

– Mi a véleménye a verseny- és a szabadidős sport viszonyáról?

– Mindkettő fontos, viszont egy társadalom testi és lelki egészsége szempontjából egyértelműen a tömegsportot tartom a fontosabb dolognak. De a profi versenyzők teljesítménye ösztönző lehet az amatőrök számára is, hiszen példát mutathatnak arról, hogy az ember képes folyamatosan tágítani komfortzónája határait.


 Sipos_i


– Erre példa, hogy a futás miatt a pedagógus pályát is elhagyta?

– Az az igazság, hogy nem én hagytam el a pedagóguspályát, hanem 2011-ben – érdekes, de manapság nem annyira szokatlan körülmények között – az hagyott el engem… Egyébként különórákat most is tartok, és óraadóként többször besegítettem és ezután is besegítek ott, ahol szükség van rám, és foglalkoztathatnak engem.

 

– Klasszikus pedagógusként szereti „nagy emberek” okos mondatait tanítványai figyelmébe ajánlani. Milyen a motiváló idézetet ajánl a mai egyetemisták és az „öregdiákok” figyelmébe?

– A mai egyetemisták figyelmébe jó szívvel ajánlom a Bakancslista című filmben elhangzott két kérdést: „A régi egyiptomiaknak volt egy szép gondolatuk a halálról. Amikor a lelkünk a mennyek kapujába ér, az istenek két kérdést tesznek fel. A válaszon múlik, hogy bebocsátást nyerünk-e: 1. Leltél-e örömöt az életben? 2. Vittél-e örömöt mások életébe?” A hozzám hasonló öregdiákoknak egy zen közmondás kicsit átírt változatát küldöm: „Minden nap szánj magadra egy órát! Vagy ha úgy érzed, hogy nincs rá időd – akkor kettőt!”

 

Sipos_4


– Milyen hosszú távú terveket dédelget futóként?

– 62 éves koromban elhatároztam, hogy a következő 20 év alatt „körbefutom a Földet az Egyenlítő mentén”, azaz a 40 ezer 75 kilométeres távot több részletben teljesítem. Mert élni jó, és jó vitalitással élni még jobb! 62 évesen is. És a láb mindig kéznél van. A futással, a táplálkozással és az önfejlesztéssel kapcsolatos tapasztalataimat összegzem a könyvemben: Fuss, hogy érezd: élsz!

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. július 09.

Kiemelt_Medicina_Juhasz_A

Kóboroljuk be, fedezzük fel Európát Juhász Árpáddal! A nyári vakáció startjánál a magyar geológust, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakját a 90. Ünnepi Könyvhét szegedi programján bemutatott legújabb könyvéről, az Egzotikus Európáról kérdeztük. Kíváncsiak voltunk a kiadványt gondozó Medicina Könyvkiadó vezérigazgatója és a szerkesztő véleményére is.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

  • július 16.
    10:00 - 15:45
  • október 17. 00:00 - 19. 00:00
    Szeretettel invitálunk minden érdeklődő kutatót, tanárt, fordítót, művészt és színházzal foglalkozó szakembert, valamint egyetemi és PhD hallgatót a „Jágónak” Shakespeare-konferenciára, melyet 2019. október 17-19. között tartunk a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán. Hagyományainkat követve olyan fórumot szeretnénk teremteni, amely az egyént és a közösséget egyaránt segíti munkájában, terveinek alakításában és megvalósításában. Lehetőséget kívánunk biztosítani a szakma képviselői számára, hogy megosszuk egymással azokat a problémákat, amelyekkel a változó egyetemi-kutatói-alkotói környezetben szembesülünk. A konferencián a részvétel többféleképpen is lehetséges: 20 perces konferencia-dolgozattal, 20 perces projekt-bemutatóval, más résztvevők munkáihoz kapcsolódó korreferátummal, a kerekasztal-beszélgetést előkészítő vitaindítóval, illetve auditáló résztvevőként. Konferenciánk idei témájával egyszerre kívánunk reflektálni a shakespeare-i örökség folyamatos jelenvalóságára és kihívásaira. Minden Shakespeare-rel kapcsolatos munkát szívesen látunk, magyar vagy angol nyelven. Kérjük, az alábbi linken található regisztrációs űrlapon jelentkezzen a konferenciára 2019. július 1-ig. Regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdcEY-daAyEDfkgj3e8fw-EgkXYOPs67Rf5cbTFokePmBn_FA/viewform?usp=sf_link A dolgozatok és projektleírások szövegét szeptember 1-ig várjuk (a vitaindítókat és a korreferátumokat nem kell előre beküldeni).
  • november 28. 08:00 - 30. 16:00
    Interdiszciplináris jelenkor-történeti és politológiai konferencia.